SĂNĂTATE. Diabetul de tip 2 se vindecă chirurgical printr-o operație revoluționară

SĂNĂTATE. Diabetul de tip 2 se vindecă chirurgical printr-o operație revoluționară
Diabetul de tip 2 se vindecă chirurgical printr-o operație revoluționară
Publicat: 04/06/2020, 11:44
Actualizat: 06/04/2021, 14:49

Diabetul zaharat de tip 2 se vindecă chirurgical în Turcia, iar interesul pentru acest tip de operație crește constant și în România. Consilierul medical Ensar Duman (www.ensarduman.ro) explică în ce constă operația de diabet de tip 2 (denumită intervenție de interpoziție/ transpoziție ileală) și ce schimbări uimitoare se petrec în viața pacienților care apelează la ea.

Statisticile spun că jumătate de miliard de oameni suferă de diabet zaharat de tip 2, la nivel mondial. Diabetul se află în topul bolilor secolului 21, iar diabetul zaharat de tip 2 este cea mai întâlnită formă a bolii. Se preconizează că, până în 2030, diabetul va ajunge cea de-a şaptea cauză de deces, pe glob. Apar însă și vești bune. Diabetul de tip 2 se vindecă chirurgical printr-o operație revoluționară.

Ensar Duman, consilier medical pentru spitalele din Turcia, prin intermediul căruia ajung să se opereze săptămânal cel puțin doi pacienți diabetici din România, ne explică în ce constă intervenția:

Operaţia este minim invazivă, se realizează laparoscopic. Se intervine în zona intestinului subţire, pe segmentul ileon; în unele cazuri poate fi implicată şi o mică porţiune a stomacului. În urma operaţiei metabolismul se reglează şi sunt eliminate definitiv mecanismele care produc rezistenţa la insulină a organismului. La scurt timp după operație, valorile glicemiei încep să se normalizeze și simptomatologia patologiilor asociate se ameliorează.

Tratamentul chirurgical al diabetului de tip 2 prin metoda interpoziţie/transpoziţie ileală este un proces ireversibil, fără recurența bolii. Treptat, sub observația medicului, persoana operată ajunge să renunţe la tratamentul medicamentos sau injectabil cu insulină, iar pacientul revine la un regim alimentar fara restricții”, explică Ensar Duman.

Operația aparține Chirurgiei Metabolice. Ea a fost denumită intervenţie de interpoziţie/transpoziţie ileală însă, forma folosită în mod curent este de operaţie de diabet de tip 2. Turcia s-a aflat printre țările pioniere în vindecarea chirurgicală a diabetului de tip 2 și a dezvoltat acest segment încă de acum 10 ani. Statisticile spun că unul din 11 adulţi suferă de diabet zaharat de tip 2 și se confruntă cu multiple complicaţii care scad dramatic calitatea vieţii sale. Pacientul diabetic își măsoară valorile glicemei de două ori pe zi sau mai des, ţine regim şi este sub tratament medicamentos sau injectabil. În tot acest timp, gândiţi-vă că în spitalele din Istanbul s-au realizat deja peste 8.000 de operații de diabet de tip 2. Cazurile provin din Turcia și țări de pe trei continente: Europa, S.U.A., Asia”.

Prin reprezentanţa pe care o deține în România, spitalul de chirurgie metabolică din Turcia vine în întâmpinarea pacienților ușurându-le pregătirea pre-operatorie.

Totul începe la Bucureşti, unde este alcătuit dosarul medical pe care îl trimitem spre analiză, în Turcia. Urmează plecarea spre spitalul din Istanbul și 2 zile de internare pre-intervenţie pentru efectuarea analizelor extinse necesare. În cea de-a 3-a zi se realizează intervenția de interpoziție/ transpoziție ileală, urmată de 4 zile de spitalizare post-operatorie. Pacienţii care au apelat la serviciile mele de consiliere au fost internaţi 7 zile, iar aparținătorii lor îi pot însoți și se pot caza în spital, în regim hotelier.

Monitorizarea valorilor glicemiei va continua și după revenirea în țară, obligatoriu vreme de 6 săptămâni. Urmează o serie de controale, la 1 lună, apoi la 3, 6, 9, 12 şi 24 de luni de la operaţia de diabet de tip 2. Cel mai tânăr pacient al nostru care a apelat la intervenție are 38 de ani. Săptămânal, doi diabetici din România ajung în Turcia pentru operația de diabet de tip 2”, explică Ensar Duman.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Decizie pentru cei care au PERMIS CATEGORIA B. Klaus Iohannis a promulgat legea chiar acum
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum salvăm planeta alegând să consumăm un alt tip de pește decât cel de obicei?