De la cum recunoaștem un violator până la cum evităm să devenim victimele lui. Psihologul Constantin Cornea are răspunsurile

Redactor:
Florin Jinga
De la cum recunoaștem un violator până la cum evităm să devenim victimele lui. Psihologul Constantin Cornea are răspunsurile
Nu știu dacă m-am simțit vreodată în siguranță pe stradă, noaptea cel puțin sau în preajma unor persoane străine. Când dai nas în nas cu realitatea, oricât ar încerca părinții să te protejeze, îți dai seama că lumea nu este așa cum ți se prezintă. Poți ajunge foarte ușor victimă.

De multe ori ne întrebăm cum arată profilul unui violator, astfel încât să încercăm să evităm tragediile, dar și să le putem explica celor mici cam cum arată oamenii de care trebuie să ne ferim. Constantin Cornea, psiholog, ne-a conturat portretul unui violator, de la cauzele care stau în spatele acțiunilor sale, până la gesturile specifice și modul în care acționează. În plus, specialistul ne-a explicat și cum putem evita să devenim victime.

Cum putem recunoaște un violator?

Nu există anumite trăsături fizice sau psihice specifice violatorului. Însă aceștia, de obicei pot fi șarmanți ademenindu-și viitoarea victimă sau extrem de brutali, atacându-și victima fără nici un preaviz. Din păcate, mediul virtual poate ajuta foarte mult un violator să își racoleze și să își cucerească viitoarele victime.

Ce putem face pentru a ne feri de un viol?

Din nou, nu există o rețetă perfectă. Mai ales dacă vorbim de un psihopat sau de un „golan” de cartier. Psihopatul are o răbdare aproape infinită în a-și atinge scopurile, învăluindu-și viitoarea victimă ca într-o pânză de păianjen. Iar când aceasta își dă seama, de obicei este prea târziu. La fel și în cazul unui „golan de cartier”. Acesta este obișnuit să ia ceea ce crede că își dorește, prin forță și violență.

Citește continuarea pe CSID!

×

Declarații susținute de ministrul Finanțelor și de cancelarul Prim-ministrului

Publicată de Gandul pe Miercuri, 27 mai 2020
Gândul LIVE!
Inchide