Doi din 10 români au tulburări psihice. STUDIU

Doi din 10 români au tulburări psihice. STUDIU
Publicat: 24/09/2012, 16:27
Actualizat: 30/07/2014, 00:29

Depresia este cea mai frecventă afecțiune mentală, arată statisticile de specialitate. Potrivit psihiatrilor, această boală afectează în egală măsură bărbații, femeile, copiii, adolescenții, adulții și bătrânii, indiferent de nivelul de educație pe care îl au sau de clasa socială din care fac parte.

În România, datele arată că 20% dintre conaționali se confruntă cu tulburări psihice, dintre aceștia jumătate sunt depresivi. Un studiu al Ligii Române de Sănătate Mintală arată că depresia este mai frecventă decât diabetul la noi în tara.

La nivel mondial există între 120-200 de milioane de persoane care suferă de aceasta boala, ceea ce reprezintă aproximativ 3% din populația de pe glob, conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Depresia, una dintre cauzele suicidului

Psihiatrii spun că depresia este catalogată drept a treia cauză de sinucidere în rândul persoanelor de orice vârstă. Potrivit specialiștilor, această afecțiune împiedică persoana să mai simtă succesul, bucuria sau relaxarea. Individul devine excesiv de exigent cu sine și ajunge să se autoanalizeze cu multă severitate, ajungând până la intransigență. Specifice în cazul depresiei, pe lângă sentimentele de inutilitate și culpabilitate, sunt gândurile iraționale care amplifică suferința și împing către suicid.

Tot ce este negativ sau mai dificil în viața individului este amplificat, în comparație cu tot ceea ce este bun, explică experții. În aceste condiții, individul nu mai poate gândi pentru el însusi, depresia fiind cea care preia controlul și „gândește” pentru el.

Printre cauzele care determină suicidul mai sunt și cele de natura genetică. „Genetica psihiatrică a suicidului este un fapt, care a început, încă din anii 80 cu o lucrare a lui Mary Asprey, care demonstra o concentrație mai scăzuta a unui metabolit în lichidul cefalorahidian a celor morți prin suicid versus cei care au decedat prin alte cauze și a continuat prin studii care, în prezent, sunt absolut fantastice, despre cum diferă creierul unui suicidar de creierul unei persoane cu, sa zicem exact aceeași boală psihica, dar care a murit de alte cauze”, spune medicul psihiatru Gabriel Diaconu.

Specialistul precizează că evenimentele din primii ani de viata ai unui individ reprezintă un alt factor care poate cauza o oarecare înclinație spre suicid. Traumele fizice, psihice sau sexuale pe care le resimt multe persoane, în special femeile și copiii, sau condițiile socio-economice adverse pot fi o sursă a acestui tip de comportament. „În Romania fiecare a doua femeie suferă de violență domestică, fiecare a treia femeie suferă de agresiune sexuală și fiecare al patrulea copil suferă de una dintre cele două”, a punctat dr. Diaconu.

Cum se tratează depresia

Depresia nu trebuie confundată cu o dispoziție proastă pasageră, atrag atenția psihiatrii. Tratamentul pentru depresie consta în terapie psihologică și antidepresive ori o combinație între cele două, în funcție de particularitățile fiecărui caz în parte. Alegerea tratamentului depinde de diagnosticul pacientului și de gravitatea simptomelor, iar medicul este singurul care stabilește ce terapie ar trebui să urmeze un pacient.

Anual, țări din întreaga lume intreprind activități și campanii de prevenție a suicidului ori a depresiei. În România, s-a înființat recent o platformă online complexă: www.depresiv.ro, ca un mijloc de sprijin și informare pentru cei care s-au confruntat de-a lungul vieții cu o tulburare de dispoziție sau au în familie persoane care trec prin astfel de episoade.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Ungaria, AJUTOR NESPERAT pentru România. Au dat vestea uriașă chiar astăzi, 23 APRILIE: Avem un...
Sancțiuni dure pentru angajatorii români. Legea s-a schimbat, se dau amenzi grase
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu