De ce se încumetă tinerii să facă selfie-uri în locuri periculoase? Explicația psihologilor

De ce se încumetă tinerii să facă selfie-uri în locuri periculoase? Explicația psihologilor
Publicat: 20/04/2019, 18:19

Psihologul Diana Ioaneș spune că vârsta adolescenței este caracterizată de nevoia de a te distinge și că tinerii trăiesc foarte mult pentru imaginea de sine, motiv pentru care aceștia ajung de multe ori în ipostaze care le pot pune viața în pericol.

„Insuficienta conștientizare a pericolului și nevoia de a atrage atenția cu orice preț, îî determină pe tineri să ignore chiar riscul morții. E o nevoie exagerată de a te distinge prin ceva, la vârsta adolescenței trăiești foarte mult pentru imaginea de sine, prin imaginea de sine, care acum e foarte bine vândută, să spunem așa, pe Facebook, pe Instagram. Când mergi la un eveniment, nu te duci atât pentru eveniment, cât pentru pozele pe care le vei posta de acolo. Atunci, riscăm să ne punem viața în pericol, doar pentru a părea mai diferiți, mai extravaganți, mai altfel, și ignorăm pericolele reale”, a explicat psihologul Diana Ioaneș într-o declarație acordată Mediafax.

Ea explică faptul că în adolescență nu există intuiția propriului sfârșit, ceea ce influențează comportamentul tinerilor atunci când vine vorba de astfel de decizii care le pot pune viața în pericol.

„Intuiția unui deznodământ fatal nu o ai în adolescență. Multe tinere rămân însărcinate cu ideea că nu o să li se întâmple tocmai lor, mai exact, ignori pericolul, în adolescență nu conștientizezi la modul real pericolul. La fel își spun ‘și nu o să mi se întâmple mie să ma electrocutez’ „, spune Diana Ioaneș.

Psihologul le recomandă tinerilor să reducă generalul la particular și să se întrebe, atunci când iau astfel de decizii, dacă următoarele victime nu ar putea fi chiar ei.

„Înainte de a pleca să faci un selfie într-un astfel de loc, trebuie să te gândești dacă n-ai putea fi chiar tu cel căruia să i se întâmple ghinionul de a muri electrocutat. E precum în exemplul cu anunțurile din Anglia. Acolo s-a schimbat tipul de mesaj dat șoferilor, iar în momentul în care au schimbat discursul și au spus că în fiecare zi mor în accident doi oameni pe șoselele din Anglia, așa că vezi ca în seara aceasta să nu ai tu aceeași soartă, s-a redus considerabil numărul de accidente. Raportat la aceste cazuri, înainte de a te expune unui pericol, înainte de a te duce să faci o astfel poză, întrebă-te cât de riscantă e poza aceea pentru tine, dacă merită să îți pui viața în pericol pentru un selfie pe internet. Ni se poate întâmpla tuturor”, a adăugat sursa citată.

Fenomenul selfie-urilor ,făcute în spații riscante, care le pot pune tinerilor viața în pericol a căpătat amploare și în România, în ultimii ani, soldându-se, adesea, cu traumatisme grave, arsuri sau chiar cu deces. Un copil în de 15 ani s-a electrocutat în gara din Buzău, după ce s-a urcat, în timpul nopții de marți spre miercuri, pe un tren ca să-și un selfie. Băiatul a fost transferat la un spital din București după ce a suferit arsuri pe 70% din suprafața corpului și arsuri de gradul trei. Vienri, o tânără de 20 de ani a murit în localitatea ilfoveană Chitila, după ce s-a urcat pe un vagon ca să facă fotografii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase