Cum să mănânci tot ce vrei de sărbători?

Cum să mănânci tot ce vrei de sărbători?
Cum să mănânci tot ce vrei de sărbători?
Publicat: 18/12/2023, 10:45

Sărbătorile de iarnă înseamnă, pentru mulți dintre noi, timp petrecut alături de cei dragi, vacanță și mese îmbelșugate. Mâncarea tradițională românească este foarte gustoasă, dar și destul de neprietenoasă cu organismul, mai ales dacă este consumată în exces.

Alimentele grase, de origine animală și preparatele grele, preparate prin prăjire, afumate sau foarte procesate, alcoolul și deserturile pun la încercare organismul, în special vezica biliară și pancreasul, care poate reacționa prin simptome precum greața și vărsăturile, durerile abdominale și starea generală de rău.

Excesul de mâncăruri tradiționale favorizează apariția indigestiei

Excesul cantitativ de mâncăruri tradiționale favorizează apariția indigestiei, atât de des întâlnită. Indigestia strică sărbătorile oricui, însă acest lucru nu înseamnă că trebuie să evităm complet anumite preparate.

Putem să mâncăm tot ce ne dorim de sărbători, dacă ținem cont de câteva recomandări simple. În primul rând, medicii ne sfătuiesc să consumăm câte puțin din fiecare aliment, dacă vrem să evităm problemele medicale. Aportul total de alimente nu trebuie să-l depășească pe cel recomandat în mod obișnuit. Preparatele din carne trebuie asociate cu alimente bogate în fibre, ca legumele și cerealele integrale. Supele și ciorbele de legume asigură, de asemenea, un aport important de fibre și instalează rapid senzația de sațietate. Deserturile trebuie limitate cât mai mult sau înlocuite cu fructe. Consumul de alcool trebuie, de asemenea, redus. Un pahar de vin (200 ml) sau de tărie (50 ml) este de ajuns. Ce depășește această cantitate este deja prea mult.

Un aspect foarte important, adeseori neglijat, este modul în care consumăm alimentele. Când mâncăm cu înghițituri mici și mestecăm bine, facilităm digestia și ne săturăm mai repede. La fel de importantă este mișcarea, care ajută la arderea caloriilor. Chiar și activitățile fizice ușoare, ca mersul pe jos sau pe bicicletă ajută.

Alimentele trebuie preparate și păstrate în condiții optime, în special cele perisabile, ca peștele sau maioneza, pentru a evita dezvoltarea de bacterii și, implicit, toxiinfecțiile. Preparatele începute care urmează să fie consumate mai târziu nu trebuie lăsate pe masă, ci puse la frigider.

Excesele alimentare de sărbători pot provoca urgențe medicale. Simptomele severe indică necesitatea prezentării la un Compartiment de Primiri Urgențe. Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital din sistemul privat care include un astfel de compartiment, la care se pot prezenta atât adulții, cât și copiii. Pacienții au acces și la transport specializat, grației flotei proprii de ambulanțe. Asistența medicală de urgență poate fi solicitată la orice oră, inclusiv în perioada sărbătorilor, la numărul 0219699.

Cu 22 de linii de gardă, Spitalul Clinic SANADOR furnizează servicii medicale pentru o gamă largă de urgențe medicale. Pacienții beneficiază rapid de investigații avansate și tratament, în condiții de top. Echipa medicală experimentată și bine pregătite are acces la tehnologie de înaltă performanță, iar analizele se fac rapid, la patul bolnavului, cu ajutorul laboratorului de tip point-of-care.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Ce a făcut CRBL imediat după divorțul de Elena: „E bine ca bărbat singur”. Artistul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
Se schimbă totul din 1 iunie. Românii, obligați să accepte. Guvernul a dat ordin
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro