Imagini emoționante de la înmormântarea Episcopului Florentin Crihălmeanu. Emil Boc: „Testamentul pe care ni l-a lăsat este hristic”

Redactor:
Maria Stoica

Sute de clujeni s-au adunat, sâmbătă, în fața Catedralei Greco-Catolice din Piața Timotei Cipariu pentru a-și lua rămas bun de la PS Florentin Crihălmeanu: „Nu era un polemist sau un om al contradicțiilor, ci o fire de intelectual rasat, de fin cărturar, care prin smerenie și modestia afișată își arăta adevărata forță a ierarhului care unește în comuniune, cu o viață dedicată întru Hristos”, scrie primarul Clujului, Emil Boc, pe Facebook.

Emil Boc: „Testamentul pe care ni l-a lăsat este hristic”

Printre clujenii care au participat la funeralii s-a aflat și primarul Emil Boc, care a transmis și un mesaj de condoleanțe pentru comunitatea greco-catolică.

Slujba de înmormântare a Preasfinției Sale Florentin Crihălmeanu, Episcop al eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla. Dumnezeu să îl odihnească în pace!Am participat astăzi la slujba de înmormântare a Preasfinției Sale Florentin Crihălmeanu, Episcop al eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla. Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcop al eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla și cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca a fost o personalitate marcantă a vieții religioase și culturale din țara noastră, un ierarh cu o înaltă vocație a unității și bunei înțelegeri între cultele recunoscute și un promotor al valorilor naționale și europene.În aceste clipe de durere, suntem alături de comunitatea greco-catolică și de credincioșii, din Cluj-Napoca și România, care l-au iubit și apreciat, indiferent de confesiune. Sincere condoleanțe! Dumnezeu să îl odihnească în pace!Toți cei care l-am cunoscut și apreciat pe Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu nu am crezut că așa de repede și de dramatic ne va părăsi în marea trecere spre o lume mai bună și dreaptă.

Boc: „A fost apropiat de Papa Ioan Paul al II-lea”

Consacrat episcop în 1997 de Sfântul Ioan Paul al II-lea, a devenit episcop al eparhiei de Cluj-Gherla în 2002. Potrivit Biroului de presă al eparhiei, regretatul episcop era afectat de COVID-19 de la sfârșitul lunii decembrie, dar starea lui era una bună. Împlinise acum câteva luni 61 de ani de viață și 31 de ani de preoție.

A fost apropiat de Papa Ioan Paul al II-lea pe care l-a venerat și i-a adus moaștele în țară și a fost unul dintre organizatorii vizitei Papei Francisc la Blaj, în anul 2019. Activitatea pastorală și ecumenică a PS Crihălmeanu i-a fost recunoscută, fiind distins cu numeroase medalii și distincții de stat și religioase. În anul 2000 i-a fost decernat titlul de cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca.Florentin Crihălmeanu a fost o prezență vie în viața culturală și religioasă a municipiului nostru. În acest moment greu, când PS Florentin Crihălmeanu trece în rândul marilor drepți ai bisericii, voi afirma, cu emoție, despre un ierarh pe care l-am apreciat și respectat, că a fost un model de credință și demnitate pe care, noi, cei de aici trebuie să-l urmăm! Testamentul pe care ni l-a lăsat, PS Florentin Crihălmeanu, este hristic: dragostea de oameni, toleranța, înțelegerea și frățietatea între cultele religioase recunoscute, precum și un patriotism luminat în spiritul conlucrării spirituale într-o Europă care unește popoare și religii. Pentru Preasfinția sa Florentin Crihălmeanu crezul cardinalului Iuliu Hossu i-a fost țel viață: „Credința noastră este viața noastră!”.

Sursă foto: Emil Boc Facebook

Episcopul a murit în urma unei crize acute cardio-respiratorii

Episcopul a murit în urma unei crize acute cardio-respiratorii, după ce fusese infectat cu COVID-19, a anunţat Biroul de Presă al Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla. Înaltul prelat s-a stins la Mănăstirea Congregaţiei Surorilor Maicii Domnului din Cluj-Napoca.

„Cu toate că starea sănătăţii episcopului se îmbunătăţise după infectarea cu COVID-19 şi se apropia sfârşitul perioadei de carantinare, el s-a confruntat cu o criză acută cardio-respiratorie, în urma căreia medicii ambulanţieri au constatat decesul”, a declarat purtătorul de cuvânt, preot Daniel Avram.

Sursă foto: Facebook Emil Boc

Citește și..
ŞOC! Soţia marelui campion al României, vedetă pe site-urile pentru adulţi! "Nu sunt 'călugăriţă'. Îmi...
Ce ruşine! Au fost prinşi în pădure, cu zonele intime la vedere, în timp ce...
FOTO. Imaginile pe care Simona Gherghe le credea uitate de timp! Cum se poza în...
Acest PEȘTE îţi distruge sănătatea. Şi tu îl consumi, fără să ştii ce pericol te...
Cristi Borcea dă moda! Fostul acționar de la Dinamo, apariție cool la birou! Dinamovistul nu...
De ce trebuie să NU mai consumi CIORBĂ: La asta nu te-ai fi asteptat! Ce...
Monica Pop, acuzaţii grave! Cine e de vină pentru răspândirea covid-19. 'CRIMINAL!'
Surse: Guvernul plănuieşte înăsprirea restricţiilor. Circulaţia ar urma să fie limitată în toată ţara de...
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
Ce avere are ÎPS Teodosie. Deține proprietăți de milioane de euro și are un salariu...
Ce ruşine! Au fost prinşi în pădure, cu zonele intime la vedere, în timp ce...
I-a injectat fiicei sale de doar 8 ani botox, în mod repetat, deși micuța nu...
Câinii care au SALVAT o populație întreagă de la MOARTE! Povestea NEȘTIUTĂ despre cea mai...
Artistul din România care a cântat pentru șapte președinți americani. 'Prima oară am fost cu...
BREAKING: Incendiu la Spitalul din Craiova. Medicii au sărit pe geam pentru a se salva....
Adevătul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”. Nu te vei mai uita la fel...
NOI RESTRICŢII de circulaţie pentru români: Nimeni nu mai iese din casă după această oră
Iulia Vântur, apariție spectaculoasă. Cum arată acum vedeta stabilită în India
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cel mai mare conglomerat american, zdrobit de pandemia de COVID-19. Ce decizie drastică a luat...
Banuia ca soția lui îl înșală, așa că a montat camere ascunse! Când s-a uitat...
Inchide