Institutul „Cantacuzino” ar putea produce vaccinul gripal începând de anul viitor! Anunțul făcut de comandantul institutului

Institutul „Cantacuzino” ar putea produce vaccinul gripal începând de anul viitor! Anunțul făcut de comandantul institutului
Institutul „Cantacuzino” ar putea produce vaccinul gripal începând de anul viitor! Anunțul făcut de comandantul institutului / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 03/11/2020, 12:53
Actualizat: 03/11/2020, 13:22

Colonelul doctor Florin Oancea, comandantul Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, a anunțat că în prezent la instituția pe care o conduce se fac teste în vederea producerii vaccinului gripal, ceea ce ar însemna ca începând de anul viitor să fie produs, dacă se dovedește a fi un vaccin sigur.

Comandantul Florin Oancea a anunțat marți, 3 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă, că „echipa de producţie a vaccinului gripal desfăşoară în prezent mai multe activităţi”.

Comandantul Institutului „Cantacuzino”: „ La anul putem să ieşim pe piaţă cu vaccinul gripal”

„O altă preocupare a Institului este cea relansare a activităţii de producţie şi cercetare inovare. Este practic cea mai importantă misiune în acest moment pentru Institutul Cantacuzino. Echipa de producţie a vaccinului gripal desfăşoară în prezent mai multe activităţi. Astfel, s-au efectuat testele de producţie reală a vaccinului pe loturi de ouă embrionate ceea ce a permis atât adaptarea protocoalelor de lucru, mentenanţa, recalibrarea echipamentelor, cât şi identificarea problemelor şi soluţiilor de remediere a acestora. În acelaşi timp, Departamentul de Cercetare-Dezvoltare lucrează la obţinerea unui produs modern prin optimizarea procesului de producţie şi implicit îmbunătăţirea siguranţei şi eficienţei vaccinale astfel încât să poată fi produs vaccinul gripal trivalent în condiţii de siguranţă”, a explicat colonelul doctor Florin Oancea.

De asemenea, acesta a explicat în ce condiții și când Institutul „Cantacuzino” va putea ieși pe piață cu vaccinul gripal.

„Deja prima testare făcută la sfârşitul primăverii-începutul verii ne-a dat rezultate îmbucurătoare”

„Desfăşurăm activitatea de cercetare-dezvoltare să vedem ce nu a funcţionat cu vaccinul gripal. Ştim că în 2011-2013 au fost probleme cu acest vaccin, atât ţinând de produsul în sine, cât şi de aria de producţie. Ce încercăm acum este să avem un produs sigur, deja prima testare făcută la sfârşitul primăverii, începutul verii ne-a dat rezultate îmbucurătoare şi sper ca la sfârşitul acestui an să avem un produs sigur şi să reuşim să raportăm că avem un produs pe care să îl transferăm tehnologic într-o altă arie. Produsul este marea problemă a acestui vaccin gripal. El nu a mai fost pus pe piaţă nu neapărat din cauza ariei de producţie care într-adevăr nu a corespuns normelor GMP, dar şi produsului în sine. Trebuie să ne gândim că tehnologia a avansat, avem metode de identificare a problemelor şi acum ştim ce avem de făcut. Dar vom avea posibilitatea să avem o arie nouă şi la anul putem să ieşim pe piaţă cu vaccinul gripal”, a transmis acesta.

„Lucrăm în condiţii de miniproducţie în acest moment”

„Depinde de testările de acum, dacă avem produsul şi vom putea spune că avem un vaccin gripal sigur, atunci vom putea face transferul tehnologic oriunde, dar important e să finalizăm cu bine aceste testări. Lucrăm în condiţii de miniproducţie în acest moment. Dacă la sfârşitul lunii decembrie, începutul lunii ianuarie când finalizăm aceste teste, vom avea un vaccin gripal în fiolă sigur, probabil că la anul vom reuşi să ieşim pe piaţă”, a mai afirmat colonelul doctor Florin Oancea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Complet interzis în România. Se confiscă mașina pe loc. Decizia de care șoferii nu au...
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Mici, dar istețe: cum influențează lumea insectele și alte nevertebrate?