5 pași esențiali pentru întărirea sistemului imunitar

5 pași esențiali pentru întărirea sistemului imunitar
Publicat: 21/10/2013, 15:44
Actualizat: 29/07/2014, 19:33

Fluctuațiile de temperatură, alimentația dezechilibrată, stresul și lipsa somnului sunt câțiva dintre factorii care ne pun în pericol sistemul imunitar, susțin medicii.

Specialiștii spun că pentru a ne întări sistemul imunitar trebuie să respectăm câteva reguli esențiale.

● Dormi minimum 6 ore pe noapte. Pentru a ne putea îndeplini activitățile zilnice, trebuie să dormim între 6 și 8 ore pe noapte. Aceasta este recomandarea oamenilor de știință care au corelat somnul cu echilibrul hormonal, menținerea unei greutăți optime, gândirea lucidă, îmbunătățirea stării de spirit și sănătatea pielii.

● Inviorează-te cu o cafea. Această băutură prezintă unele beneficii pentru sănătate. Asta pentru că, potrivit studiilor de profil, citate de Nescafe, cafeina stimulează activitatea fizică și mentală, făcând parte dintr-un stil de viață echilibrat. Bineînțeles, recomandările de consum depind de la o persoană la alta, luând în considerare și sensibilitatea la cafeină, precum și stilul de viață.

Recomandări de consum și preparare: 2-3 căni de cafea pe zi, dozând de fiecare dată corect cafeaua: 1-2 lingurițe de cafea solubilă la 150 mililitri de apă.

● Profită de super-alimentele de sezon. În această perioadă ne putem bucura de o varietate mare de fructe și legume. De aceea e recomandat să le mănânci în stare naturală, pentru că acestea conțin mulți nutrienți care ajută organismul să lupte împotriva schimbărilor climatice din acest sezon.

Perele sunt desertul perfect al toamnei, acestea având un conținut ridicat de vitamina C și cupru. Dovleacul este o altă delicatesă, care, copt la cuptor cu puțină scorțișoară, poate reprezenta o delicioasă cină, fiind și o sursă bună de potasiu, beta-caroten și vitamina B. Aceleași beneficii nutritive le obținem și alegând cartofii dulci – garnitura perfectă în acest sezon. În zilele în care vrei să renunți la produsele de origine animală, o sursă bună de proteine sunt ciupercile.

●Nu uita de proteine. Acestea au în principal un rol structural, adică sunt un fel de căramizi folosite la construcția celulei, a țesuturilor și a organelor. Proteinele sunt folosite și în sinteza anticorpilor și a enzimelor, intră în alcătuirea hormonilor au rol în transportul diferitelor minerale, vitamine sau al altor substanțe în sânge. Proteinele complete sunt de origine animală – carnea (pui, peste, curcan, porc sau vită), ouăle și produsele lactate – conținând aminoacizi esențiali care ajută la formarea mușchilor și țesuturilor.

● Fă sport cu regularitate. Medicii susțin că activitatea fizică ajută la întărirea sistemului de apărare al organismului. Sportul se recomandă pentru buna funcționare a sistemului cardiovascular și pentru reducerea stresului.

„Schimbările climatice care au loc în acest anotimp ne pot slăbi sistemul imunitar, ceea ce ne face mai susceptibili la răcelile comune. Pentru a ne fortifia sistemul imunitar și pentru a avea un organism puternic care să lupte împotriva tututror schimbărilor din această perioadă, trebuie să acordăm o atenție mare alimentației. Chiar dacă a trecut sezonul salatelor de vară, putem să ne bucurăm de marea varietate de legume și fructe de toamnă și să le includem în meniu, în fiecare zi. Acest stil de alimentație, alături de activitatea fizică zilnică, ne va ajuta să ne menținem și o greutate optimă pe tot parcursul sezonului rece. Nu în ultimul rând, 2-3 căni de cafea solubila în zilele de toamnă ne ajută să ne mobilizăm și să fim mereu într-o formă fizică și psihică de invidiat”, spune Nicoleta Tupita, specialist în nutritie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc!...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
“BEACH, PLEASE!” a sărit în aer! E “Highest in the room”! 2.500.000 €, pentru primul...
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Ioana Dichiseanu, în lacrimi. Ce semne a primit de la regretatul Ion Dichiseanu la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
Obligatoriu până pe 25 mai. Decizie pentru proprietarii de apartamente din România
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Imagini incendiare cu Celine Dion! Starul a apărut pe coperta Vogue France la bustul gol
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
Bursa din New York ar putea fi prima mare bursă cu tranzacții 24/7