EXCLUSIV VIDEO | Angajați din sistemul sanitar au protestat în fața mai multor spitale din București. Vicepreședintele Federației Sanitas: „Am putea ajunge la grevă generală”

Publicat: 06/02/2023, 21:00
Actualizat: 13/02/2024, 10:30

Peste o sută de sindicalişti afiliaţi Federaţiei Sanitas au ieșit luni în stradă pentru a protesta față de sistemul da salarizare. Din Piaţa Victoriei, unde s-au adunat pentru a manifesta, aceștia au plecat în marș spre mai multe spitale din București. Protestatarii s-au oprit, pe rând, în faţa Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, Spitalului de Urgenţă Floreasca, Spitalului de Pneumoftiziologie „Sfântul Ştefan”, Spitalului Clinic Colentina şi a Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”.

Revendicările sindicaliştilor au în prim-plan creşterea veniturilor tuturor salariaţilor din sănătate şi asistenţă socială cu minimum 15%, pentru acoperirea inflaţiei, dar și declanşarea, de urgenţă, a negocierilor între Guvernul României şi partenerii sociali, pe proiectul noii legi a salarizării personalului plătit din fonduri publice.

„Am putea ajunge la grevă generală”

Mircea Ciocan, vicepreședintele Federației Sanitas, spune că nu există dialog social între Guvern și sindicatele din sănătate. În cazul în care guvernanții vor refuza în continuare dialogul, liderul sindical spune că se va ajunge la grevă generală.

„Noi cerem creșterea salariilor pentru întregul personal din sănătate și asistență socială cu un procent care să acopere cel puțin inflația.

Pe de altă parte, Guvernul lucrează în secret la noua lege a salarizării, lege ce are ca termen de elaborare data de 31 mai, iar până în acest moment, niciunul dintre partenerii de dialog social al confederației nu a fost consultat. Solicităm transparență și un dialog social corect, onest cu sindicatele, pentru a elabora o nouă lege. În plus, solicităm asigurarea unei finanțări corespunzătoare pentru sistemul de sănătate și asistență socială, pentru că nu putem vorbi de act medical fără finanțare corespunzătoare.

Sperăm că se va da drumul la dialogul social, că guvernanții se vor trezi și ne vor chema. În caz contrar, vom continua protestele. Dacă nu se va deschide canalul de comunicare vom fi nevoiți să continuăm acțiunile de protest în unități prin formele de protest sindical deja cunoscute, care pot merge până la greva generală”, a spus, pentru Gândul, vicepreședintele Federației Sanitas.

Protestatarii cer salarii mai mari, dar și condiții mai bune de muncă.

„Și cei care au avut salariile mărite din anul 2018 au resimțit creșterea prețurilor și inflația. Acești doi factori au făcut ca aceste salarii să nu mai reprezinte nimic. Salariul minim s-a mărit, dar nu s-a mărit nici indemnizația de hrană, nici tichetele de vacanță și toată lumea o duce greu cu cheltuielile. Încercăm să punem presiune pentru că ajungem să nu mai suportăm. Nu știm dacă cineva ne bagă în seamă. Noi sperăm să țină cont de faptul că timp de doi ani am fost supuși unui stres din cauza pandemiei și ar trebui să fim răsplătiți pe măsură”, a spus un asistent medical.

„Ne dorim să dispară nepotismele, șpaga și comisioanele”

Un alt asistent medical participant la protest a spus că munca în spitalele din România nu este ușoară, de multe ori din cauza lipsei de personal.

„În România, ducem lipsă de materiale, de resursă umană. Cred că a venit timpul ca pacientul din România să fie tratat la un nivel înalt. Nu știm unde se împart banii de la CAS și orice analiză, investigație costă foarte mult în România, dacă nu o faci la stat.

Nemulțumirile sunt nenumărate. Salarizarea nu este una corectă. Nu suntem luați în seamă de Guvern în momentul în care se împart banii de la bugetul de stat din bani publici. Sănătatea a primit cei mai puțini bani, cam ce li s-a scurs dumnealor printre degete. Noi ne dorim să avem un salariu decent.

Munca în spitalele din România este foarte grea. Ne dorim să dispară nepotismele, ne dorim să dispară tot ce însemnă șpagă, tot ce înseamnă comisioane. Cu voință și implicare din partea celor tineri, putem schimba mentalități și sistemele acestea de stat care sunt corupte din măduva oaselor”, a spus un alt asistent medical.


CITEȘTE ȘI:

FOTO – VIDEO | Cadrele medicale și angajații din sistemul de asistență socială au ieșit în stradă și cer salarii mai mari: „Pensii speciale voi vă dați. Legea 153 nu o respectați”

Grevă în sistemul medical din România! Miercuri, medicii și angajații din Sănătate ies în stradă să protesteze

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață