Cum vor fi monitorizate persoanele cu probleme cardiovasculare din mediul rural

Redactor:
Aurelia Alexa
Cum vor fi monitorizate persoanele cu probleme cardiovasculare din mediul rural
Persoanele cu probleme cardiovasculare din mediul rural pot fi monitorizate de la distanță, cu ajutorul aparatelor de măsurare a tensiunii arteriale, al imprimantelor portabile, al smartphone-urilor și tabletelor, într-un proiect al Asociației Caritas Alba-Iulia și al Fundației Vodafone România.

Peste 1.000 de persoane cu probleme cardiovasculare din mediul rural din județele Hunedoara, Covasna, Mureș, Alba și Iași sunt monitorizate de la distanță și păstrează legătura cu medicii specialiști cu ajutorul tehnologiei mobile.

Beneficiarii proiectului „Tehnologie pentru pacienții cu probleme cardiovasculare” sunt persoane care, din cauza distanței până la cel mai apropiat centru medical sau din lipsa fondurilor necesare, nu pot beneficia de asistență medicală de specialitate.

„În 2010 am realizat un studiu din care a reieșit că acesul la servicii medicale de specialitate este extrem de dificil pentru oamenii din mediul rural. Ne-am propus să facilităm legătura dintre oamenii din rural și medicii de specialitate. Așa a apărut programul care permite realizarea unui EKG și transmiterea rezultatului la un medic de specialitate cu ajutorul tehnologiei mobile. În cadrul acestei strategiei am realizat o colaborare cu peste 100 de medici de specialitate care primesc, cu ajutorul tehnologiei mobile, bolnavii din mediul rural, iar colegii mei ajung anul în 6.000 de gospodării. Colegii noștri văd imediat problemele oamenilor. De multe ori, o problemă medicală aduce și probleme sociale. Prin acest proiect, am reușit să intervenim pentru a aduce medicul cardiolog mai aproape de bolnav și acest lucru a fost important”, a declarat Gyorgy Peter, directorul Asociație Caritas Alba-Iulia Asistență Medicală și Socială, la conferința Mediafax Talks about Technology for Social Change, organizată în parteneriat cu Fundația Vodafone România.

Gyorgy Peter a explicat că, folosind aparate de măsurare a tensiunii arteriale, imprimante portabile, telefoane de tip smartphone și tablete, prin acest proiect se realizează deja monitorizarea tensiunii arteriale și urmărirea electrocardiogramei la domiciliu pentru 1.097 de pacienți din cele cinci județe.

Profesor dr. Vintilă Mihăilescu, de la Școala Națională de Științe Politice și Administrative, a precizat că doar trei la sută din drumurile comunale din România sunt dezvoltate, ceea ce însemnă izolarea populației rurale.

„Vulnerabilitatea, generic vorbind, este izolarea. Boala în sine este izolarea, dar, dincolo de asta, avem și izolarea economică, geografică, socială și asta constituie problema fundamentală a sănătății și a satisfacției de viață, care este cea mai scăzută din Europa. Telemedicina poate să ajute pacientul universal, prin conectarea permanentă a indivizilor la servicii medicale. Vorbim aici de pacientul invizibil, denumit astfel pentru că nu are acces la servicii și, nesolicitându-le, nu îl știm, iar el rămâne în această izolare. Telemedicina, generic vorbind, poate face o terapie a singurătății prin conectare, comunicare, care înseamnă mai mult decât tratament medical, adică implică și statul de vorbă, tratarea efectelor psihologice, care sunt jumătate din boală”, a arătat Vintilă Mihăilescu.

Și președintele onorific al Fundației Vodafone România, Irina Margareta Nistor, a subliniat importanța telemedicinei, arătând că aceasta ar putea fi la fel de utilă și în mediul urban, unde oamenii ar putea evita cozile de la ușa cabinetelor medicale.

„Mi se pare extrem de important că există telemedicina, pentru că și în viața reală, atunci când mergi la medic, stai la cozi interminabile”, a spus Irina Margareta Nistor.

Proiectul „Tehnologie pentru pacienții cu probleme cardiovasculare” face parte din programul „Mobile for Good” al Fundației Vodafone România. Până acum au fost dezvoltate 11 proiecte, naționale și regionale, de care beneficiaza mii de persoane care, datorita tehnologiei, au o viață mai bună.

„La începutul acestui an, am avut o rundă de finanțare de tipul open call for proposals, în cadrul căreia am primit 71 aplicații și am selectat opt proiecte noi, în valoare totală de peste jumătate de milion de euro. Toate aceste proiecte urmează să înceapă în maxim o lună”, a declarat directorul Fundației Vodafone România, Angela Galeța.

Selecția proiectelor „Mobile for Good” se realizează prin runde de finanțare anuale. Organizațiile non-guvernamentale care au în plan utilizarea tehnologiei mobile pentru rezolvarea unor probleme reale, în domeniile educație și sănătate, și în beneficiul persoanelor defavorizate fizic, social și economic, pot aplica astfel pentru finantare.

Fundația Vodafone România a finanțat, în cei 17 ani de activitate, peste 848 de programe în domeniile sănătății, educației, serviciilor sociale, având ca beneficiari copii, tineri, bătrâni, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundația Vodafone România a investit 20 milioane de euro în proiecte desfășurate de organizațiile non-profit partenere. Fundația Vodafone România este o organizație non-guvernamentală românească cu statut caritabil, distinctă și independentă de operațiunile comerciale ale companiei, înființată în 1998.

(Serviciul FOTO al agenției MEDIAFAX vă pune la dispoziție imagini.)

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Carmen Brumă arată fabulos la 44 de ani! Și-a arătat sânii printr-o bustieră neagră
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Dialogul care îți dă fiori reci! „Crezi că e rupt?” Întrebarea Simonei Halep a primit...
Rețeta specială de mic dejun care te va cuceri! Cum se face Menemen sau omleta...
Sonda spaţială Voyager a detectat un „zumzet persistent” dincolo de sistemul nostru solar
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Iron Dome: Cum funcționează sistemul de apărare al Israelului. Florin Jipa: „O singură salvă trimite...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
Amendă de 800.000 de lei pentru Kaufland! Ce au găsit inspectorii ANPC. Românii sunt stupefiați
Rabla electrocasnice 2021, s-a schimbat schimbarea: câți bani primești acum de la stat, când începe...
S-a dus și mitul bunului Bill Gates? Este șocant motivul pentru care soția miliardarului a...
Vestea ȘOC a momentului în România: A MURIT... O mare personalitate
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Întrebarea care face RAVAGII la interviurile de angajare din România. 90% dintre candidaţi pleacă acasă
Inchide