6 lucruri pe care probabil nu le știai despre sistemul imunitar

Redactor:
Gândul
6 lucruri pe care probabil nu le știai despre sistemul imunitar
Sistemul imunitar sau sistemul de apărare a corpului este cel care ajută organismul nostru să lupte împotriva infecțiilor și virușilor. Noi avem un sistem imunitar înnăscut, care nu se modifică pe parcursul vieții și unul dobândit, care se dezvoltă odată ce organismul a intrat in contact cu un agent patogen. Există anumite lucruri pe care toți oamenii ar trebui să le cunoască cu privire la această componentă a organismului nostru.

1. Sistemul imunitar trebuie sprijinit constant

Probabil că nu te gândești la importanta sistemului imunitar până în momentul în care ai de-a face cu un virus violent de care nu poți scăpa. Totuși, trebuie să știi că această componentă a organismului tău lucrează continuu zi de zi și te ține departe de tot felul de afecțiuni mai mult sau mai puțin grave. Așa cum el ne ajută pe noi, așa trebuie să-l sprijinim și noi. Există mai multe modalități prin care putem să îmbunătățim sistemul de apărare a organismului, începând cu consumul de mere, continuând cu vaccinurile antigripale sau de altă natură și terminând cu activități precum partidele de sex. 

2. Femeile sunt mai predispuse dezvoltării bolilor autoimune

Acest risc ridicat are legătură, potrivit cercetărilor efectuate de oamenii de știință, cu nivelurile ridicate de estrogen, hormonon regăsit în organismul femeilor. Acesta suprasolicită celulele componente ale sistemului imunitar și le slăbesc puterea. Totuși, în ciuda riscului mai ridicat de apariție, gradul de manifestare a acestor boli în cazul femeilor este mai slab decât în cazul bărbaților. 

3. Instestinul este în strânsă legătură cu sistemul imunitar

Aproximativ 70% din totalul celulelor componente ale sistemului imunitar se găsesc în mucoasa tractului digestiv. Acest lucru se datorează faptului că prin intermediul tractului digestiv organismul nostru se descotorosește de toate toxinele dăunătoare organismului. Astfel, trebuie să ne îngrijim de sănătatea sistemului digestiv. 

4. Sexul, stresul și odihna au un impact asupra autoapărării organismului nostru

Cercetările arată că în cazul studenților care fac sex o dată sau de două ori pe săptămână, procentul de imunoglobulină A din sânge este mai mare cu 30% decât în cazul celor care nu au o viață sexuală activă. Imunoglobulina A este o proteină din sânge care ajută organismul să lupte împotriva răcelilor. 

Stresul nu numai că sporește riscul apariției diverselor boli prin slăbirea puterii sistemului imunitar, dar, potrivit unei cercetări din 2012, acesta conduce la îngreunarea procesului de vindecare. 

De asemenea, dacă dormi mai puțin de șase ore pe noapte, ai de patru ori mai multe șanse să te contactezi un virus de gripă sau răceală. 

5. Imunoterapia, un pas important în lupta cu cancerul

Studiile clinice arată eficiența imunoterapiei în tratarea unor forme de cancer. Acest procedeu presupune angrenarea sistemului imunitar în lupta împotriva celulelor canceroase. Practic, celulele sistemului imun luptă și reușesc să le elimine pe cele maligne. Momentan nu s-a descoperit o modalitate prin care această modalitate de stimulare a sistemului imunitar să funcționeze în cazul oricărei persoane, însă oamenii de știință lucrează la acest lucru și rezultatele pot fi unele revoluționare pentru medicină și pentru lupta împotriva cancerului. 

6. Există alimente care pot ajuta la sporirea eficienței sistemului imunitar

Usturoiul: Este un aliment eficient în lupta cu răceala. Un studiu recent arăta, de asemenea, că în rândul celor care consumă usturoi riscul de apariție a cancerului este mai scăzut cu 30% decât în cazul celor care nu fac acest lucru. 

Alcoolul: Cercetările arată beneficiile consumului moderat de alcool în ceea ce privește sporirea eficacității sistemului imunitar. Sub influența unei cantități mici de alcool, celulele imune au o eficiență mai ridicată în ceea ce privește lupta împotriva bolilor. 

Merele: Conțin o cantitate însemnată de fibre solubile, substanță care îmbunătățește imunitatea. Studiile făcute pe șoareci de laborator la Universitatea din Illinois arată că animalele cărora li s-au dat fibre solubile s-au recuperat mult mai repede și mai bine după o boală. 

Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
FOTO. Vica, balerina lui Piţurcă, s-a fotografiat goală în pat! Imagini interzise cu vedeta TV
Vestea care șochează! Fiul premierului Ludovic Orban este implicat într-un scandal URIAȘ
Lumea filmului, în doliu. Sylvester Stallone este în șoc
FOTO. Cum arăta Mirela Vaida acum 15 ani. Imagini fabuloase de pe vremea când cânta...
ȘOC în cazul Caracal! Unde ar fi fost văzută Alexandra. A apucat să SPUNĂ că...
România este în topul ţărilor acuzate la CEDO. Cât plătim pentru condamnările de la CEDO
Cum ar putea România să hrănească toată Europa
Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
Colegii îi furau mereu laptele din frigider. Enervată, Naty a făcut un GEST de care...
A ridicat DRONA să cerceteze o zonă. Când s-a uitat pe filmare a rămas PERPLEX
Mihai Stoica s-a dat de gol! Unde se afla acesta, cu toate că a fost...
Ministrul Sănătăţii, anunţ şoc. Vom avea sau nu restricţii după alegeri?
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. TOP 13 alimente în dieta pentru un ficat sănătos
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
Inchide