Ai dinții strâmbi? Ce se întâmplă dacă nu te tratezi

Ai dinții strâmbi? Ce se întâmplă dacă nu te tratezi
Publicat: 21/05/2016, 10:57
Actualizat: 30/01/2018, 20:24

Potrivit medicilor dentiști, aproape jumătate din populație se confruntă cu problema dinților strâmbi și chiar a maxilarului sau mandibulei mai proeminente ori a danturii inegale.

„Aproape jumătate din populație se confruntă cu problema danturii inestetice, adică a dinților strâmbi, înghesuiți sau a maxilarului ori mandibulei proeminente. O altă problemă a dinților este și dantura inegală. În cazul acestor persoane, riscul de a forma placă bacteriană, precum și riscul apariției cariilor sunt mai mari, din cauză că dinții sunt fie strâmbi, fie între ei nu există spații libere, iar periajul este ineficient. Dinții drepți sunt mai ușor de curățat, desigur”, explică medicul Oana Alexandra Omer, medic dentist specialist ortodonție.

Iată câteva dintre afecțiunile care pot apărea din pricina malpozițiilor dentare:

1. Cariile – Faptul că dinții nu sunt dispuși corepunzător, împiedică realizarea unei igiene orale optime care să ne ajute să evităm cariile și gingivita.

„Peste 50% dintre pacienții tratați prezintă grave probleme în ceea ce privește cariile și afecțiunile gingiei. Explicația vine din imposibilitatea de a avea o igienă dentară corectă în cazul malpoziției dinților”, completează Dr. Oana Alexandra Omer.

2. Paradontoza – Este boala care poate conduce la pierderea totală a danturii. Aceasta este una dintre cele mai răspândite afecțiuni ale cavității bucale, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Paradontoza se manifestă, cel mai adesea în jurul vârstelor de 10-20 de ani, însă se poate instala și la vârste mai înaintate, 35-40 de ani. Din punct de vedere statistic, trei sferturi din populația lumii suferă de paradontoză.

Chiar dacă paradontoza este, în mare parte din cazuri, o boală ereditară, poziția greșită a dinților cauzează gingivita, care este un prim pas în instalarea unei boli paradontale. Dacă pacienții nu acționează, ei pot ajunge chiar la pierderea totală a dinților.

3. Acumularea de tartru – Tartrul încarcă dinții din cauza expusă mai sus, și anume lipsa igienei corecte din pricina malpoziției.

4. Dureri de cap și probleme digestive – Legătura dintre dantură și durerile de cap se produce atunci când mușcăturile sunt inegale. Faptul că dinții nu clacă așa cum ar trebui unii peste alții suprasolicită mușchii și articulațiile mandibulei, conducând la apariția durerilor de cap.

De asemenea, din pricina mușcăturii inegale, apare și problema masticației deficitare care conduce la probleme digestive.

Aceste lucruri se pot rezolva, potrivit specialiștilor, cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generație în materie de probleme dentare. Aparatul dentar este cea mai la îndemână soluție pentru cei care vor să scape de problema danturii inestetice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase