MAI Raed Arafat avertizează că nu există produse de tutun sau țigări sănătoase

MAI Raed Arafat avertizează că nu există produse de tutun sau țigări sănătoase
Secretarul de stat MAI Raed Arafat avertizează că nu există produse de tutun sau țigări sănătoase. De ce trebuie reglementat tutunul încălzit, citiți în articol

„Trebuie să fim cu toții îngrijorați în ceea ce privește consumul de TUTUN. (…) Cândva am fost la o ședință a miniștrilor Sănătății. Era o ședință informală și era o discuție pe aceste subiect. Am zis următorul lucru: între vânzătorii de droguri și cei de țigări există o similitudine și o diferență. Similitudinea este că AMÂNDOI VÂND MOARTEA, iar diferența este că pe unii îi băgăm în pușcărie, iar pe ceilalți încercăm să le găsim justificări să-i ținem mai departe să își facă treaba. În ultima perioadă s-a vorbim și de țigările electronice și cele cu tutun încălzit. Se încearcă prezentarea lor ca pe soluția magică în locul țigărilor clasice, pentru că sunt mai puțin nocive. (…) Elevii de liceu le folosesc. Dacă nu oprim promovarea și dacă nu punem o regulă, o legislație care să trateze toate aceste produse egal și să se impună INTERDICȚIE de fumat în spații publice, noi, în fiecare zi, pierdem un număr de tineri care devin fumători folosind țigările electronice la început sau tutunul încălzit și unii dintre ei chiar trecând la țigările clasice după ce fac aceste încercări la început”, a arătat Arafat, potrivit digi24.ro, care citează Agerpres.

Arafat a spus că promovarea tutunului încălzit are menirea să atragă și nu menționează pericolul pentru sănătate.  „Cu cât lăsăm acest lucru să se propage, noi nu facem decât să îi ajutăm să recruteze o nouă generație de fumători pentru următorii 20-30 de ani. (…) La dispozitivele de tutun încălzit parcă facem reclamă la telefoanele mobile, ce culori au aparatele, avem culoarea roz, culoarea gri, culoarea albastră, culoarea verde, după placul tău, ce culoar vrei ca să arăți în fața colegilor. În școli, nu numai că este ușor să le folosești, sunt gadgeturi care îl clasează pe cel care le folosește, este mai cool că are un aparat din acest tip. S-a gândit promovarea la absolut toate aceste aspecte. Dacă nu oprim cât mai repede și nu punem regulamente cât mai repede, în fiecare zi noi pierdem adolescenți și tineri pentru aceste firme și care nu știm cum o să îi recuperăm”, a avertizat Arafat.

„Trebuie SĂ OPRIM cât mai repede promovarea și diferențierea pozitivă între diferite metode, adică o metodă să fie preferențială și lăsată să se propage până ce acumulează un număr mare de utilizatori. Trebuie să folosim aceleași metode de oprire și de restricționare ale lor, pentru că toate sunt periculoase, toate cauzează boli, niciuna dintre ele nu este sănătoasă. Nu există produse de tutun sau țigări sănătoase la acest moment”, a completat secretarul de stat.

Inchide