APEL. Medicii neurologi și radiologii neurointerventionisti fac apel la pacienții AVC: ”Nu trebuie să existe ezitare sau timpi morți între bănuiala apariției unui AVC și telefonul dat la 112”

APEL. Medicii neurologi și radiologii neurointerventionisti fac apel la pacienții AVC: ”Nu trebuie să existe ezitare sau timpi morți între bănuiala apariției unui AVC și telefonul dat la 112”
Conf. Dr. Cristina Tiu – Șefa Secției de Neurologie II din Spitalul Universitar București
Publicat: 15/05/2020, 17:40
Actualizat: 06/04/2021, 14:49

Medicii neurologi și radiologii neurointerventionisti avertizează că în cazul obervării unor simptome specifice AVC (pareză mâna-picior, asimetria fetei, dificultăți vorbire), pacienții trebuie să sune imediat la 112, pentru că orice minut pierdut poate duce la invaliditate sau deces. Medici specialiști  de la Spitalul Universitar și Spitalul Județean de Urgență din Târgu Mureș  fac apel la oameni să aibă încredere în serviciile medicale pentru că au fost create circuite și proceduri menite să minimizeze expunerea pacienților la riscul de infectare cu COVID-19.

Șefa Secției de Neurologie II din Spitalul Universitar, mesaj de conștientizare cu privire la simptomele AVC și consecințe

Nu trebuie să existe ezitare sau timpi morți între bănuiala apariției unui AVC și telefonul dat la 112.Dacă suspectați apariția unui AVC (pareză mâna-picior, asimetria fetei, dificultăți vorbire), nu stați acasă! Paciențîi sau aparținătorii nu trebuie să piardă niciun minut până să sune la 112. Se estimează că 1 minut pierdut înseamnă 2 milioane de neuroni pierduți. Suntem într-o cursa contra cronometru pentru a ține pacientul departe de invaliditate sau chiar de deces”, declara Conf. Dr. Cristina Țiu – Coordonator național al AP AVC, Șefa Secției de Neurologie ÎI din Spitalul Universitar București și viitor Președinte al Societățîi de Neurologie din România.

Conf. Dr. Cristina Tiu – Șefa Secției de Neurologie II din Spitalul Universitar București.
Conf. Dr. Cristina Tiu – Șefa Secției de Neurologie II din Spitalul Universitar București

Numărul cazurilor care s-au prezentat la UPU a scăzut din cauza temerii de infecție cu COVID-19

În timpul celor 2 luni de izolare a scăzut foarte mult numărul persoanelor care s-au prezentat la secția de primiri-urgențe a spitalelor: “Numărul de prezentări a scăzut foarte mult la camera de garda și cazurile care au ajuns au fost de cele mai multe ori cazuri grave, cazuri decompensate, cazuri de AVC severe, ieșite din fereastră de timp terapeutică.”, declara Prof. Dr. Gheorghe IANA, Președintele SNRIR, medic primar Radiologie și Imagistică Medicală.

Prof. Dr. Gheorghe IANA, Presedintele SNRIR, medic primar Radiologie și Imagistică Medicală
Prof. Dr. Gheorghe IANA, Presedintele SNRIR, medic primar Radiologie și Imagistică Medicală

Motivele care i-au ținut pe oameni departe de serviciile medicale de urgentă țin, în opinia medicilor, de teamă de infecție: „Au fost zile când de la 70 de prezentări la camera de gardă la Neurologie am avut doar 4 sau 5 pacienți. În mod sigur acele persoane nu vor avea contact cu mediul de spital și nu vor fi infectați cu Covid în spital, dar este foarte probabil să sufere de afecțiuni grave, care nu vor mai putea fi remediate”, avertizează Conf. Dr. Cristina Țiu – Șefa Secției de Neurologie II din Spitalul Universitar București.

Medicii specialiști de la Spitalul Universitar fac apel la oameni să aibă încredere în serviciile medicale. Personalul medical care asigura îngrijirea celor suspecți  sau bolnavilor COVID-19 nu se intersectează cu restul personalului

Spitalele au creat circuite și proceduri menite să minimizeze expunerea pacienților la riscul de infectare cu COVID-19, iar medicii cer oamenilor să apeleze cu încredere la serviciile medicale de care au nevoie, mai ales în cazul bolilor grave care necesită intervenție de urgență.

“Spitalul Universitar București este pregătit să gestioneze cazurile de AVC. Există materiale de protecție, s-au creat circuitele necesare pentru paciențîi suspecți de COVID 19, s-au organizat ture ale personalului care asigura îngrijirea celor suspecți și care nu se intersectează cu restul personalului. Toți paciențîi care au indicație de internare sunt testați și direcționați către o aripa separată până la sosirea rezultatelor. Bineînțeles, în acest timp, primesc tratamentul adecvat.”, explică dr. Bogdan Dorobat, medic primar radiologie intervențională la Spitalul Universitar de Urgență din București care subliniază și că întreg personalul medical și auxiliar poartă masca, ochelari sau viziera, bonetă, îmbrăcăminte sterilă, iar pacientului i se pune masca.

Sterilizarea sălii de intervenție se face că și cum pacientul ar fi pozitiv, cu dezinfectare corespunzătoare, lampa UV, pauză între pacienți și aerisirea încăperilor. După sosirea rezultatului la testul de COVID-19 efectuat, paciențîi sunt mutați pe aripile cu pacienți negativi. “În laboratorul de angiografie am încercat să creăm echipe de personal, medici, asistenți, infirmiere – în principiu două echipe care lucrează alternativ, astfel încât să nu se intersecteze. Dacă una dintre echipe prezintă simptome, cea de-a 2-a să poată asigura continuarea activitățîi”, adaugă dr. Bogdan Dorobat despre activitatea din Spitalul Universitar de Urgență din București.

Dr. Bogdan Dorobat, medic primar radiologie interventionala la Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti
Dr. Bogdan Dorobat, medic primar radiologie interventionala la Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti

Cazurile de pacienți cu suspiciune de AVC sunt o prioritate pentru toate spitalele de urgență din lume

Cazurile de pacienți cu suspiciune de AVC sunt o prioritate pentru toate spitalele de urgență din lume, iar în România sunt planuri concrete pentru scurtarea la minimum a perioadei dintre telefonul la 112 și aplicarea tratamentului adecvat asupra pacientului în spital.

“Înainte de declanșarea pandemiei era foarte aproape punerea în aplicare, în cadrul Acțiunii Prioritare pentru AVC-uri ischemice, a unui parteneriat între Ministerul Sănătățîi și serviciile de ambulanțe, pentru aplicarea unei prenotificari a prezenței unui caz de stroke încă din Ambulanță, pentru a putea fi totul pregătit la ajungerea să la spital și a se scurtă cât mai mult mult timpii de intervenție până la aplicarea tratamentului potrivit.”, anunță Conf. Dr. Cristina Țiu – viitorul Președinte al SNR și Șef Secție de Neurologie II din Spitalul Universitar București.

Care sunt simptomele AVC?

Pacienții sau aparțînătorii își pot identifica după o metodă simplă simptomatologia AVC. Dr. Lucian Mărginean, medic primar radiologie intervențională la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Mureș explică: “Viață unei persoane care a suferit un AVC depinde de secundele care se scurg și de rapiditatea cu care această ajunge la o unitate spitalicească unde poate primi îngrijirea potrivită pentru a elimina riscurile de deces sau invaliditate. Nu trebuie să existe ezitare sau timpi morți între bănuiala apariției unui AVC și telefonul dat la 112. Cum ne putem da seama că o persoană din jurul nostru trece prin asta? Prin metodă supranumită FAST care este vitală și care ar trebui să fie cunoscută de cât mai multă lume.”

FAST este un acronim format din primele litere ale celor mai importante simptome ale unui AVC: F este de la Față căzută și asimetrică, de la Amorțirea brațelor și picioarelor, de la Stâlcirea sau Sacadarea vorbirii, iar T vine de la Timp, pentru că atunci când un aparțînător sesizează simptomele, este timpul să sune urgent la 112. “Atenția fiecăruia dintre noi la cei din jur și reacția imediată în caz de pericol nu trebuie să țînă cont de timpuri sau de temeri, pentru că, așa cum obișnuim noi, medicii din domeniul neurologiei și neurochirurgiei, să spunem: Timpul este creier!”, declara dr. Lucian Mărginean, medic primar radiologie intervențională la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Mureș.

Dr. Lucian Marginean, medic primar radiologie interventionala la Spitalul Judetean de Urgenta din Targu Mures
Dr. Lucian Marginean, medic primar radiologie interventionala la Spitalul Judetean de Urgenta din Targu Mures

Dintre paciențîi cu AVC, aproximativ 30% decedează în primele 30 de zile, iar 30-35% vor rămâne cu un grad de dizabilitate care îi va face dependenți de îngrijirea unei alte persoane sau îi va împiedica să își mai desfășoare activitatea profesională.

Într-un comunicat de presă, Societatea Națională de Radiologie Intervențională din România (SNRIR) la data de 29 octombrie, avertiza că  România are cea mai mare mortalitate cauzată de accidentele vasculare cerebrale (AVC) din Europa, iar un studiu arată că un român din șase va suferi un AVC.

ŞOC! Frumoasa campioană a ţării, desfigurată. Iubitul a strangulat-o şi a dat-o cu capul de...
Mona Segall, producătoarea Asia Express, salariu colosal! IREAL câţi bani încasează pentru un singur sezon...
FOTO. Alexia Eram s-a pozat în lenjerie intimă! Fiica Andreei Esca, apariție controversată
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
Istoria necenzurată a cântecului care a înmuiat inima dictatorului Nicolae Ceauşescu. „Treceţi, batalioane române, Carpaţii”,...
Misterul simbolului pe care tot mai mulţi români îl au pe maşini
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Ţara care suspendă vaccinarea cu serul Johnson & Johnson, în urma decesului unei tinere
Mona Segall, producătoarea Asia Express, salariu colosal! IREAL câţi bani încasează pentru un singur sezon...
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
PUHOI de LUME la Târgul de CRĂCIUN din Constanța!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Mesaje de Ziua Naţională a României: Citate pentru 1 Decembrie 2021. La mulţi ani, români!
Veste bună pentru absolut toată România! Se întâmplă astăzi, 2 decembrie. Tocmai s-a anunțat
Șoc în familia lui Culiță Sterp. Au făcut anunțul trist cu ochii în lacrimi. A...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...