Listele de așteptare pentru tratamentul în străinătate ar putea crește din cauza lipsei banilor

Listele de așteptare pentru tratamentul în străinătate ar putea crește din cauza lipsei banilor
Publicat: 13/04/2014, 21:27
Actualizat: 15/04/2014, 09:45

Fostul președinte al CNAS Cristian Bușoi afirmă că, deși în buget sunt prevăzuți 140 de milioane de euro pentru stingerea datoriilor legate de serviciile medicale transfrontaliere, „există o serie de riscuri” – mutarea sumelor la alte capitole, la rectificare, sau procesarea întârziată a dosarelor.

„În practică românii pot merge oriunde în UE, se pot trata, fie pe vechiul regulament, formularul S2, E 112 sau cardul european de sănătate, fie pe baza directivei, urmând ca CNAS să le returneze costurile până la nivelul la care ar fi fost în România. Prin cele două vizite pe care le-am făcut în calitate de președinte al CNAS, la Berlin și la Viena, am reușit să-i conving pe partenerii noștri că România își va achita datoriile pe care încă statul român le are din anii trecuți și, din semnalele pe care le am, în acest moment, nu mai sunt atâtea cazuri de români refuzați în aceste două țări, pentru că România nu a reușit să-și închidă toate datoriile. Sper să se întâmple în acest an, pentru că am prevăzut pentru prima dată, în acest an, o sumă de 140 de milioane de euro, pentru ca toate datoriile pe care le avem față de alte țări, pe servicii medicale, să fie încheiate”, a declarat Cristian Bușoi, duminică, într-o conferință de presă susținută la Târgu Mureș.

El a spus că speră ca oficialilor români „să nu le vină idei să mute pe alte capitole” sumele respective, la rectificarea bugetară, apreciind că acest risc este mai mic decât cel de a nu putea fi procesate suficient de repede dosarele.

„Banii sunt în buget, sper să nu le vină idei să le mute pe alte capitole, numai după rectificarea bugetară, dar acest risc este mai mic. Riscul mai mare este să nu se poată procesa atât de repede dosarele. Eu am crescut personalul de la Direcția de Acorduri Internaționale și am insistat la CJAS-uri să trateze cu prioritate aceste dosare și formalități. (…) Sper ca acest ritm să se țină, pentru că sunt români care au nevoie acolo. Decontarea se face direct între România și acele țări, la prețurile de acolo. Și, atunci, evident că sunt și ei preocupați, pentru că au tarife și costuri foarte consistente. Mai ales la S 2 sau E 112, pentru acele tratamente de înaltă performanță care nu sunt disponibile în România, care pot salva unor concetățeni și la noi nu sunt posibile”, a mai arătat Bușoi.

Fostul președinte al CNAS a arătat că, dacă în acest an nu se va reuși stingerea datoriilor, există „riscul să se pună penalități”, dar „un risc mult mai grav” este ca pacienții români care au formulare E 112, S 2 sau card european de sănătate să înceapă să fie refuzați în spitalele din țările unde datoriile sunt mai consistente.

El a precizat că, în timpul vizitelor avute cu omologi din Viena și Berlin, le-a putut arăta fila de buget, în care se prevedeau sumele necesare pentru aceste plăți externe și a constatat împreună cu aceștia că ritmul de plăți și de soluționare a dosarelor crescuse mult.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Devine imposibil în România. Se interzice direct prin lege. S-a votat azi, 29 aprilie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto