Când devine activ cardul de sănătate și cât poate rămâne inactiv

Când devine activ cardul de sănătate și cât poate rămâne inactiv
Publicat: 16/03/2015, 13:31
Actualizat: 18/05/2015, 17:38

„Nimeni nu trebuie să meargă la medic special pentru a-și activa cardul, inițializarea cardului se face odată cu acordarea primului serviciu medical. Altfel spus, asigurații pot păstra cardul neactivat și un an, și doi, dacă nu au nevoie să meargă la medic”, a spus președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), într-o conferință de presă.

Până în prezent, aproximativ 13,5 milioane de asigurați au intrat în posesia cardului național de sănătate. În sistem au fost activate aproximativ 4,5 milioane de carduri, a precizat Vasile Ciurchea.

Peste 500.000 de asigurați nu au primit cardul de sănătate, acesta putând fi ridicat de la casele de asigurări sau de la medicii de familie.

Potrivit președintelui CNAS, cei care nu doresc să utilizeze cardul de sănătate, din motive religioase sau de conștiință, pot primi o adeverință cu valabilitate de trei luni, care va înlocui cardul și care va fi eliberată, la cerere, de casele de asigurări de sănătate.

Cardurile refuzate rămân la sediile caselor de asigurări de sănătate, de unde vor putea fi ridicate de asigurați, dacă aceștia doresc să intre în posesia lor.

Președintele CNAS a precizat că între 50 și 100 de persoane dintre cele care au anunțat inițial că refuză cardul au revenit asupra deciziei.

„La un moment dat, am avut aproape 4.000 de persoane care au refuzat cardul de sănătate, din diferite motive. Numărul acestora nu a crescut, în schimb avem între 50 și 100 de persoane care, deși inițial au refuzat cardul, au revenit asupra deciziei și au cerut eliberarea documentului”, a mai spus Ciurchea.

Președintele CNAS a adăugat că asigurații care până la 1 mai nu au intrat în posesia cardului de sănătate vor beneficia de servicii medicale în baza unei adeverințe eliberate de casa de asigurări de sănătate.

În cazul în care asigurații constată nereguli privind utilizarea cardului, aceștia pot face reclamații la numărul de telefon de pe cardul de sănătate.

„Aș vrea să atenționez asupra faptului că deja au apărut persoane care sesizează că au fost sunate la telefon pentru a participa la un sondaj făcut de casele de sănătate. Nu am făcut niciun sondaj și îi rog pe români să nu furnizeze nicio informație telefonică niciunei persoane care le cere să răspundă în numele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Nu facem sondaje. Probabil că vor fi niște afișe pe care le vom pune în spitale, în cabinetele medicale, în farmacii, pentru a fi citite de către orice persoană”, a precizat Ciurchea.

Președintele CNAS a mai spus că orice duplicat eliberat pentru că vechiul card a fost deteriorat sau pierdut se plătește de către asigurat, taxa fiind de 15 lei. În schimb, dacă un card de sănătate a fost inscripționat greșit, atunci pentru eliberarea unui duplicat nu se va plăti niciun leu. Taxa pentru plata cardului deteriorat se face la casieria casei de asigurări de sănătate.

Potrivit președintelui CNAS, până la începutul lunii martie au fost înregistrate aproximativ 800 de cereri de la cei care și-au pierdut cardul și noile carduri se află în curs de tipărire.

„Vreau să fac încă o mențiune: pe card nu va fi trecută nicio dată medicală decât dacă pacientul dorește acest lucru. De asemenea, acceptul pentru donarea de organe se face numai cu declarație notarială. Altfel spus, niciun pacient nu poate cere medicului de familie să îi înregistreze în card dorința de a-și dona organele, în caz de moarte cerebrală, dacă nu prezintă această declarație notarială”, a adăugat Ciurchea.
El a mai spus că un pacient va prezenta cardul de sănătate atât la internare, cât și la externare. „Dacă pacientul are nevoie de un consult în alt spital, atunci, sigur, va fi folosit din nou cardul”, a precizat Ciurchea.
Directorul general al CNAS, Radu Țibichi, a spus că orice persoană căreia nu i-a fost emis cardul de sănătate poate avea acces la servicii medicale.

Țibichi a precizat că în prezent sunt în curs de redactare alte 360.000 de carduri pentru persoane care au împlinit 18 ani sau au dobândit calitatea de asigurat.

În cazul în care medicii de familie au ridicat cardurile, acestea rămân la ei până când vor fi ridicate de către asigurat, respectiv aproximativ un an.

La conferință a fost prezent și ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, care a subliniat că din 1 mai niciun serviciu medical nu va mai fi decontat decât dacă a fost prezentat pentru acesta cardul de sănătate.

Ministrul a precizat că luni au loc astfel de discuții la nivelul tuturor caselor de asigurări de sănătate din țară.
Cardul național de sănătate va deveni obligatoriu pentru asigurați din 1 mai. Activarea cardului de sănătate va putea fi făcută la orice furnizor de servicii medicale, mai puțin de farmacist. Operațiunea de activare durează maxim 30 de secunde și constă în înlocuirea PIN-ului cardului (0000) cu un cod din patru cifre ales de asigurat, pe care acesta nu trebuie să îl divulge. Personalizarea PIN-ului este obligatorie, altfel cardul rămâne în stare inactivă și nu poate confirma servicii medicale în sistem.

Cardul, odată activat, va fi folosit de câte ori asiguratul merge la medic sau la farmacie, iar PIN-ul va fi introdus de asigurat ori de câte ori va beneficia de un serviciu medical, pentru validarea și apoi decontarea acestuia din fondul asigurărilor sociale de sănătate.

Pentru serviciile medicale de urgență nu este necesară utilizarea cardului de sănătate. Aceste servicii fac parte din pachetul minim de servicii medicale, care se acordă atât persoanelor asigurate, cât și celor neasigurate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dieta prin care putem încetini evoluția cancerului de prostată