Ce se întâmplă cu o persoană care se reinfectează cu Covid și nu deține anticorpii protectori? Medicul infecționist Adrian Marinescu pentru GÂNDUL.RO: „Ne-am putea gândi la profilaxia infectării” (EXCLUSIV)

Ce se întâmplă cu o persoană care se reinfectează cu Covid și nu deține anticorpii protectori? Medicul infecționist Adrian Marinescu pentru GÂNDUL.RO: „Ne-am putea gândi la profilaxia infectării” (EXCLUSIV)
Medicul Adrian Marinescu: Cazul Arșinel, dovada că dacă mă vaccinez și apoi mă infectez, nu voi face o formă severă / Foto: Mediafax / YouTube
Publicat: 24/11/2020, 19:00
Actualizat: 06/04/2021, 14:36

Reinfectăriile sugerează că imunitatea împotriva COVID-19 poate fi fragilă și scade cu implicații nu doar pentru riscurile cu care se confruntă pacienții recuperați, ci și pentru cât timp viitoarele vaccinuri ar putea proteja oamenii.

Medicul Adrian Marinescu a vorbit pentru GÂNDUL.RO despre reinfectarea cu Covid și a explicat care sunt factorii ce pot influenta formele mai ușoare de Covid, în cel de-al doilea episod de reinfectare. Totodată, reputatul medic s-a referit și la situația în care o persoană se reinfectează cu Covid și nu deține anticorpii protectori.

„Dacă anticorpii ar fi dozați la intervale regulate de timp, ar putea să ne arate ce se întâmplă”

Adrian Marinescu spune că o scădere a numărului de anticorpi este discutabilă.Potrivit datelor sale, reinfectarea a fost mai ușoară în cel de-al doilea episod de reinfectare, explicând că sistemul imunitar are o memorie în legătură cu primul episod. Medicul spune că un studiu care să monitorizeze dozarea anticorpilor la  anumite intervale regulate de timp ar putea arăta rolul și evoluția anticorpilor. 

Gândul.ro: Care este durata anticorpilor generati după imbolnavirea de Covid-19, din datele actuale?

Medicul Adrian Marinescu: Numărul pacienților reinfectati este categoric mai mic,încă de la începutul pandemiei,  nu doar în România. Au existat astfel de cazuri și la Institutul National de Boli Infectioase Prof. Dr  Matei Bals”. Sunt cazuri rare. E de discutat dacă acești pacienți au pierdut anticorpi, după un interval de timp. În general, pacienții care s-au reinfectat, până în acest moment, au făcut forme mai ușoare. Ar putea fi explicat de faptul că sistemul imunitar este pregătit în raport cu virusul. Există o memorie în legătură cu primul contact cu virusul, astfel încât nu vorbim doar de anticorpii protectori, vorbim de limfocitele T care sunt cu memorie din primul contact și ajută în lupta organismului la al doilea contact. Dacă anticorprii ar fi dozați la intervale regulate de timp, ar putea să ne arate ce se întâmplă cu anticorpii. Până în momentul de față nu s-au făcut studii care să arate acest lucru.

Despre situația în care, în cel de-al doilea episod de reinfectare cu Covid, pacientul are o imunitate deficitară, precum și afecțiuni cronice, medicul infecționist spune că, în teorie, s-ar dezvolta o formă de Covid mai severă, iar o posibilă soluție ar fi administrarea plasmei de la pacienții vindecati, însă cu limfocite T.

„În cazul pacientilor cu imunitate deficitară, am putea să ne gândim la profilaxia infectării”

Gândul.ro: Ce se întâmplă cu o persoană care se reinfectează și nu deține anticorpii protectori?

Medicul Adrian Marinescu: Din al doilea episod de reinfectare, din datele avute, a rezultat forme mai ușoare de Covid. Dar depinde de imunitatea persoanei respective. Dacă  pacientul are o imunitate deficitară, cu  afecțiuni cronice severe care ar explica imunitatea scăzută, literatura de specialitate spune că ar rezulta o formă mai severă decât prima infectare. E de discutat ce se poate face. Se discută despre posibilitatea de a exista plasmă de la paciențîi trecuți prin infecția cu imunoterapie, care conține limfocite T, cu memorie. În cazul lor, am putea să ne gândim la profilaxia infectării, nu s-au făcut studii. În teorie s-ar putea face acest lucru.

Două studii privind reinfectarea cu Covid, durata anticorpilor protectori, precum și formele de Covid dezvoltate în cel de-al doilea episod Covid urmează să fie supuse unei evaluări  „inter pares” și  ar putea fi importante pentru experții din domeniul sănătatii și în cercetarea vaccinurilor Covid.

Membru al echipei de cercetare al Institutului de Medicină Tropicală, virologul Kevin Ariën, spune că un studiu de caz ar putea indica faptul că numărul de anticorpi scade relativ rapid după infecția cu Covid.

Cazul este semnificativ datorită observatiilor potrivit cărora sistemul imunitar al persoanei infectate fusese intact, după o primă infectare.

Al doilea episod de reinfectare, după un interval de 185 de zile, a fost mai ușor. Deși urmărirea contactilor a rămas neconcludentă, lucrătorul din domeniul sănătății a format un grup de transmisie cu 3 pacienți și a prezentat dovezi ale replicării virusului. Avea încă anticorpi când a fost reinfectat, dar se pare că nu fuseseră suficienți.

Un  alt studiu realizat de Universitatea Oxford arată că este posibil ca acele cazuri de reinfectare să rămână extrem de rare. Cine a avut deja COVID-19 este puțin probabil să se infecteze timp de cel puțin șase luni de la prima infectare.

Potrivit studiului, anticorpii pot scădea substanțial în câteva luni.- în special la paciențîi cu o boală mai puțin severă – aceștia persistă uneori , chiar și în cazuri ușoare. Anticorpii neutralizanți , cel mai important tip, precum și celulele cu memorie  par a fi relativ stabile pe o perioadă de cel puțin 6 luni.

Loredana Dinu
S-a născut în București și este absolventă a Facultăţii de Științe Politice și a două programe de masterat. Și-a desfășurat o parte din activitate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Babasha a dat lovitura după huiduielile pe Arena Naţională! Anunţul oficial care îi va schimba...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Ceva se întâmplă în Crimeea: Ucrainenii distrug antiaeriana rusă și par a pregăti terenul pentru...
Pițurcă Jr. a 'încercuit-o' pe voluptuoasa fiică a Andreei Berecleanu! Adio, ICH! CANCAN.RO publică imaginile...
Kate Middleton, total SCHIMBATĂ la primul eveniment public. Detaliul observat de toți: „Fac progrese bune,...
Experiment Observator. Un permis auto fals costă peste 700 de euro. Cum sunt racolaţi pe...
Cea mai frumoasă zi, transformată într-o traumă! Zeci de copii au fost implicați într-un accident,...
Kate Middleton, prima apariție publică de când a fost diagnosticată cu cancer! Prințesa de Wales...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Inteligenţa Artificială utilizată de Israel în Gaza ajută la reducerea victimelor civile, sugerează un expert
CRIPTOTEREȘTRII s-ar putea afla PRINTRE NOI, NEDETECTAȚI! Cine sunt aceștia?
ÎȚI IA BANII pe loc. Românii au fost deja notificați de stat. E OBLIGATORIU să...
Filmul de pe Netflix pe care nu trebuie să-l ratezi. Un divorț cu năbădăi
Ce este creatura cu ochi holbați și dinți ascuțiți care a eșuat la mal. A...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Cine a fost „Cenuşăreasa sovietică”, prima femeie care a văzut Pământul din spaţiu în urmă...
×