Cum vor fi monitorizate persoanele cu probleme cardiovasculare din mediul rural

Cum vor fi monitorizate persoanele cu probleme cardiovasculare din mediul rural
Publicat: 28/05/2015, 14:24

Peste 1.000 de persoane cu probleme cardiovasculare din mediul rural din județele Hunedoara, Covasna, Mureș, Alba și Iași sunt monitorizate de la distanță și păstrează legătura cu medicii specialiști cu ajutorul tehnologiei mobile.

Beneficiarii proiectului „Tehnologie pentru pacienții cu probleme cardiovasculare” sunt persoane care, din cauza distanței până la cel mai apropiat centru medical sau din lipsa fondurilor necesare, nu pot beneficia de asistență medicală de specialitate.

„În 2010 am realizat un studiu din care a reieșit că acesul la servicii medicale de specialitate este extrem de dificil pentru oamenii din mediul rural. Ne-am propus să facilităm legătura dintre oamenii din rural și medicii de specialitate. Așa a apărut programul care permite realizarea unui EKG și transmiterea rezultatului la un medic de specialitate cu ajutorul tehnologiei mobile. În cadrul acestei strategiei am realizat o colaborare cu peste 100 de medici de specialitate care primesc, cu ajutorul tehnologiei mobile, bolnavii din mediul rural, iar colegii mei ajung anul în 6.000 de gospodării. Colegii noștri văd imediat problemele oamenilor. De multe ori, o problemă medicală aduce și probleme sociale. Prin acest proiect, am reușit să intervenim pentru a aduce medicul cardiolog mai aproape de bolnav și acest lucru a fost important”, a declarat Gyorgy Peter, directorul Asociație Caritas Alba-Iulia Asistență Medicală și Socială, la conferința Mediafax Talks about Technology for Social Change, organizată în parteneriat cu Fundația Vodafone România.

Gyorgy Peter a explicat că, folosind aparate de măsurare a tensiunii arteriale, imprimante portabile, telefoane de tip smartphone și tablete, prin acest proiect se realizează deja monitorizarea tensiunii arteriale și urmărirea electrocardiogramei la domiciliu pentru 1.097 de pacienți din cele cinci județe.

Profesor dr. Vintilă Mihăilescu, de la Școala Națională de Științe Politice și Administrative, a precizat că doar trei la sută din drumurile comunale din România sunt dezvoltate, ceea ce însemnă izolarea populației rurale.

„Vulnerabilitatea, generic vorbind, este izolarea. Boala în sine este izolarea, dar, dincolo de asta, avem și izolarea economică, geografică, socială și asta constituie problema fundamentală a sănătății și a satisfacției de viață, care este cea mai scăzută din Europa. Telemedicina poate să ajute pacientul universal, prin conectarea permanentă a indivizilor la servicii medicale. Vorbim aici de pacientul invizibil, denumit astfel pentru că nu are acces la servicii și, nesolicitându-le, nu îl știm, iar el rămâne în această izolare. Telemedicina, generic vorbind, poate face o terapie a singurătății prin conectare, comunicare, care înseamnă mai mult decât tratament medical, adică implică și statul de vorbă, tratarea efectelor psihologice, care sunt jumătate din boală”, a arătat Vintilă Mihăilescu.

Și președintele onorific al Fundației Vodafone România, Irina Margareta Nistor, a subliniat importanța telemedicinei, arătând că aceasta ar putea fi la fel de utilă și în mediul urban, unde oamenii ar putea evita cozile de la ușa cabinetelor medicale.

„Mi se pare extrem de important că există telemedicina, pentru că și în viața reală, atunci când mergi la medic, stai la cozi interminabile”, a spus Irina Margareta Nistor.

Proiectul „Tehnologie pentru pacienții cu probleme cardiovasculare” face parte din programul „Mobile for Good” al Fundației Vodafone România. Până acum au fost dezvoltate 11 proiecte, naționale și regionale, de care beneficiaza mii de persoane care, datorita tehnologiei, au o viață mai bună.

„La începutul acestui an, am avut o rundă de finanțare de tipul open call for proposals, în cadrul căreia am primit 71 aplicații și am selectat opt proiecte noi, în valoare totală de peste jumătate de milion de euro. Toate aceste proiecte urmează să înceapă în maxim o lună”, a declarat directorul Fundației Vodafone România, Angela Galeța.

Selecția proiectelor „Mobile for Good” se realizează prin runde de finanțare anuale. Organizațiile non-guvernamentale care au în plan utilizarea tehnologiei mobile pentru rezolvarea unor probleme reale, în domeniile educație și sănătate, și în beneficiul persoanelor defavorizate fizic, social și economic, pot aplica astfel pentru finantare.

Fundația Vodafone România a finanțat, în cei 17 ani de activitate, peste 848 de programe în domeniile sănătății, educației, serviciilor sociale, având ca beneficiari copii, tineri, bătrâni, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundația Vodafone România a investit 20 milioane de euro în proiecte desfășurate de organizațiile non-profit partenere. Fundația Vodafone România este o organizație non-guvernamentală românească cu statut caritabil, distinctă și independentă de operațiunile comerciale ale companiei, înființată în 1998.

(Serviciul FOTO al agenției MEDIAFAX vă pune la dispoziție imagini.)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
Noi dezvăluiri bombă! Generalii Coldea și Dumbravă cereau 720 de mii de euro pentru a-i...
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
165 de ani de la începerea construcţiei Canalului Suez. A scurtat drumul navigatorilor către Europa...