„Mi-era teamă să fac un copil, așa că am recurs la avort”. TOCOFOBIA, boala femeilor cărora le este frică de sarcină

Publicat: 19/10/2012, 15:08
Actualizat: 29/07/2014, 21:43

Teama de sarcină a determinat-o pe o femeie de 24 de ani din Londra să solicite un avort la două luni după ce a rămas gravidă, cu toate că își dorea extrem de mult să aibă un copil. Femeia suferă de tocofobie, o boală care se manifestă prin panică și teamă de naștere și sarcină.

The Sun scrie povestea britanicei Charlotte Arnold, care, deși își dorește cu disperare să devină mamă, nu poate să o facă, din cauza experienței traumatizante pe care i-a adus-o prima sarcină, când fătul i-a murit în pântece, cu doar câteva zile înainte de data la care trebuia să se nască. Totul s-a petrecut pe fondul unei complicații cauzate de hipertensiunea arterială, numită preeclampsie.

Charlotte Arnold

La un după acest moment, Charlotte a rămas din nou gravidă, iar atunci când a avut confirmarea sarcinii a început să manifeste anxietate și să aibă atacuri de panică. Tocofobia a determinat-o pe britanică să ia decizia unei întreruperi de sarcină, așa că și-a făcut o programare pentru avort după doar patru săptămâni.

„A fost una dintre cele mai grele decizii din viața mea, dar știam că este singura soluție pentru a depăși momentul fără să sufăr o traumă. Am părăsit spitalul în lacrimi. Aveam inima frântă, dar eram și ușurată că am scăpat de teama de a fi gravidă și de a naște. Nu aveam altă soluție. Eram îngrozită. Sper ca povestea mea să-i ajute pe oameni să înțeleagă prin ce trec femeile aflate în situația mea”, a povestit Charlotte.

Specialiștii consideră că tocofobia este de două feluri. Tocofobia primară se manifestă la femeile care nu au putut avea niciodată copii, deși au avut nenumărate încercări. Tocofobia secundară afectează femeile care în trecut au înfruntat o sarcină sau o naștere traumatizantă, situații ce le marchează din punct de vedere emoțional și le face să se teamă de o nouă sarcină.

Chinul lui Charlotte a început în 2007, când, ea și partenerul său, Mario, au aflat că vor fi părinți. Cei doi au așteptat încântați venirea pe lume a bebelușului. Sarcina a mers bine până la 34 de săptămâni, când Charlotte și-a dat seama că fătul ei nu se mai mișcase de câteva ore bune.

Cum știau că micuțul este extrem de activ, au chemat medicul. După ce a făcut o ecografie, doctorul i-a anunțat că fătul ar fi murit în pântece. Ulterior, femeia a fost nevoită să suporte o operație de cezariană: „În jurul meu erau numai femei gravide, unele aflate chiar în travaliu. A fost sfâșietor”, a povestit Charlotte.

După întoarcerea în Marea Britanie, coșmarul cuplului nu s-a terminat. Au urmat atacuri de panică și, după un an, o nouă sarcină. Cea pe care Charlotte s-a văzut nevoită s-o întrerupă. Se temea că Mario nu va fi de acord cu un avort, dar bărbatul a înțeles că asta era cel mai bine pentru tânără.

Charlotte spune că nu regretă decizia și că nu și-ar fi putut învinge teama de a trece printr-o nouă experiență traumatizantă. După avort, i s-au prescris medicamente antidepresive, dar a renunțat la ele în doar câteva luni, hotărâtă să-și invingă boala de una singură.

Au trecut trei ani de la avort, iar Charlotte speră că, într-o bună zi, îi va putea oferi lui Mario familia pe care și-o dorește. „Uneori simt că voi reuși. Alteori însă, mă gândesc că dacă aș pleca din spital fără un bebeluș în brațe, aș rămâne marcată”, a încheiat Charlotte.