Beneficiile alăptatului: scăderea mortalității infantile și creșterea imunității bebelușului

Beneficiile alăptatului: scăderea mortalității infantile și creșterea imunității bebelușului
Publicat: 03/08/2012, 13:04
Actualizat: 03/08/2012, 13:04

Anual în jur de 136.7 milioane de copii se nasc la nivel mondial, dintre care doar 32.6% sunt hrăniți exclusiv prin alăptare. Datele unui studiu desfășurat în 2011 de Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului (IOMC), în parteneriat cu Ministerul Sănătății și UNICEF, arată că în România rata de alăptare este de 12.6% din numărul total de nou-născuți. Aceste cifre situează țara noastră pe un loc codaș la nivel european.

„Nutriția are un rol fundamental în dezvoltarea copiilor. Experiențele nutriționale din prima copilărie au efecte pe termen lung asupra sănătății adultului. Există dovezi consistente că populațiile sănătoase sunt acelea care au beneficiat de o nutriție și îngrijiri adecvate în perioada copilăriei timpurii – inclusiv perioada prenatală. Reputați analiști au evidențiat faptul că insuficiența investiției brute în mame și copii, în special în perioadele copilăriei timpurii, constituie una dintre cele mai puternice motoare de creștere a inegalităților în interiorul și între națiuni”, a declarat conf. univ. dr. Nicolae Suciu, manager IOMC.

Atitudinea româncelor față de alăptat

Datele cercetării mai arată că 31% dintre copii sunt alăptați exclusiv la sân în prima lună de viață, dar acest procent scade în următoarea lună la 22.7%, ajungând ca în luna a șasea de viață a copilului la un procent de 3.4%.

Specialiștii sunt de părere că educația mamei este un factor care influențează alăptarea exclusivă. Astfel, mamele care au studii superioare și cele cu educație puțină înregistrează cele mai mari procente: 15, respectiv, 17 %. De asemenea, prevalența alăptării exclusive, în mediul urban, este aproape de două ori mai mare decat în mediul rural, 15,4 fată de 9,8%, după cum mai arată datele studiului.

Medicii spun că beneficiile alăptatului exclusiv sunt multe, dar din păcate, nu la fel de cunoscute.

„Alăptatul scade mortalitatea infantilă, riscul de infecții și de enterită ulcero-necrotică la prematuri. Copiii alăptați exclusiv au o mortalitate și o morbiditate mai mică, se îmbolnăvesc mai rar și mai greu. Din păcate, o mare parte dintre femeile din România privesc alăptatul ca o constrângere. Ele cred că nu au voie să mănânce diverse alimente sau au mai multe interdicții, ceea ce este complet fals. Mamele trebuie să se hrănească bine și să fie relaxate, deoarece stresul poate să scadă cantitatea laptelui”, a declarat dr. Adrian Crăciun, șeful secției de neonatologie din Maternitatea Cantacuzino.

Rezultatele cercetării mai arată că doar 56% dintre mame au vorbit cu medicul care le-a îngrijit în timpul sarcinii despre alăptare, iar cele mai puține mame consiliate în timpul sarcinii fiind adolescentele cu vârste cuprinse între 15-19 ani și cele din mediul rural.

Organizația Salvați Copiii, prin programul de reducere a mortalității infantile ‘Fiecare copil contează”, desfășurat în România, și-a propus ca obiectiv informarea și educarea mamelor asupra îngrijirii și nutriției corecte a copiilor și nou-născuților. Programul încurajează atât alăptatul exclusiv, acolo unde este posibil, dar și alimentația corectă a mamelor pe tot parcursul alăptării.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Irina Tănase, părăsită de Liviu Dragnea, după ce a fost prinsă cu altul! Detalii BOMBĂ
FOTO. Antonia, imagini senzuale topless! Cum s-a lăsat pozată soția lui Velea
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
Femeia nu ştia că este filmată, aşa că şi-a făcut de cap. Soţul ei a...
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Victimele variantei Omicron. Val de spitalizări cu COVID-19 a copiilor mai mici de 5 ani...
Irina Tănase, părăsită de Liviu Dragnea, după ce a fost prinsă cu altul! Detalii BOMBĂ
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
Farul, tot mai aproape de playoff: Victorie cu 2-0 în meciul cu Rapid
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Accident rutier cumplit lângă București. Cum s-a produs totul
Anunţul crunt despre pensii! Se anulează creşterile în 2022?! Fosta şefă a Casei de Pensii...
Alertă mondială! Prima țară din lume care dispare de pe față Pământului. Drama oamenilor este...
Mai aveţi zile de concediu? Vedeţi aici ce se întâmplă cu perioada de concediu de...
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...