Ice Bucket Challenge. Avertismentul medicilor: cât de riscant este să îți torni apă rece în cap

Ice Bucket Challenge. Avertismentul medicilor: cât de riscant este să îți torni apă rece în cap
Publicat: 21/08/2014, 19:54
Actualizat: 19/05/2015, 01:07

Wealthall, care a studiat expunerea bruscă a capului la apă rece, susține că gestul de a turna apă cu gheață pe cap poate fi fatal, chiar și în cazul în care persoana respectivă nu a consumat alcool.

„Aruncarea cu apă rece pe neașteptate pe cap este un pericol extrem. Există posibilitatea ca unii oameni să moară, chiar dacă nu imediat. În cele mai multe cazuri, respirația revine la normal după ce capul nu mai este acoperit de apă rece. Dar există și posibilitatea să se producă reflexul de scufundare, de protejare a căilor respiratorii și închidere a larigelui și încetinirea ritmului cardiac. Afectați pot fi și cei care au probleme cardiace, existând posibilitatea unor atacuri de cord”, a declarat Stephen Wealthall, citat de publicația The New Zealand Herald.

La 7 iulie, neo-zeelandezul Willis Tepania, în vârstă de 40 de ani, a murit, după ce a făcut stop cardiac în timp ce își turna o găleată cu apă cu gheață pe cap, după ce în prealabil consumase alcool.

„ALS Ice Bucket Challenge” este o campanie de donații la care au aderat numeroase personalități din întreaga lume. Participanții sunt provocați să își toarne pe cap apă cu gheață și să facă o donație pentru cerecetarea în domeniul afecțiunilor cerebrale.

Printre cei care au acceptat provocarea de a se uda cu apă rece s-au numărat Bill Gates, Mark Zuckerberg, Justin Timberlake, George Bush, dar și fotbaliștii Cristiano Ronaldo, David Beckham, antrenorul Jose Mourinho și tenismenul Novak Djokovici.

Fenomenul a fost imitat și în România, președintele FC Dinamo, Constantin Anghelache, atacanții Adrian Mutu și Romeo Surdu, antrenorul Flavius Stoican numărându-se și ei printre cei care au acceptat să li se toarne apă rece pe cap.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase