Cel mai mare spital universitar de stomatologie din România a fost realizat din bani publici în București. Investiție de 10 milioane de euro

Cel mai mare spital universitar de stomatologie din România a fost realizat din bani publici în București. Investiție de 10 milioane de euro
Publicat: 09/08/2019, 17:45

Cel mai mare spital universitar cu profil de medicină dentară din România va fi ridicat în Sectorul 4 al Capitalei din bani publici. Potrivit primarului sectorului 4, Daniel Băluță, acesta va dispune de 65 de cabinete medicale însoțite de săli de operație însoțite de săli de operație dotate ultramodern , paturi pentru acestea., costul construcției și dotării ridicându-se la 10 milioane de euro + TVA.

„Practic discutăm despre primul spital universitar cu profil de medicină dentară din Romănia și la nivel de București de prima construcție de la zero, prima investiție publică care s-a derulat în acest oraș și se derulează în ultimii 50 de ani”, precizează primarul.

Potrivit aceleiași surse, din punct de vedere tehnic această investiție va avea o serie de componente, respectiv, clădirea efectivă a spitalului , o clădire cu o suprafață de aproximativ 5000 de metri pătrați, prezentată sub forma de parter și două etaje.

Primarului Sectorului 4 a precizat că zona dedicată copiilor va avea parte de un design și o dotare specifică.

În ceea ce privește cea de-a două componentăa investiției, respectiv dotarea, primarul Sectorului 4 a precizat că a fost făcută o licitație separată pentru proiectare și execuție pentru dotările și cicruitele de care are nevoie această unitate medicală.

„Ea va intra în funcțiune imediat ce clădirea spitalului va fi gata . Costul dotărilor este de 16 milioane de lei plus TVA. Costul construcției este de 19 milioane de lei plus TVA”, completează Daniel Băluță.
A treia componentă a acestui ansamblu va viza latura educațională. „În afară de latura medicală a acestei investiții orice comunitatea trebuie să prioritizeze pentru dezvoltarea ei investițile pentru ceea ce înseamnă învățământ. (….) Tot acest ansamblu va avea parte de un amfiteatru cu o suprafață de 2000 metri pătrați, o investiție care se cifrează la două milioane de euro”, informează primarul Sectorului 4.

Datorită unei asocieri cu Ministerul Dezvoltării Regionale și cu Compania Națională de Investiții, finanțarea proiectului clădirii este realizată de Ministerul Dezvoltării.

„Dotarea acestei unități medicale va reveni sectorului 4 și va face obiectul unui credit ce va fi disponibil începând cu anul 2021 de la Banca Europeană de Investiții, iar cea de-a treia componentă a acestei investiții partea de amfiteatru este rezultautl colaborării între sectorul 4 și Ministerul Dezvoltării prin Compania Națională de Investiții. Estimarea pe care o am din punctu de vedere strict tehnic este aceea că în maximum trei ani și aici sunt un om realist acest proiect va fi finalizat”, completează primarul.

Potrivit aceleiași surse, operarea acestui spital universitar și a facilităților de învățământ va fi făcut de UMF Carol Davila de Facultatea de Medicină Dentară.

În ceea ce privește modalitatea de decontare a serviciilor medicale realizate în cadrul noului spital, primarul Sectorului 4 a precizat că speră să fie un exemplu și pentru CNAS.„Sigur și dânșii (CNAS, n.r) pot să îmbuntățească pachetul de servicii pentru cetățenii. Pentur copii cu certidutine vom avea o abordare așa cum este normal distinctă de asigura gratuitate pentur că este un drept constituțional pe care aceștia îl au pentur tratamentele stomatologice nu numai pentru urgențe cum este în momentul acesta în timp pentur celelalte categorii vulnerabile să utem să integrăm cât mai aproape de gratuitate tot ceea ce face din pachetele de servicii”, a precizat Daniel Băluță.

Potrivit aceleiași surse, în cele 65 de cabinete medicale se vor realiza atât intervenții chirurgicale, cât și tratamente ambulatorii.

„Noi aici intenționăm să avem o participare din partea Direcției de Asistență Socială astfel încât, să ne putem adresa foarte clar categoriilor vulnerabile. Cu copiii, cu certitudine, așa cum e normal, vom avea o abordare distinctă și anume aceea de a asigura gratuitate, pentru că este un drept constituțional pe care aceștia îl au pentru tratamentele stomatologice, nu numai pentru urgențe cum este în acest moment, în timp ce pentru celelalte categorii vulnerabile să putem să integrăm cât mai aproape de gratuitate tot ceea ce face parte din pachetele de servicii”, a completat primarul.

Daniel Băluță a precizat faptul că este deja semnat contractul de execuție al clădirii și că autorizația de construire a fost deja emisă. „Sigur în cursul lunii septembrie va fi făcută organizarea de șantier, urmând ca lucrările efective să înceapă în jurul datei de 15 octombrie”, a spus primarul.

„Termenul de execuție doar al clădirii pentru acest proiect este de un an, deci undeva la sfâtșitul anului 2020 clădirea ar trebui să fie gata și mai numărăm încă un an ceea ce înseamnă dotarea acestei clinici, pentru că discutăm de proiectare cu execuție”, completează acesta.

Protectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, dr. Ecaterina Ionescu, a spus că acest proiect vine într-o perioadă în care era mare nevoie de acest lucru, starea de sănătate orală a populației din țara noastră fiind destul de „precară”.

„Din păcate și e trist (…) este primul spital universitar de profil și prima instituție medicală care se realizează din fonduri publice și care va reuși să integreze activitatea medicală cu cea academică, în sensul concretizării furnizării de servicii de sănptate stomatologică către populație, dar și formării viitorilor specialiști din facultatea noastră”, a precizat dr. Ecaterina Ionescu.

„Intenționăm ca acest exemplu să fie implementat în toate centrele universitare (…) pentru că mă uit și m-am uitat de-a lungul timpului la toate întâlnirile pe care le-am avut în Primăria Sectorului 4, e un exemplu demn de urmat și pentru alții, întrucât clasa politică poate să-și dea mâna și poate să facă lucruri foarte bune atunci când dorește”, a conchis Protectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce spunea Vali Vijelie despre posibilitatea de a-și înșela soția: „Ochii văd, inima cere!”. Dezvăluirile...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Antarctica este împânzită cu vulcani, dar ar putea oare să erupă?