HARTA BOLILOR care ucid cei mai mulți oameni la nivel mondial

HARTA BOLILOR care ucid cei mai mulți oameni la nivel mondial
Publicat: 02/02/2018, 19:48

Aceste două boli au fost, în ultimii 15 ani, cei mai mari „ucigași” la nivel mondial, provocând, împreună, 15 milioane de decese numai în anul 2015, după cum arată datele OMS. Bolile cardiace sunt principala cauză de deces și în cazul românilor.

Totodată, îmbătrânirea populației la nivel mondial a condus la o creștere a numărului de îmbolnăviri cu afecțiuni noi, cum ar fi diabetul sau demența. Diabetul a ucis 1,6 milioane de oameni în 2015, o creștere masivă față de anul 2000, atunci când mai puțin de 1 milion de persoane mureau din cauza acestei boli. De partea cealaltă, decesele cauzate de demență s-au dublat între 2000 și 2015. Aceste două maladii au ucis mai mulți oameni decât accidentele rutiere.

Jumătate din decesele la nivel mondial în anul 2015 au fost provocate de 10 boli, trei dintre ele fiind boli transmisibile, însemnând că ele au fost transmise de la persoană la persoană.

Infecțiile respiratorii, precum pneumonia sau bronșita, rămân cele mai periculoase boli transmisibile, cauzând 3,2 milioane de decese la nivel mondial în 2015.

De asemenea, decesele cauzate de bolile diareice și de tuberculosă s-au diminuat de la începutul noului mileniu, însă, în continuare, acestea ucid peste un milion de oameni anual. Diareea este vinovată pentru moartea a unul din nouă copii la nivel mondial, fiind a doua cea mai importantă cauză de mortalitate în cazul copiilor cu vârsta de sub cinci ani. Bolile diareice sunt cel mai des întâlnite în statele subdezvoltate, lipsite de accesul la apă potabilă. Vorbim aici despre națiuni precum Angola, Somalia sau Ciad.

Alte boli transmisibile ale căror rate sunt mai ridicate în țările slab dezvoltate sunt SIDA și malaria.

Cele mai importante 10 cauze de deces în statele dezvoltate:

 1. Cardiopatie ischemică
 2. Accident vascular cerebral
 3. Alzheimer / Demență
 4. Cancer de trahee, cancer bronhopulmonar
 5. Boala pulmonară obstructivă cronică
 6. Infecții ale aparatului respirator
 7. Cancer colorectal
 8. Diabet zaharat
 9. Boli ale rinichilor
 10. Cancer de sân

Cele mai importante 10 cauze de deces în statele slab dezvoltate:

 1. Boli ale aparatului respirator
 2. Boli diareice
 3. Accident vascular cerebral
 4. Cardiopatie ischemică
 5. HIV/SIDa
 6. Tuberculoză
 7. Malarie
 8. Complicații genetice
 9. Asfixiere și traumatisme la naștere
 10. Accidente rutiere

Se observă că în țările dezvoltate decesul este cauzat, în principal, de bolile netransmisibile, în timp ce în cazul țărilor slab dezvoltate mortalitatea este asociată mai degrabă bolilor transmisibile.

Țările dezvoltate se confruntă cu creșterea mortalității prin boli netransmisibile în principal din cauza faptului că ele au dezvoltat diete și stiluri de viață care favorizează apariția acestui tip de maladii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase