Băuturile și alimentele care pot ajuta în lupta cu insomnia

Băuturile și alimentele care pot ajuta în lupta cu insomnia
Publicat: 24/05/2016, 12:45

Insomnia nu trebuie ignorată, atenționează specialiștii care le recomandă persoanelor care se confruntă cu această afecțiune să își schimbe modul de viață, iar potrivit acestora, schimbarea trebuie să înceapă mai întâi din farfurie.

Potrivit CSID, berea, consumată în cantități moderate, ceaiul de levănțică, lintea și semințele de susan fac parte din categoria alimentelor-aliat în combaterea lipsei somnului.

Un consum moderat de bere poate contribui la combaterea insomniei

Scăderea calității vieții este un efect direct proporțional cu severitatea insomniei. Printre consecințele lipsei somnului asupra organismului, medicii menționează și diminuarea randamentului intelectual, alterarea capacității de memorare și instalarea depresiei. Nutriționiștii consideră că un rol important în calitatea somnului îl joacă și alimentația. Printre recomandările acestora se numără și consumul moderat de bere, cu potențiale beneficii în lupta cu insomnia.

„Carența de triptofan din alimentație, un aminoacid indispensabil care nu poate fi sintetizat de organism, ci trebuie introdus prin dietă, afectează nivelul de melatonină și serotonină, unul dintre efecte fiind și insomnia. Consumată cu moderație, berea poate fi de ajutor în combaterea acestei afecțiuni, datorită conținutului redus de alcool și hameiului, sursă pentru acizii lupulonic si humulonic care au actiune soporifică. Un pahar de bere înainte de culcare poate ajuta la relaxarea vaselor de sânge, ceea ce induce somnul. Prin relaxarea vaselor de sânge, presiunea arterială scade, ritmul cardiac devine mai lent, iar starea generală a organismului se îmbunătățește” a explicat dr. Corina Zugravu, Președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

Specialiștii în nutriție atenționează asupra faptului că secretul obținerii efectelor benefice ale berii asupra organismului constă în moderație. De aceea, consumul recomandat de bere în cazul femeilor este de 330 ml și de 660 ml în cazul bărbaților.

Ceaiul de levănțică contribuie la un somn liniștit

Levănțica are o serie de efecte terapeutice dovedite, în compoziția acestei plante fiind identificate peste 40 de componente care nu pot fi obținute pe cale de sinteză în laborator. Consumată sub formă de ceai, levănțica poate acționa ca un calmant al sistemului nervos central. Specialiștii spun că levănțica reduce starea de agitație și de anxietate și poate combate insomnia. Ceaiul se obține sub formă de infuzie din două lingurițe de flori uscate sau pulbere infuzate 10 minute în 250 ml de apă clocotită. Consumul zilnic recomandat este de trei ceaiuri.

Lintea, de ajutor în combaterea insomniei

Lintea este o plantă din familia leguminoaselor, plante al căror consum a fost asociat în toate studiile de până acum cu o acțiune bună în profilaxia unor afecțiuni serioase cum sunt bolile cardiovasculare și diabetul.

Aliment bogat în proteine și sărac în grăsimi, lintea aduce în organism o cantitate mare de fibre solubile și insolubile, vitamine din grupul B, mai ales folați (acid folic) și vitamina E, antioxidanți, precum și elemente minerale (magneziu, fier și multe altele), arată specialiștii. Valoarea nutrițională a lintei, pentru 198 grame este de 50% triptofan, substanță în lipsa căreia se poate instala insomnia, spun nutriționiștii.

Semințele de susan pot menține calitatea somnului

Susanul este unul dintre cele mai vechi condimente. Pe lângă faptul că semințele de susan au un gust foarte bun, sunt și o importantă sursă de fibre, calciu și alte minerale esențiale organismului, printre care și triptofan. Printre ingredientele active prezente în micuțele semințe se mai numără și grăsimile sănătoase, necesare bunei funcționări a metabolismului și a sistemului endocrin. Pentru un maxim de beneficii, semințele de susan trebuie consumate crude.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Monica Tatoiu a fost îngrozită. Diagnosticul crunt primit de la medici
Idolul lui Mircea Badea. N-a mai văzut niciodată un om ca el
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Unde se află prima cabană montană construită în România?