„Buruiana” cu proprietăți terapeutice dovedite

Buruiana cu proprietăți terapeutice dovedite
Publicat: 13/01/2016, 14:07
Actualizat: 07/02/2016, 19:35

Considerată de mulți o simplă buruiană, păpădia are numeroase proprietăți terapeutice pe care știința începe să le confirme. Păpădia a fost folosită de secole în medicina tradițională datorită proprietăților sale curative în afecțiuni variate, precum hepatită, anorexie și afecțiuni legate de splină și ficat.

Aceasta conține minerale, precum fier, potasiu și zinc, dar și vitaminele A, B, C și D. Frunzele de păpădie sunt folosite pentru a da savoare salatelor, sandviciurilor și ceaiurilor. Rădăcinile sunt folosite în unii înlocuitori de cafea, iar din flori se pot face unele vinuri, scrie umm.edu.

Papadia conține substanțe chimice ale căror proprietăți sunt studiate din punctul de vedere al beneficiilor pe care le-ar avea asupra sănătății. Studii efectuate pâna în prezent au concluzionat că păpădia conține cantități deloc neglijabile de antioxidanți și substanțe antiinflamatoare.

Mai exact, un studiu a investigat proprietățile antioxidante ale rădăcinii de păpădie în cazul iepurilor a căror dietă era compusă în mare partedin alimente bogate în colesterol. Rezultatele au arătat o îmbunătățire a profilelor lipidice și a activitații enzimatice antioxidante. Astfel, cercetătorii au concluzionat că păpădia ar putea proteja împotriva stresului oxidativ legat de anumite tulburări circulatorii.

Cum se culege și cum se folosește rădăcina de păpădie

În loc să o smulgi cu tot cu rădăcină ca atunci când cureți pământul de buruieni, sapă în jurul rădăcinii până reușești să o scoți și încearcă să nu o rupi pentru că altfel riști să pierzi din sevă, unde se află mare parte din proprietățile sale.

Conditiile de uscare sunt esentiale pentru calitatea și eficiența plantei. Evită uscarea rădăcinilor în aer liber, pentru că astfel se distrug calitățile medicinale. Acestea se usucă mai bine în interior, pe rafturi. De asemenea, depozitarea se face în locuri uscate, la temperatura camerei.

Moduri de utilizare a păpădiei

Pentru a beneficia din plin de calitățile sale terapeutice, încearcă următoarele variante de folosire:

Decoct din radacini- Se pun aproximativ 30 de grame de rădăcini uscate într-o oală cu 0.5 l apă. Se acoperă și se lasă să fiarbă 20 de minute. Se strecoară apa și se păstrează pentru ceai.

Ceai anticelulitic din frunze de păpădie – datorită proprietăților diuretice ale frunzelor de păpădie; se poate combina o parte frunze de păpădie cu o parte frunze de urzică iar infuzia rezultată se consumă de două ori pe zi. Pentru rezultate optime se recomandă o alimentație cât mai bogată în legume, fructe și verdețuridar și activitate fizică moderată zilnic, scrie viataverdeviu.ro.

Posibile interacțiuni cu anumite medicamente

Păpădia areefecte diuretice, de aceea anumite medicamente pot avea operioadă de acțiunemai mică, fiind eliminate mai repede prin urină. Trebuie avut în vedere acest lucru, mai ales dacă urmezi tratament cu:

antiacide

anticoagulante

diuretice

medicamente folosite în tratamentul diabetului

medicamente pentru afecțiuni ale ficatului