Fumatul „la mâna a treia”. Cum ajunge fumul de țigară impregnat în păr sau haine să ne facă mai mult rău decât clasica țigară sau fumatul pasiv

Redactor:
Maria Bîrnaure
Fumatul „la mâna a treia”. Cum ajunge fumul de țigară impregnat în păr sau haine să ne facă mai mult rău decât clasica țigară sau fumatul pasiv
Detalii în articol

Fumatul „la mâna a treia” reprezintă inhalarea fumului care rămâne impregnat în păr, haine, piese de mobilier sau în autoturism. Specialiștii se tem că acest tip de fumat ar putea dăuna chiar mai mult decât fumatul clasic sau cel pasiv.

Testele în această direcție au fost realizate pe șoareci, însă acestea nu trebuie ignorate. 

Unele dintre cele mai expuse persoane la pericolele acestui tip de fumat sunt bebelușii. 

Cercetătorii de la Universitatea din California au dezvăluit că fumatul „la mâna a treia” reprezintă o cauză a apariției diabetului de tip 2, dar și a bolilor la nivelul ficatului și plămânilor. 

Specialiștii au analizat felul în care oamenii sunt afectați de inhalarea fumului de țigară rămas în hainele, părul, casa sau mașina altei persoane și susțin că au identificat un impact direct asupra creierului și ficatului. 

„Țelul nostru a fost să identificăm timpul minim necesar pentru ca fumatul ‘la mâna a treia’ să cauzeze schimbări fizice în cazul șoarecilor. Acest lucru a fost făcut utilizând un sistem de expunere care imită expunerea oamenilor la acest tip de fumat. Am descoperit că fumatul ‘la mâna a treia’ experimentat o lună de zile poate cauza boli ale ficatului. Expunerea timp de două luni a rezultat la schimbări la nivelul moneculelor, iar cea de la patru la șase luni a provocat și mai multe stricăciuni. De asemenea, am observat că șoarecii au dezvoltat o rezistență la insulină după o expunere pe termen lung”, a explicat autorul principal al studiului, medicul Manuela Martins-Green. 

„Fumatul ‘la mâna a treia’ este o toxină, un ucigaș tăcut. Substanțele nocive pot fi absorbite prin piele și prin intermediul respirației”, completează specialistul. 

Medicul crede că foarte mulți oameni nu știu că sunt expuși la acest tip de fumat sau nu cred cât de mult rău poate face acesta. Toxinele rămân pe suprafețele amintite mai sus timp de mulți ani și rezistă chiar și în fața celor mai puternice substanțe de curățat. 

Inchide