SĂNĂTATE. Diabetul de tip 2 se vindecă chirurgical printr-o operație revoluționară

Redactor:
Redacția Gândul

Diabetul zaharat de tip 2 se vindecă chirurgical în Turcia, iar interesul pentru acest tip de operație crește constant și în România. Consilierul medical Ensar Duman (www.ensarduman.ro) explică în ce constă operația de diabet de tip 2 (denumită intervenție de interpoziție/ transpoziție ileală) și ce schimbări uimitoare se petrec în viața pacienților care apelează la ea.

Statisticile spun că jumătate de miliard de oameni suferă de diabet zaharat de tip 2, la nivel mondial. Diabetul se află în topul bolilor secolului 21, iar diabetul zaharat de tip 2 este cea mai întâlnită formă a bolii. Se preconizează că, până în 2030, diabetul va ajunge cea de-a şaptea cauză de deces, pe glob. Apar însă și vești bune. Diabetul de tip 2 se vindecă chirurgical printr-o operație revoluționară.

Ensar Duman, consilier medical pentru spitalele din Turcia, prin intermediul căruia ajung să se opereze săptămânal cel puțin doi pacienți diabetici din România, ne explică în ce constă intervenția:

Operaţia este minim invazivă, se realizează laparoscopic. Se intervine în zona intestinului subţire, pe segmentul ileon; în unele cazuri poate fi implicată şi o mică porţiune a stomacului. În urma operaţiei metabolismul se reglează şi sunt eliminate definitiv mecanismele care produc rezistenţa la insulină a organismului. La scurt timp după operație, valorile glicemiei încep să se normalizeze și simptomatologia patologiilor asociate se ameliorează.

Tratamentul chirurgical al diabetului de tip 2 prin metoda interpoziţie/transpoziţie ileală este un proces ireversibil, fără recurența bolii. Treptat, sub observația medicului, persoana operată ajunge să renunţe la tratamentul medicamentos sau injectabil cu insulină, iar pacientul revine la un regim alimentar fara restricții”, explică Ensar Duman.

Operația aparține Chirurgiei Metabolice. Ea a fost denumită intervenţie de interpoziţie/transpoziţie ileală însă, forma folosită în mod curent este de operaţie de diabet de tip 2. Turcia s-a aflat printre țările pioniere în vindecarea chirurgicală a diabetului de tip 2 și a dezvoltat acest segment încă de acum 10 ani. Statisticile spun că unul din 11 adulţi suferă de diabet zaharat de tip 2 și se confruntă cu multiple complicaţii care scad dramatic calitatea vieţii sale. Pacientul diabetic își măsoară valorile glicemei de două ori pe zi sau mai des, ţine regim şi este sub tratament medicamentos sau injectabil. În tot acest timp, gândiţi-vă că în spitalele din Istanbul s-au realizat deja peste 8.000 de operații de diabet de tip 2. Cazurile provin din Turcia și țări de pe trei continente: Europa, S.U.A., Asia”.

Prin reprezentanţa pe care o deține în România, spitalul de chirurgie metabolică din Turcia vine în întâmpinarea pacienților ușurându-le pregătirea pre-operatorie.

Totul începe la Bucureşti, unde este alcătuit dosarul medical pe care îl trimitem spre analiză, în Turcia. Urmează plecarea spre spitalul din Istanbul și 2 zile de internare pre-intervenţie pentru efectuarea analizelor extinse necesare. În cea de-a 3-a zi se realizează intervenția de interpoziție/ transpoziție ileală, urmată de 4 zile de spitalizare post-operatorie. Pacienţii care au apelat la serviciile mele de consiliere au fost internaţi 7 zile, iar aparținătorii lor îi pot însoți și se pot caza în spital, în regim hotelier.

Monitorizarea valorilor glicemiei va continua și după revenirea în țară, obligatoriu vreme de 6 săptămâni. Urmează o serie de controale, la 1 lună, apoi la 3, 6, 9, 12 şi 24 de luni de la operaţia de diabet de tip 2. Cel mai tânăr pacient al nostru care a apelat la intervenție are 38 de ani. Săptămânal, doi diabetici din România ajung în Turcia pentru operația de diabet de tip 2”, explică Ensar Duman.

Inchide