• Publicat:
Sănătate

Cancerul ovarian, depistat precoce doar în 20% din cazuri. Care sunt factorii care duc la apariția acestei boli și cum poate fi depistată în faze incipiente

Cancerul ovarian, depistat precoce doar în 20% din cazuri. Care sunt factorii care duc la apariția acestei boli și cum poate fi depistată în faze incipiente
Aproximativ 70-75% din femeile cu cancer ovarian prezintă metastaze în momentul diagnosticării, atrag atenția specialiștii, cu ocazia Zilei Internaționale de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian, marcată în fiecare an la data de 8 mai.

Medicii afirmă că diagnosticul tardiv scade considerabil șansele de supraviețuire a pacientelor. Astfel, datele Agenției Internaționale de Cercetare a Cancerului (IARC) arată că doar 32% din pacientele diagnosticate cu cancer ovarian la nivel european reușesc să supraviețuiască 5 ani. În general, doar 20% din femeile depistează că suferă de această boală în stadiul incipient.

„Cancerul ovarian este povara femeii moderne. În prezent, sunt derulate studii la nivel internațional care analizează legătura directă dintre stilul de viață actual, caracterizat prin fumat, dietă dezechilibrată și sedentarism, și apariția acestui tip de tumoare. Din păcate, nu există o analiză specifică pentru această afecțiune, însă există soluții pentru a fi depistată la timp: analizele de sânge și controalele ginecologice regulate”, subliniază Dr. Dragoș Median, medic primar, Spitalul Filantropia București.

Acest tip de cancer este din ce în ce mai întâlnit în țările dezvoltate fiind la fel de frecvent ca și cancerul de uter (35%) ori de col uterin (27%). În Europa de Est se înregistrează mai mult de 15  cazuri noi la 100.000 de femei2. Potrivit datelor GLOBOCAN 2012, în România sunt raportate anual  1850  de cazuri noi, fiind a 5-a cea mai frecventă localizare a cancerului la femei.

Lista factorilor care influențează apariția bolii

În afara factorilor asociați stilului de viață modern, medicii oncologi au identificat o serie de cauze care pot duce la apariția cancerului ovarian.

● Vârsta – majoritatea cazurilor de cancer ovarian apar după vârsta de 55 de ani, la femeile care au intrat la menopauză;

● Istoricul familial – riscul de apariție a cancerului ovarian crește dacă doi sau mai mulți membri ai familiei, fie din partea tatălui, fie din partea mamei, au avut neoplasm mamar, ovarian sau colorectal1; potrivit datelor IARC, riscul de cancer ovarian crește la 25.5% dacă atât mama, cât și sora au fost diagnosticate cu această afecțiune;

● Mutațiile genetice – purtătorii unor mutații ale genelor BRCA1 sau BRCA2 (gene care ajută la refacerea celulelor) au un risc mai crescut de cancer ovarian;

● Alți factori: un risc ridicat îl au femeile care nu au născut niciodată, care n-au luat niciodată contraceptive, care au avut primul ciclu menstrual la o vârstă fragedă sau cele care au intrat la menopauză la o vârstă înaintată.

Cele mai frecvente simptome

Specialiștii sfătuiesc femeile să fie atente la semne persistente care durează de mai multe săptămâni și care nu pot fi explicate:

● dureri abdominale sau pelvine,

● balonare persistentă,

● senzație de sațietate precoce,

● modificări ale tranzitului intestinal (diaree sau constipație),

● simptome urinare (micțiuni frecvente sau imperioase),

● sângerări vaginale neobișnuite,

● dureri în timpul contactului sexual,

● pierdere în greutate,

● oboseală, amețeală, senzație de greață.

Cancerul ovarian în cifre:

● 238.719 femei sunt diagnisticate anual în lume.

● 151.917 femei mor în lume în fiecare an din cauza cancerului ovarian.

● Rata de supraviețuire la 5 ani este de 45%; este foarte mică, dacă o comparăm, de pildă, cu rata de supraviețuire la cancerul de sân, care este de 89%.

● Dacă este localizat, în stadii incipiente, rata de supraviețuire la 5 ani e de 93%. Cu toate astea, doar 15% din cazuri sunt diagnosticate în acest stadiu.

● În Romania, sunt diagnosticate 1850 cazuri noi anual și 1020 femei mor în fiecare an din cauza cancerului ovarian.

Inchide