Cea mai nouă metodă pentru evitarea sarcinilor nedorite: contraceptivele în regim extins. „Totul se bazează pe un tratament personalizat”

Cea mai nouă metodă pentru evitarea sarcinilor nedorite: contraceptivele în regim extins. „Totul se bazează pe un tratament personalizat
Publicat: 28/10/2016, 20:28

Sarcinile nedorite sunt tot mai dese în ultimii ani, în ciuda faptului că există metode cotraceptive diverse, accesibile oricăror femei, indiferent de categoria de vârstă. La nivel mondial, existau 11 metode contraceptive aprobate – prezervativ, prezervativul pentru femei, contracepția orală, inelul hormonal, injecția contraceptivă, sterilizarea chirurgicală, diafragma, plasturele contraceptiv, metoda calendarului, coitus interruptus, dușurile vaginale, steriletul și buretele vaginal. Din 2015, Asociația Europeană a Medicamentelor (EMA) a aprobat cea de-a 12-a metodă, contracepția orală combinată în regim extins de administrare.

Având în vedere că pilula contraceptivă este cea mai utilizată metodă de contracepție în prezent, această inovație vine în ajutorul femeilor care nu doresc să devină mame sau doresc să își regleze într-un anumit fel ciclul menstrual. Medicii ginecologi români consideră că acest regim contraceptiv extins este o soluție care poate elimina foarte multe dintre problemele care pot apărea în urma aplicării neavizate a celorlaltor metode în cazul femeilor.

„Administrarea acestor tratamente contraceptive se face la femeia sănătoasă, fără niciun fel de patologie, astfel încât să nu afecteze în niciun fel fertilitatea. Regimul extins de contracepție este o soluție întrucât nu există un contraceptiv universal, ci doar tratamente personalizate/individualizate”, explică conf. univ. dr. Iuliana Ceaușu.

Acest tratament cotraceptiv individualizat, administrat pe o perioadă extinsă, nu are ca beneficiu doar eficiența în evitarea sarcinilor, ci și diminuarea simptomelor premenstruale și menstruale, cum ar fi durerile de cap, durerile pelvine, balonarea și așa mai departe. Studiile clinice realizate în numeroase țări din întreaga lume arată că femeile care nu utilizează metode contraceptive, dar și cele care folosesc contraceptive hormonale se lovesc de aceste probleme.

De asemenea, potrivit specialiștilor, acest tip de contracepție poate fi utilizat, în urma vizitei la medicul ginecolog, și de femeile care își doresc să aibă mai puține menstruații pe an. Motivele care conduc la apariția acestei dorințe se leagă de efectul pe care apariția menstruației îl are asupra vieții sociale, a randamentului la locul de muncă, a vieții sexuale sau a activității sportive.

Reușita unui astfel de regim de contracepție pe perioadă extinsă depinde de urmărirea clară a unor pași în ceea ce privește stabilirea procesului de administrare a tratamentului. Medicul Iuliana Ceaușu susține că, odată ajunsă în cabinetul ginecologic, cu o femeie care dorește un astfel de tratament trebuie purtată o discuție deschusă, iar mai apoi aceasta să fie supusă screening-ului și să prezinte analize medicale recente. De asemenea, în stabilirea unei scheme de tratament se ia în considerare și vârsta, activitatea sexuală ca frecvență și număr de parteneri, factorii personali și culturali, riscul de infecție, eventualele contraindicații medicale asociate sarcinii.

Medicul explică și că în cazul adolescentelor care se prezintă la ginecolog, fie însoțite de mamă, în cazul în care au sub 16 ani, fie singure dacă au peste 16 ani, primul pas este oferirea unor informații referitoare la educația sanitară și sexuală.
Întrucât în ultimii ani s-au înregistrat foarte multe sarcini la minore, medicii consideră că educația sexuală ar trebui să înceapă de la vârste fragede.

Iată la ce vârste începe educația sexuală în țările europene:

5 ani în Portugalia și Anglia
6 ani în Belgia, Franța, Grecia, Irlanda, Luxemburg și Suedia
7 ani în Cehia și Finlanda
9 ani în Germania
10 ani în Austria și Estonia
11 ani în Bulgaria și Islanda
13 ani în Olanda
14 ani în Spania și Italia

După utilizarea acestui contracepției în regim extins femeia poate rămâne însărcintă, însă medicii au recomandarea ca sarcina să apară abia după a patra menstruație avută de aceasta după întreruperea tratamentului. Specialiștii consideră că abia atunci organismul este într-adevăr pregătit pentru a susține o sarcină.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...