Masa de Paște nu trebuie să devină o povară. Un nutriționist ne învață cum să mâncăm inteligent

Masa de Paște nu trebuie să devină o povară. Un nutriționist ne învață cum să mâncăm inteligent
Publicat: 10/04/2015, 13:13
Actualizat: 15/04/2018, 20:05

„Perioada sărbătorilor de Paște reprezintă un bun prilej pentru a fi alături de cei dragi, de a ne revedea rudele și prietenii. Adeseori acest lucru implică mese copioase, de pe care, conform tradiției, nu trebuie să lipsească ouăle roșii, carnea de miel, cozonacul, pasca și vinul roșu. Trebuie însă ca, înainte de toate, pentru a ne bucura din plin de farmecul acestei sărbători, să învățăm să fim cumpătați”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Olivia Georgescu, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice la Spitalul Universitar de Urgență Elias din București.

Medicul Olivia Georgescu spune că pentru o persoană sănătoasă este indicat să consume cantități mici din fiecare aliment pus pe masa de Paște. Astfel, ar trebui consumate cel mult două ouă vopsite pe zi, în condițiile în care și celelalte preparate de Paște, precum drobul, pasca și cozonacul, au în compoziție ouă.

Friptura de miel trebuie asezonată cu legume verzi, cum sunt spanacul, ștevia, salata și brocoli, nu cu paste făinoase, orez sau cartofi, care îngreunează digestia. Drobul ar trebui să conțină cel mult două-treimi de organe și cel puțin o treime legume verzi, a precizat medicul specialist.

De asemenea, la desert ar trebui să se mănânce o felie de pască sau de cozonac, pentru că acestea vin în completarea celorlalte mâncăruri. Vinul roșu băut la masa de Paște nu ar trebui să depășească 125 de mililitri în cazul femeilor și 250 de mililitri în cazul bărbaților, în condițiile în care asocierea dintre o masa copioasă și abuzul de alcool crește alarmant riscul de pancreatită acută, a mai spus medicul Olivia Georgescu.

Ea a atenționat că o persoană care a ținut post înaintea Paștelui trebuie să treacă treptat de la alimentația vegetariană la cea obișnuită, pentru o readaptare ușoară la alimentele de origine animală. Astfel, la reintroducerea în alimentație a proteinelor din ouă, carne și lactate este indicat să se consume jumătate din cantitatea permisă unei persoane care nu a ținut post.

Medicul specialist a mai spus că persoanele care suferă de anumite afecțiuni cronice ar trebui să acorde o atenție deosebită alimentației în perioada sărbătorilor pascale. De exemplu, persoanele hipertensive trebuie să evite consumul de alimente sărate, iar cele care au diabet nu trebuie să consume preparate cu zahăr, cum sunt pasca și cozonacul. Persoanele care au ciroză și cele afectate de hepatită sau pancreatită cronică nu trebuie să consume alcool, iar preparatele din carne trebuie gătite dietetic, fierte sau la cuptor.

Și alimentația copilului trebuie să fie cât mai variată, dar cu condimentare moderată, evitându-se alimentele prea sărate sau prea iuți, precum și prăjirea în grăsime încinsă.

„Sărbătorile de Paște reprezintă pentru copil un bun prilej de a lua masa alături de ceilalți membri ai familiei, iar puterea exemplului în ceea ce privește alimentația sănătoasă se poate manifesta și cu acestă ocazie”, a precizat medicul.

Specialiștii mai spun că la masa de Paște nu ar trebui să se mai consume, pe lângă mâncările tradiționale, și mezeluri, salată de boeuf, alune, covrigei sau tort.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...