Implanturile mamare cresc riscul de apariție a cancerului. Rezultatele îngrijorătoare ale unui studiu recent

Redactor:
Gândul
Implanturile mamare cresc riscul de apariție a cancerului. Rezultatele îngrijorătoare ale unui studiu recent
Detalii în articol

Potrivit studiului, implantul poate atrage după sine un răspuns de natură inflamatorie. Mai mult, diferite specii de bacterii ar putea apărea pe suprafața implantului, iar anumite femei ar putea fi predispuse dezvoltării acestui tip de cancer după un implant mamar.  

Intervențiile estetice de la nivelul sânului sunt asociate cu un risc de 421 de ori mai mare de apariție a limfomului anaplastic cu celule mari. Totuși, specialiștii atrag atenția asupra faptului că aceste cifre nu sunt pe atât de înspăimântătoare precum par. Medicul Daphne de Jong, de la Centrul Medical Universitar VU, arată că dacă 7.000 de femei ar face operații estetice la nivelul sânilor, doar una dintre ele ar fi diagnosticată cu acest tip de cancer. 

Creșterea cu până la 421 de ori a riscului de apariție a cancerului este aferentă riscului relativ, în timp ce un caz la 7.000 de operații este riscul absolut. 

Această diferență apare din cauza faptului că limfomul anaplasti cu celule mari este o afecțiune extrem de rară. Exemplul dat de specialiști este acela că doar 4,3% dintre cancerele diagnosticate în Statele Unite se încadrează în această categorie, potrivit Institutului Național pentru Cancer. 

Contează tipul de implant atunci când vine vorba despre creșterea riscului de apariție a cancerului?

Studiul citat a fost făcut în Olanda, unde aproape 45% dintre implanturile mamare sunt făcute cu capsule de silicon cu suprafață texturată, iar 82% dintre femeile care au dezvoltat limfom au făcut acest tip de implant. Astfel, se poate spune că în cazul implanturilor cu capsule de silicon cu suprafață non-texturată riscul poate fi mult mai mic. 

Această creștere a riscului nu înseamnă că implanturile mamare ar trebui interzise, însă femeile ar trebui să știe care sunt riscurile la care se expun atunci când se încumetă să facă această intervenție chirurgicală. 

Inchide