Celebrul Polidin va reapărea pe piață, dar sub formă de supliment alimentar. În ce fază se află proiectul

Celebrul Polidin va reapărea pe piață, dar sub formă de supliment alimentar. În ce fază se află proiectul
Imagini din laboratorul Institutului „Cantacuzino” / Sursa foto: Adevărul – Institutul „Cantacuzino”
Publicat: 21/08/2021, 12:43

Produsul Polidin, produs pentru prima dată în anii ’60, va fi readus pe piaţă, ca supliment alimentar, au anunțat reprezentanții Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, de sub umbrela Ministerului Apărării Naționale, care au încheiat cu succes o primă etapă în vederea reluării producției.

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” anunţă că reluarea producţiei de Polidin, unul dintre cele mai cunoscute medicamente de concepţie românească, a depăşit etapa de laborator.

Decizia de reluare a producției fusese anunțată de conducerea instituției medicale în urmă cu aproximativ nouă luni. „Încercăm să avem produsul, să îl facem în condiţii sigure şi să îl punem pe piaţă sub formă de supliment alimentar. Ca să îl punem pe piaţă sub formă de medicament va fi mult mai complicat şi necesită mai mult timp. Noi sperăm ca într-un an-doi să fie pe piaţă”, spunea, în noiembrie anul trecut, directorul Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, colonel doctor Florin Oancea.

Toate activităţile din acest proiect s-au desfăşurat în Centrul Cercetare-Dezvoltare Tehnologică din Institut în cadrul unui proiect de cercetare-dezvoltare de tip PSCD (Plan Sectorial de Cercetare-Dezvoltare) al Ministerului Apărării Naţionale, relatează Adevărul.

Produsul va fi sub formă de ursuleț

Pentru a putea fi pus pe piața de suplimente, specialiștii Institutului Cantacuzino au dezvoltat şi modernizat procesul de fermentaţie bacteriană prin trecerea de la o tehnologie convenţională (plăci Roux) la o tehnologie modernă, controlabilă (bioreactoare specializate). Forma de administrare a Polidinului este dezvoltată pentru a obţine capsule gelatinoase orodispersabile de tip ursuleţ (POLIDIN-O) şi spray nazal (POLIDIN-N), relatează Adevărul.

Prin schimbarea formei de administrare a Polidinului se doreşte ca produsul să devină mai atractiv pentru un segment cât mai larg de populaţie (copii, adulţi, vârstnici), au transmis reprezentanții institutului.

„Vor continua testele clinice astfel încât Polidinul să fie repus pe piaţă şi sub formă de medicament cu administrare injectabilă”, au transmis reprezentanții instituției.

Potrivit informațiile de pe site-ul instituției, Polidinul a fost primul din grupa de imunomodulatorii, grupă introdusă după 1960 și care a continuat seria cu Aerodin, Brohodin, Orostim, toate produse la Filiala de la Iași și s-a încheiat cu Cantastimul, care s-a lansat la București înainte de 1990. „Vaccinurile ca și imunomodulatorii au fost sistate comercial în 2010, pe motivul imposibilității de respectare a condițiilor (GMP) impuse de normele europene produselor injectabile la om”, se arată pe site-ul instituției

La scurt timp, medicul Sylvia Hoişie, supranumită și „mama Polidin”, care a făcut partea din echipa de cercetători care a dezvoltat produsul în anii ’60, a declarat că este de părere că imunomodulatorul poate contribui la lupta împotriva SARS-CoV-2. În vârstă atunci de 93 de ani, medicul spunea în noiembrie că se va vaccina împotriva COVID-19.

La sfârșitul lunii noimebrie, Institutul Cantacuzino a lansat pe piață un prim lot al unui alt produsul imunomodulator, OROSTIM-HV. Potrivit informațiilor de la acea vreme, suplimentul alimentar care conține o combinație dintr-un lizat atomizat format din 15 tulpini bacteriene și o pulbere de extract de orz verde, are proprietăți antioxidante și de stimulare a imunității, determinând creșterea rezistenței organismului la infecții.

Produsul se administrează în perioadele cu risc de apariție a infecțiilor respiratorii persoanelor care lucrează în colectivități cu susceptibilitate crescută de îmbolnăvire, copiilor cu infecții respiratorii repetate și persoanelor de vârsta a treia în stări cu imunitate scăzută.

„În următoarea perioadă se va continua dezvoltarea produsului, urmând ca anul viitor Institutul „Cantacuzino” să realizeze transferul tehnologic într-o altă arie de fabricație pentru producția în serie a produsului”, transmitea instituția.

Tags:
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
A început deszăpezirea pe Transfăgărășan! Când ar putea fi permisă circulația?