Ministerul Sănătății le pregătește O SURPRIZĂ părinților care NU își vaccinează copiii. Dovada pe care ar trebui să o prezinte pentru înscrierea la școală

Ministerul Sănătății le pregătește O SURPRIZĂ părinților care NU își vaccinează copiii. Dovada pe care ar trebui să o prezinte pentru înscrierea la școală
Publicat: 01/10/2015, 09:45

Ministerul Sănătății lucrează la un proiect de lege potrivit căruia înscrierea copiilor în grădinițe și școli se va putea face doar după prezentarea de către părinți a dovezii vaccinării copilului cu vaccinurile împotriva difteriei, tetanosului, hepatitei B, pertussis, poliomielitei, rujeolei, oreionului, rubeolei și tuberculozei. Dacă la momentul înscrierii într-un ciclu de învățământ copiii nu sunt vaccinați. părinții vor avea la dispoziție un an pentru a rezolva această problemă, în caz contrar școala putând refuza înscrierea. Vor exista și excepții, în cazul copiilor „care fac dovada contraindicațiilor medicale definitive pentru anumite vaccinări”.

„Dacă la înscrierea la grădinita/școală părintele nu va putea prezenta dovada vaccinarii complete, atunci va trebui să aducă de la Comisia Județeană de Vaccinare un document în care să fie precizate clar datele de recuperare în urmatorul an a vaccinării cu vaccinurile care previn bolile mai sus. Dacă nici după un an vaccinarea nu va fi completă, grădinița/școala nu-l mai poate înscrie pe copil, iar directorul grădiniței/școlii are obligația prin lege de a aduce cazul în atenția comisiei județene de vaccinare”, potrivit Hotnews, care a consultat proiectul.

Pentru a putea fi înscris la grădiniță/școală părinții copilului trebuie să obțină de la medicul de familie o adeverință pe care să scrie „antecedente vaccinale complete corespunzătoare vârstei”.

Președintele Societății Române de Microbiologie: „Nu putem să ne imunizăm „natural”

Conferențiar doctor Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, care face parte din grupul de lucru de la Ministerul Sănătății pentru elaborarea proiectului privind vaccinarea obligatorie spune că prin așa-numitele vaccinuri tradiționale se previn boli foarte grave care se soldează de cele mai multe ori cu complicații grave sau cu deces.

„Nu putem să ne imunizăm „natural” împotriva difteriei, tetanosului, poliomielitei, decât cu riscuri foarte mari pentru sănătate. Faptul că aceste boli au dispărut din România și din alte țări europene se datorează tocmai acoperirii vaccinale foarte ridicate. O acoperire vaccinală bună, ce previne apariția acestor boli, este undeva la 95%”, a explicat pentru gândul conf dr Alexandru Rafila.

Consilierul ministrului Sănătății a dat trei exemple de cazuri cu boli grave la copii nevaccinați.

„În Spania în cursul primăverii s-a înregistrat un caz de difterie la un copil nevaccinat. Acesta din păcate a murit. A fost primul caz după mulți ani în Spania. Copiii din colectivitatea unde a intrat acest copil nevaccinat s-au contaminat și ei cu bacteria patogenă, a fost vorba de opt copii. Pentru că erau vaccinați, ei nu au făcut forma mortală a bolii”, a relatat Rafila.

Alt exemplu este legat de situația din Ucraina. În Ucraina în ultimii cinci ani acoperirea vaccinală împotriva poliomielitei a fost de 50%, cu o scădere dramatică la începutul acestui an, în zona unde au apărut cazurile, undeva la 15%. Aici au existat două cazuri de paralizie la doi copii în regiunea din Ucraina care se învecinează cu România, Ungaria și Slovacia.

„Cel de-al treilea caz este de la noi de la spital, de la Matei Balș. Am avut în acest an trei copii care s-au îmbolnăvit de tetanos și care nu erau vaccinați. Am avut deces la unul din cazuri, iar la celelalte două s-au făcut eforturi foarte mari ca să fie vindecați. Sigur că dacă vom considera că unul, două sau trei cazuri sunt puține, atunci putem să zicem că vaccinarea nu e necesară. Din păcate pe măsură ce acoperirea vaccinală scade, numărul acestor cazuri se va înmulți”, a explicat conf dr Alexandru Rafila.

„Până la urmă ceea ce ne dorim este să găsim o soluție prin care să putem furniza la timp totdeauna vaccinul copiilor, părinții să fie informați și să aibă acces la informație, iar medicii și profesioniștii din sănătate să își asume responsablitatea informării corecte a părinților, profesorilor”, mai spune Rafila.

Rafila spune că proiectul vaccinării obligatorii mai are nevoie de vize juridice, de consultarea cu alte acte normative, ca să nu existe contradicții, iar apoi va intra în dezbatere publică și parlamentară.

„Părinții și copii sunt supuși la un conflict, până la urmă”

Csaba Ferenc Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), este de părere că orice limitare a unui drept fundamental, așa cum este cel la educație, trebuie justificată obiectiv.

„Orice limitare a dreptului la educație, în exercitarea unui drept fundamental, trebuie să fie justificată obiectiv de urmărirea unui scop legitim. Adică legiuitorul va trebui să justifice de ce introduce această limitare, această interdicție. Iar după ce va justifica, după ce va arăta argumentele pentru care ar interzice accesul la educație al copiilor nevaccinați, se evaluează dacă măsura, calea de atingere a acestui scop este una potrivită și adecvată a scopului urmărit, respectiv dacă măsura interdicției este una proporțională scopului urmărit. Și asta o va face Curtea Constituțională. Curtea Constituțională este chemată să se pronunțe asupra conformității legilor cu legea fundamentală, cu Constituția. Și o poate face într-un control anterior intrării în vigoare a unei legi, dacă parlamentarii sesizează Curtea Constituționaă sau Avocatul Poporului, respectiv posterior intrării în vigoare, dacă se invocă o excepție de neconstituționalitate, respectiv Avocatul Poporului”, a explicat pentru gândul Csaba Asztalos.

” Din punctul meu de vedere Ministerul Sănătății, Guvernul, Parlamentul trebuie să explice ce urmărește prin această limitare. După care trebuie să demonstreze că soluția aleasă pentru atingerea acestui scop este una adecvată și necesară. Și presupun că scopul urmărit, nu am expertiză în zona aceasta, nu sunt medic, ar fi protejarea sănătății publice, a comunității. Acum rămâne de evaluat dacă această interdicție a accesului la educație este și modalitatea adecvată și necesară pentru atingerea acestui scop. Se poate pune în discuție dacă există alte căi prin care am putea atinge acest scop, să vaccinăm toți copii, alte căi decât a interzice a merge la școală. Aici se pune problema că se pune această interdicție, pe de altă parte învățământul este obligatoriu. Părinții și copii sunt supuși la un conflict, până la urmă. După ce se va decide dacă această cale este una adecvată și necesară într-o societate democratică, Curtea Constituțională va fi chemată să spună dacă măsura este proporțională, adică dacă măsura de a interzice nu este prea aspră”, a spus președintele CNCD.

„În calitate de părinte nu mi se pare corect ca ai mei copii să fie expuși unor posibile boli pentru că alți copii din comunitatea lor nu își asumă să facă vaccinul. Doresc ca toți copiii să fie vaccinați și acolo unde sunt cazuri excepționale, individuale, acestea se pot gestiona” , spune Csaba Asztalos.

Rata acoperirii vaccinale

Bucureștiul, alături de județe din vestul României, între care Arad și Alba, sunt zonele din România cu cel mai mare risc de apariția a unor focare de difterie, rubeolă și rujeolă, din cauza ratei de imunizare scăzută.

„Sunt zone din țară unde rata acoperirii vaccinale este redusă, de doar 60%-70%, ceea ce creează condiții la nivel local să apară un focar epidemic. Sunt județe din vestul țării, Arad, Alba, municipiul București, incredibil, unde acoperirea vaccinală este de 70-75% la DTP, rubeolă, rujeolă, față de o medie de 88% la nivel de țară, spuneconf dr Alexandru Rafila.

La nivel național, la BCG, vaccinul contra formelor grave de tuberculoză, acoperirea vaccinală este una relativ bună, pentru că acest vaccin se administrează imediat după naștere. Acoperirea vaccinală în cazul BCG este de peste 90%.

Vaccinul BCG nu previne tuberculoza, ci previne complicațiile tuberculozei mai ales în primii ani de viață. Nu există un vaccin care să prevină tuberculoza.

În ce privește DTP, o componentă ce previne difteria, tetanosul și tusea convulsivă, aici raportarea se face la minim 3-4 doze, iar acoperirea vaccinală este la 88% la nivel de țară.

Cea de-a treilea categorie de vaccinuri care se iau în calcul sunt vaccinurile împotriva unor infecții virale, rubeolă, rujeolă și oreion. Aici rata de acoperire vaccinală este asemănătoare cu cea de la DTP, de 88%.

Chiar dacă o vaccinare e obligatorie, aceasta trebuie făcută în cunoștință de cauză și oamenii să fie convinși că lucrul acesta face bine copiilor, subliniază consilierul ministrului Sănătății. Un sfat pentru părinții ce se opun vaccinării: „Să se informeze din surse care sunt credibile. Există multe studii care demonstrează că incidența autismului nu are nici o legătură cu vaccinarea rujeolică. A fost un studiu făcut acum mai mult de 15 ani care s-a dovedit că nu era bazat pe o cercetare științifică corectă și toată lumea face referire la acel studiu. Cred că faptul că în rândul copiilor care sunt vaccinați și în rândul celor care nu sunt vaccinați incidența autismului este aceeași, e cea mai bună demonstrație că nu există nici o legătură cauza- efect între administrarea vaccinului rujeolic și apariția acestei tulburări, care este autismul. Dacă vrem neapărat să găsim legături, le găsim, dar ele trebuie săa fie documentate și obictive. Altfel ne expunem copiii împotriva unor riscuri inutile.

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, declara în luna aprilie că instituția pe care o conduce are în lucru un proiect de lege a vaccinării. El anunța că „are deja un draft” și că folosește drept surse de inspirație legislația din Franța, Germania și Polonia, țări în care părinții sunt amendați sau fac chiar închisoare dacă nu își vaccinează copiii.

Pe internet există bloguri care promovează o campanie puternică anti-vaccinare. Încercările gândul de a obține miercuri o opinie de la doi dintre medicii care pe internet promovează o campanie anti-vaccinare s-au lovit de refuzul acestora. „Domnul doctor este la consultație. Îi voi comunica. Dacă va fi interesat să vă dea un punct de vedere, vă voi suna”, ni s-a transmis de la cabinetul unuia dintre ei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
România demolează Austria. Anunțul a venit chiar azi, 19 aprilie: Greu, dar am obținut
O vedetă PRO TV, decizie de neînțeles. De ce s-a retras din televiziune
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului