Din 2015, la Fundeni va funcționa Centrul de excelență în medicina translațională

Din 2015, la Fundeni va funcționa Centrul de excelență în medicina translațională
Publicat: 02/10/2014, 17:26
Actualizat: 19/05/2015, 18:36

Centrul de excelență în medicina translațională de pe platforma Fundeni, în valoare de aproximativ 10 milioane de euro, va fi gata în 2015, fiind vorba, pentru prima dată, despre o devansare a termenelor, a anunțat, joi, prof. dr. Irinel Popescu.

„Medicina translațională reprezintă legătura strânsă dintre cercetarea fundamentală și cea clinică, asigurând ca rezultatele noilor tehnologii medicale dezvoltate să își găsească suportul și finalitatea la patul bolnavului. Centrul de cercetări de medicină translațională are mai multe componente: de laborator, experimentală, endoscopia, laparoscopia”, a mai spus șeful Centrului pentru Boli Digestive și Transplant Hepatic de la Fundeni, prof. dr. Irinel Popescu, la aniversarea a 55 de ani de funcționare a Institutului Clinic Fundeni.

Potrivit lui Irinel Popescu, componenta de laborator, cu profilul de oncogenomică (care funcționează deja în institut și unde sunt deja rezultate și colaborări internaționale) va fi mutată în viitorul centru. „Facem teste care analizează genomul uman. Este vorba despre tehnica de biologie moleculară, în care dorim să identificăm gene implicate în originea cancerului și, mai ales, a celor digestive, de care ne ocupăm”, a explicat el.
Centrul va avea și un etaj de chirurgie experimentală, care, potrivit lui Irinel Popescu, „rămâne încă una din opțiunile cele mai bune de a afla adevăul despre biologie, despre modul de funcționare a organismului uman și despre reacția în fața diverselor tipuri de boală”. „Această zonă se dorește a fi și un spațiu care va putea fi utilizat de studenți și rezidenți, pentru învăța tehnici de bază în chirurgie. Chiar și doctoranzii vor putea veni, pentru a efectua lucrări de cercetare care să constituie teze de doctorat”, a continuat prof. dr. Popescu.

Tot în viitorul centru va funcționa un spațiu de endoscopie, pentru studiu, după care rezultatele vor putea fi aplicate pe bolnavi, în Spitalul Fundeni. „Endoscopiștii își vor pune la punct niște tehnici. Sunt boli care, acum, nu se mai rezolvă prin intervențiii deschise. Sunt boli în care și diagnosticul se pune endoscopic, există metode de vizualizare care permit aproape un diagnostic histopatologic, poate chiar aplicarea tratamentului pe loc”, a adăugat Irinel Popescu.

Un alt etaj al viitorului centru va fi dedicat laparoscopiei. „Acolo, vom încerca să aplicăm tehnici de chirurgie avansată, chirugie minim invazivă, adică laparoscopie clasică și robotică. În acel spațiu se vor desfășura și cercetări pentru optimizarea timpilor operatori, precum și lecții pentru cursanți”, a mai spus șeful Centrului pentru Boli Digestive și Transplant Hepatic de la Fundeni.
Șantierul centrului a fost vizitat, tot joi, de ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu.