Guvernul DUBLEAZĂ norma de hrană pentru LEPROȘII de la Tichilești. Un apel pe Facebook a impresionat internauții

Guvernul dublează norma de hrană pentru leproșii de la Tichilești. Apelul pe Facebook și-a făcut efectul. Vezi cum s-au mobilizat românii pentru a ajuta niște oameni ce are mănâncă de 11 lei pe zi

„Bună ziua! Vă scriu în speranța că sunt gospodari care pot și își doresc să facă un bine. Aș vrea să îi rog să doneze, sau să dăruiască, sau să facă pomană cu câteva legume care le prisosesc. Eu lucrez la singurul spital din Romania care îngrijește bolnavi de lepră – Spitalul Tichilești (Isaccea, județul Tulcea). În prezent, mai avem 10 pacienți internați. Problema este că statul alocă doar 11 lei/zi/om pentru hrană. Suma este foarte mică pentru a putea asigura trei mese pe zi, iar prețurile la alimente sunt așa cum știm cu toții. Dacă e cineva dispus să doneze, să știți că nu avem nevoie de cantități mari, ci doar cât să punem pentru iarnă niște castraveți la murat, un bidon de varză, câteva (20-30) de borcane de compoturi și gem. Orice e binevenit. Totul pentru 10 persoane. Putem veni noi (angajații) să culegem, oriunde în Tulcea, Constanța, Brăila, Galați. Sau, dacă doriți să ne vizitați, să ne cunoașteți, vă așteptăm cu drag,” scriau pe Facebook, la sfârșitul lunii septembrie, angajații spitalului.

Mobilizarea internauților a fost impresionantă. Oamenii au trimis mult mai multe provizii decât se așteptau cei care îi îngrijesc pe bătrânii a căror viață este legată pentru totdeauna de Spitalul din Tichilești. Emoționată, angajata care a scris postarea a declarat ulterior că aceasta a fost doar o cerere de ajutor, nu un apel disperat, pentru că oamenii de la Tichilești au tot ce le trebuie pentru o viață mai bună.

„A fost presupunerea că nu o să ia atât de multă amploare. Încercam să obțin de la agricultorii din zonă câteva produse, nimic mai mult. Nu am presupus că va lua așa amploare și am rămas profund impresionată. (…) Nu trebuie să plângeți. Noi avem grijă ca acești oameni să aibă tot ce le trebuie. Încercăm doar sa le oferim tot ce are orice om acasă la el. Doar că la alimente e mai greu. Mai ales de Sărbători”, spune semnatara postării.

Ea a precizat că ideea a fost de a face câteva provizii pentru iarna – zarzavat, gemuri, castraveți murați, varza murată, legume puse la congelator, pentru ca apoi, din norma de hrană, să le poată fi asigurate pacienților produse de calitate superioară.

Potrivit acesteia, altele sunt problemele reale ale spitalului, între care cea mai importantă este numărul mic de angajați.

„Ajutorul pe care l-aș dori ține de alte chestiuni. Ceva investiții, renovarea unui pavilion… Sunt alte chestii importante. Dar avem nevoie mai ales de angajați, pentru că noi suntem foarte puțini. Suntem 20 cu toții. Aici sunt problemele adevărate,” mai spune angajata spitalului.

Valul de empatie stârnit de povestea de la spitalul din Tichilești a atins chiar și Palatul Victoria. În deschiderea ședinței de miercuri, premierul Viorica Dăncilă a anunțat că Executivul va acorda „o sumă aproape dublă” pentru norma zilnică de hrană a pacienților.

„Azi avem pe ordinea de zi un proiect prin care corectăm o situație dificilă în care se află semeni de-ai noștri. Mă refer la pacienții internați la Spitalul Tichilești, caz semnalat și de către mass-media. Decizia pe care o luăm astăzi este de a oferi o sumă aproape dublă pentru norma zilnică de hrană. Dorim să asigurăm pacienților un trai decent penru că acest spital este, practic, casa lor”, a declarat premierul.

Pe 28 septembrie, Ministerul Sănătății anunțase că pregătește un act normativ pentru majorarea sumelor pentru norma de hrană. Conducerea spitalului din Tichilești, județul Tulcea, nu a cerut Ministerului Sănătății suplimentarea fondurilor de hrană sau bani pentru alte necesități.

„Cei zece pacienți au nevoie de condiții pentru un trai decent în acest spital care este practic casa lor, pentru că aici își petrec toată viața (…) Situația este cu atăt mai damatică și a necesitat o soluționare rapidă, pentru că majoritatea acestor oameni nu mai au pe nimeni pe lume,” a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Spitalul de la Tichilești este casă pentru ultimii pacienți cu lepră din România. Vârsta bolnavilor este cuprinsă între 50 și 90 de ani. Cel mai tânăr este Lucian, care are 50 de ani. Cea mai vârstnică este tanti Hima, o ucraineancă baptistă de 90 de ani, din Chilia Veche.

 

Tragedie uriașă în showbiz! Vedeta a fost găsită moartă în casă! S-a sinucis
FOTO. Loredana Groza, dezbrăcată total în aşternuturi! Şi-a lăsat sânii la vedere şi fanii au...
Dana Budeanu, spectacol total dupa infrangerea Gabrielei Firea: SARACILOR! Continuarea e halucinanta
Live video Dinamo – UTA Arad Scor. Sigurul site care transmite live meciul
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
EXCLUSIV. Bărbatul celebru de pe lista neagră a SPP-ului. Ce se întâmplă cu el la...
Rezultate parţiale BEC de la ALEGERI LOCALE 2020 | Primăria Sectorului 1 se joacă la...
Secția de votare cu prezență de 0% la urne
Tragedie uriașă în showbiz! Vedeta a fost găsită moartă în casă! S-a sinucis
Dana Budeanu, spectacol total dupa infrangerea Gabrielei Firea: SARACILOR! Continuarea e halucinanta
În timpul unei SCUFUNDĂRI, o tânără a făcut o descoperire ȘOCANTĂ pe fundul mării. „Cum...
Pandele a rupt tăcerea! Calvarul prin care a trecut soția lui în ultimele luni. Nimeni...
Live video Hermannstadt – Botoșani Live SCORE. Gol spectaculos
Ultima oră: Nicușor Dan, procente în scădere. Mai are vreo șansă Firea?
Un bărbat a decis să mănânce numai cartofi timp de un an. Ce s-a întâmplat...
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Povestea „ultimului dictator din Europa”. Şi cine sunt „minigarhii” care îl ajută să facă miliarde...
Inchide