Directorul de la Centru de Transfuzii București trage un semnal de alarmă: Zilnic, vin să doneze sânge 200-250 oameni. Necesarul e 500

Directorul de la Centru de Transfuzii București trage un semnal de alarmă: Zilnic, vin să doneze sânge 200-250 oameni. Necesarul e 500
Publicat: 14/06/2019, 12:33

Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină București, Doina Goșa, a declarat, vineri, în cadrul unui eveniment organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, că medicii rămân neputincioși în fața nevoii pacienților dacă oamenii nu se mobilizează în vederea donării.

„Necesarul în București este în jur de 500-600 de componente pe zi pentru că noi sângele îl prelucrăm și facem din el mai multe componente în funcție de nevoile pacienților din spitale. Într-o zi obișnuită donează în jur de 200-250 de donatori. Ei vin mai mulți însă mai sunbt triați și restricționați de la donare”, a declarat Doina Goșa.

Ea a spus că numărul pungilor de sânge rămase în scopul procesării pentru alte componente care să acopere nevoile pacienților este insuficient. Doina Goșa a precizat că alte probleme majore cu care centrul se confruntă sunt numărul mic al donatorilor de trombocite, dar și al celor cu grupe rare de sânge și cu RH negativ. „Râmân în jur de 250 de pungi de sânge pe care noi le procesăm însă din păcate nu este suficient. Avem probleme în ceea ce privește trombocitele pentru că noi le recoltăm și le facem de la donatorul care vine în mod constant la donare și în felul acesta numărul donatorilor de trombocite este mai scăzut decât numărul general al donatorilor. De la donatorul nou nu facem trombocite”, informează directorul Centrului de Transfuzie Sanguină București.

Conform sursei citate, importanța educării oamenilor în sensul donării constante trebuie să reprezinte o prioritate, întrucât în timp ce numărul donatorilor scade, cel al pacienților care au nevoie de sânge se păstrează constant.

„Ceea ce este foarte important este că oamenii trebuie să vină constant să doneze sânge și un alt mesaj pe care l-aș transmite este acela că în lunile iulie și august, din păcate, numărul donatorilor de sânge scade, iar numărul pacienților nu scade rămâne același și nevoia este aceeași. De aceea i-a ruga pe bucureșteni înainte de a pleca în concediu să treacă pe la noi să lase o pungă de sânge”, a conchis Doina Goșa.

Vineri, la Centrul de Transfuzii Bucuresti a avut loc evenimentul dedicat Zilei Internaționale a donatorilor de sânge desfășurat sub sloganul ,,Sânge sigur pentru toți”.

Sorina Pintea a precizat, prin intermediul unui mesaj transmis de la Luxemburg, unde se află pentru a conduce Reuniunea Formală a miniștrilor Sănătății în cadrul Consiliului UE, în mandatul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, că trebuie subliniată importanța Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge în vederea conștientizării necesității donării de sange. Ea a mai spus și că le mulțumește donatorilor pentru gestul lor „care face diferența în lupta medicilor pentru viață”.

Foto: Mediafax Foto / Andreea Tănase

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
McDonald’s va vinde, în premieră, burgeri mai mari