6 din 10 pacienți primesc un diagnostic greșit. Afecțiunile pe care medicii nu reușesc să le identifice corect

6 din 10 pacienți primesc un diagnostic greșit. Afecțiunile pe care medicii nu reușesc să le identifice corect
Publicat: 23/11/2017, 15:28

Cele mai multe diagnostice greșite au fost primite de pacienți pentru afecțiuni oncologice, neurologice, endocrinologice și afecțiuni ale aparatului genital, scrie CSID.

La nivel de intenție, 7 din 10 pacienți bucureșteni afirmă că ar fi dispuși să apeleze la un serviciu specializat de second opinion medical în cazul în care s-ar confrunta cu o afecțiune oncologică și ar dori să aibă siguranța unui diagnostic corect și a unui plan adecvat de tratament.

Dintre pacienții care au primit un diagnostic corect în cadrul serviciului de second opinion medical, 60% declară că nu s-ar mai întoarce la medicul care i-a diagnosticat greșit, iar peste 20% afirmă că s-ar întoarce la primul medic, însă i-ar solicita acestuia schimbarea planului de tratament.

Cele mai solicitate specialități pentru second opinion sunt oncologia (29,7%),endocrinologia(10,8%), ortopedia, tulburările neurologice (13,5%),, cardiochirurgia (8,1%) și ginecologia, (13,5%), iar echipa medicală care oferă servicii de second opinion în cadrul clinicii este formată dintr-o rețea de peste 500 de specialiști, dintre care aproximativ 100 din România și restul din afara țării.

Specialiștii de la Intermedicas, una dintre clinicile care oferă a doua opinie medicală, rezolvă anual aproximativ 300 de cazuri, în timp ce media lunară a veniturilor pe acest segment este de aproximativ 60.000 lei.

Cercetarea a fost realizată în perioada octombrie-noiembrie 2017, pe un eșantion de peste 600 de respondenți, reprezentativ pentru populația cu vârste de peste 22 ani, utilizatori ai Internetului, din București.