Furnizorii de servicii medicale, de stat sau privați, sunt obligați să raporteze toate cazurile de boli transmisibile într-un registru unic. Cât sunt amenzile

Furnizorii de servicii medicale, de stat sau privați, sunt obligați să raporteze toate cazurile de boli transmisibile într-un registru unic. Cât sunt amenzile
FOTO - caracter ilustrativ: Alexandra Pandrea / Gândul
Publicat: 18/05/2022, 17:10
Actualizat: 18/05/2022, 17:11

Furnizorii de servicii medicale din sistemul public și privat, cât și cei din rețeaua sanitară aparținând altor ministere decât Ministerul Sănătății, inclusiv cei din unitățile de asistență socială, vor avea obligația de a raporta toate cazurile de boli transmisibile în Registrul Unic de boli transmisibile (RUBT), iar validarea datelor va fi realizată de către medicul epidemiolog din Direcția de sănătate publică, conform unei Hotărârii de Guvern aprobate de Executiv.

Guvernul României a aprobat în ședința de miercuri, proiectul de Hotărâre a Guvernului – propus de Ministerul Sănătății – privind aprobarea conținutului și a metodologiei de colectare și raportare a datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile în Registrul Unic de Boli Transmisibile.

Documentul actualizează circuitul de raportare a datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile în Registrul Unic de boli transmisibile, conform directivelor europene având ca scop optimizarea și armonizarea raportării și o mai bună gestionare a alertelor, a transmis Ministerul Sănătății.

Astfel, conform actului normativ, furnizorii de servicii medicale din sistemul public și privat, cât și cei din rețeaua sanitară aparținând altor ministere, inclusiv cei din unitățile de asistență socială, au obligația de a raporta bolile transmisibile în Registrul Unic de boli transmisibile (RUBT), iar validarea datelor va fi realizată de către medicul epidemiolog din direcția de sănătate publică.

Care sunt excepțiile

Conform notei de fundamentare a actului normativ, laboratoarele de analize medicale vor fi introduse în rândul unităților care raportează bolile transmisibile.

Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Sursa foto: Shutterstock – caracter ilustrativ

„Prin excepție, raportarea bolilor transmisibile nu este obligatorie în cazul personalului implicat în asigurarea și menținerea capacității operaționale a structurilor din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională și personalului din cadrul instituțiilor cu rețele sanitare proprii care desfășoară misiuni la frontieră sau în afara granițelor tării. Norma statuează stabilirea modalității de colectare a datelor necesare pentru realizarea supravegherii bolilor transmisibile pe teritoriul României, astfel încât să nu fie afectate acțiunile întreprinse de personalul implicat în asigurarea și menținerea capacității operaționale a structurilor din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională și personalului din cadrul instituțiilor cu rețele sanitare proprii care desfășoară misiuni la frontieră sau în afara granițelor tării”, se arată în nota de fundamentare.

„Cunoașterea epidemiologiei bolilor transmisibile în România are importanță națională, pentru stabilirea priorităților și alocarea resurselor, dar și importanță internațională pentru prevenirea transmiterii trans-frontaliere a acestor boli”, au transmis reprezentanții MS.

Odată cu intrarea în vigoare a Hotărârii Guvernului, în Fișa unică de raportare a bolilor transmisibile vor fi incluse și Infecțiile asociate îngrijirilor medicale, infecția HIV / SIDA, tuberculoză, infecția cu SARS–Cov-2.

Mai mult, actul normativ include și sacțiuni. Astfel, în cazul necompletării de către furnizorii de servicii medicale a fișei unice de raportare a cazului de boală transmisibilă, cât și nedeclararea cazurilor depistate de boli transmisibile sunt introduse sancțiuni contravenționale, de la avertisment scris până la amendă de 5.000 lei.

În baza prezentei hotărâri, constituie contravenţii următoarele fapte:

  • a) necompletarea de către furnizorii de servicii medicale a fişei unice de raportare a cazului de boală transmisibilă după emiterea diagnosticului de caz suspect sau confirmat și netransmiterea acesteia către DSP, în termen de maximum 5 zile de la data depistării/confirmării, prin fax, e-mail, curier rapid sau prin poştă, conform art.4, alin.(1);
  • b) nedeclararea telefonică de către furnizorii de servicii medicale a cazurilor depistate de boli transmisibile marcate cu „(T)” în fişa unică de raportare a cazului de boală transmisibilă, conform art. 5 teza întâi;
  • c) netransmiterea fișei unice de raportare a cazului de boală transmisibilă, conform art. 5 teza a doua.

Contravenţiile se sancţionează astfel:

  • a) avertisment scris, la prima constatare, precum și la următoarele constatări, dacă fapta a fost săvârșită după mai mult de un an de la data precedentei constatări.
  • b) amendă de la 500 lei la 1.000 lei, la a doua constatare, dacă fapta este savarsita în termen de un an de la aplicarea sanctiunii prevazute la lit.a).
  • c) amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei la a treia și următoarele constatări, dacă fapta este savarsita în termen de un an de la de la aplicarea sanctiunii prevazute la lit b).

Normele de aplicare ale actului normativ se aprobă prin ordin al ministrului sănătății în termen de 60 zile de la data aprobării prezentei hotărâri, iar prevederile privind contravențiile, la 30 de zile de la publicare.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
CARNEA DE PUI din magazine. Anunțul venit de la cel mai înalt nivel: Să fie...
Scandalul puilor vopsiți. Ce ascund autoritățile
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația