Prima pagină » Religie » Tradiții in VINEREA Mare: În această seară se va cânta Prohodul Domnului | Povestea înmormântării lui Hristos și a Giulgiului de la Torino

Tradiții in VINEREA Mare: În această seară se va cânta Prohodul Domnului | Povestea înmormântării lui Hristos și a Giulgiului de la Torino

Astăzi este Vinerea Mare, cunoscută în popor ca „Vinerea Neagră”. Este o zi de rugăciune și post negru pentru că acum 2000 ani, Hristos a murit după ce a fost răstignit pe cruce. 

Potrivit Știrile PRO TV, în toate bisericile este scos din altare Epitaful, iar oamenii trec pe sub masă pentru a se închina ca la Mormântul Mântuitorului.  La Galați, ritualul a fost săvârșit de arhiepiscopul Casian. Credincioșii aduc flori pentru a le depune simbolic la „Mormântul Mântuitorului”.

Cel mai important moment a fost trecerea pe sub masă. Primii au fost copiii. Trecerea pe sub masă poate fi făcută de trei ori, cifra 3 simbolizând cele trei zile petrecute de Mântuitorul Hristos în mormânt.

IPS Casian, arhiepiscopul Dunării de Jos, a declarat pentru Știrile PRO TV că Hristos s-a răstignit pentru a răstigni „păcatul strămoșesc comis de Adam și Eva, precum și moartea”.

„Iubirea e medicamentul învierii, sufletului și trupului”.

Credincioșii au spus către reporterii PRO TV că pentru ei, ritualul este unul de purificare. Diseară, la ultima Denie, se va cânta Prohodul Domnului, iar credincioșii vor înconjura lăcașul, cu lumânări în mâini.

Coborârea de pe Cruce - Peter Paul Rubens

Coborârea de pe Cruce – Peter Paul Rubens

Înmormântarea Domnului

În Sfânta Evanghelie după Matei, trupul lui Hristos a fost așezat în mormântul săpat în stâncă al preotului Iosif din Arimateea. La cererea arhiereilor, romanii au acoperit ușa mormântului cu o piatră mare.  Preoții iudaici erau speriați de o profeție: că Mesia va învia în a treia zi. Ei se temeau că ucenicii ar putea să vină să-i fure trupul lui Iisus și să spună poporului că Acesta S-a sculat din morţi și este adevăratul Mesia mult așteptat.

„Iosif i-a cumpărat giulgiu şi l-a coborât de pe cruce.  L-a înfăşurat în giulgiu şi L-a pus într-un mormânt care era săpat în stâncă, şi a prăvălit o piatră la uşa mormântului”, potrivit Evengheliei lui Marcu. Potrivit Evangheliei lui Luca, giuliul era din in.

Înmormântarea Mântuitorului - Peter Paul Rubens, 1612 .

Înmormântarea Mântuitorului – Peter Paul Rubens, 1612 .

Giulgiul din Torino, presupusa bucată de pânză de in cu care ar fi fost înfășurat trupul Mântuitorului

Giulgiul de la Torino, cunoscut și sub numele de Giulgiul Sfânt,  este presupusa bucată de pânză de in cu care ar fi fost înfășurată Mântuitorul acum 2000 ani. Pe pânză se distinge vag imaginea frontală și dorsală a unui bărbat gol, mort, însângerat, cu găuri pricinuite de cuie pe  încheieturi și picioare. Se observă răni deschise pe cap de la spini, multiple zgârieturi de la bici și o incizie în coasta dreaptă, chiar locul unde i-ar fi împuns soldatul roman Longinus sulița pentru a verifica dacă Iisus mai trăiește.

Giulgiul a fost venerat de secole, în special de către credincioșii Bisericii Catolice. Ei credeau că imaginea Sa s-ar fi imprimat în mod miraculos, printr-un efect negativ.  Giulgiul a fost consemnat din anul 1354, când a fost expus pentru prima dată în noua biserică colegială din Lirey, un sat din nordul Franței. În 1389, episcopul de Troyes, Pierre d’Arcis, a denunțat giulgiul ca fiind un fals. În 1453, giulgiul a fost achiziționat de Casa de Savoia și depus mai târziu într-o capelă din Chambéry, unde a fost avariat de un incendiu în 1532.

Conform analizelor, giuliul ar putea fi fals

În 1578, a fost mutat la Torino, noua capitală a Casei de Savoia, unde se află și astăzi. Din 1683, este păstrat în Capela Giulgiului Sfânt, proiectată de arhitectul Guarino Guarini, aflată lângă Palatul Regal și Catedrala din Torino. După moartea fostului rege Umberto al II-lea în 1983, proprietatea asupra giulgiului a fost transferată Bisericii Catolice.

Microscopistul Walter McCrone, analizând în 1978 mostre prelevate de pe suprafața giulgiului cu bandă adezivă, a concluzionat că imaginea fusese pictată cu o soluție diluată de pigment ocru roșu  și că giulgiul datează din Evul Mediu, între anii 1260 și 1390. Susținătorii autenticității giulgiului pun la îndoială rezultatele, invocând posibila contaminare a probelor sau prelevarea acestora din zone reparate ale pânzei. În prezent, Biserica Catolică nu se pronunță oficial nici în favoarea, nici împotriva autenticității giulgiului ca relicvă a Mântuitorului.

 

 


Sursa Foto: Profimedia

Citește și: Pelerinajul Cinei cea de Taină: Unde se află Foișorul în care Iisus a luat ultima MASĂ cu ucenicii săi

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și