Care este țara cu cei mai nesănătoși oameni din lume. Unde se situează România

Redactor:
Maria Bîrnaure
Cehia a fost declarată cea mai nesănătoasă țară din lume, potrivit unei cercetări Clinic Compare, bazată pe datele furnizate de Organizația Mondială a Sănătății. Comparația a fost făcută folosind informațiile referitoare la consumul de alcool, de țigări și incidența obezității în 179 de țări din întreaga lume.

Potrivit cercetării, fiecare rezident ceh reușește să consume 13,7 litri de alcool pe an, fiind a 11-a țară în topul consumului de tutun. 

Cehia este urmată de Rusia, Slovenia, Belarus, Slovacia și Ungaria. 

Europa de Est este, așadar, cea mai nesănătoasă regiune a lumii, ocupând 9 dintre cele 10 poziții din top. Poziția a 10-a este împărțită tot de o țară europeană, Lituania, cu Statele Unite ale Americii. 

În ceea ce privește consumul de alcool, cei mai mari consumatori sunt lituanienii, care beau 18,2 litri de băuturi alcoolice pe an. La obezitate topul este condus de Samoa, unde 41,6% din populație este obeză, și de Canada, cu 30,1% dintre locuitori intrând în categoria obezității. La capitolul fumat conduce China, cu 2.249 de țigări consumate anual de un rezident. 

Cea mai sănătoasă țară din lume a fost declarată Afganistan, cu a doua cea mai scăzută rată a obezității din lume. Afganii fumează, în medie, 83 de țigări pe an per persoană și beau cele mai mici cantități de alcool. Totul se datorează, potrivit cercetării, legilor aspre care interzic consumul și posesia de alcool. 

În ceea ce privește România, aceasta se încadrează în peisajul sumbru al Europei de Est, fiind una dintre cele mai puțin sănătoase țări din lume, cu 93% dintre decese cauzate de bolile netransmisibile, cauzate de obiceiurile alimentare și de viață nocive. 241.000 de români au murit anul trecut din această cauză. 

Inchide