Ministrul Sănătății, anunț important despre DSP: „Am detașat tot” / „Sunt puțini, obosiți, au făcut anchete, dar trebuie să răspundem și la aceste telefoane”

Ministrul Sănătății, anunț important despre DSP: „Am detașat tot” / „Sunt puțini, obosiți, au făcut anchete, dar trebuie să răspundem și la aceste telefoane”
Ministrul Sănătății, anunț important despre DSP: „Am detașat tot” / „Sunt puțini, obosiți, au făcut anchete, dar trebuie să răspundem și la aceste telefoane” / Sursă FOTO: Ilinca Nazarie - Mediafax Foto
Publicat: 04/08/2020, 08:19
Actualizat: 05/08/2020, 00:02

Nelu Tătaru a anunțat că la Direcțiile de Sănătate Publică locale a fost detașat personal medical după ce în cursul serii de vineri, în urma unui experiment, s-a constatat că DSP-ul răspunde la telefon cu foarte mare întârziere celor care au nevoie de îndrumări, mai ales în contextul pandemiei de coronavirus.

Ministrul Sănătății a explicat și faptul că din cauza lipsei de personal de până acum de la nivelul DSP-urilor, anchetele epidemiologice nu se puteau face exact așa cum ar trebui, iar focarele erau monitorizate foarte greu.

Nelu Tătaru, anunț despre DSP: Am detașat tot ce înseamnă medicină școlară

„În fiecare județ, pentru a suplini lipsa de personal de la Direcțiile de Sănătate Publică am detașat tot ce înseamnă medicină școlară – medici și asistenți de medicină școlară. Aceștia vor ajuta DSP-urile și în anchetele epidemiologice. Dacă în aprilie, când aveam 500 de cazuri, gândiți-vă ce înseamnă anchete la 1.200 sau la 1.300 de cazuri noi în fiecare zi. Trebuie urmărit fiecare caz în parte. Avem un ordin de ministru care spune că odată depistat un caz pozitiv, în primele două ore directorul DSP trebuie să repartizeze unui lucrător ancheta epidemiologică. În maxim 12 ore trebuie acea anchetă să fie începută și în maxim 24 de ore acea anchetă să fie terminată.

Ele trebuie trecute într-o bază de date pe care noi să le putem urmări și creăm acele baze în care să putem vedea influența în focar, focarele în desfășurare, focarele în constituire, sau focarele care tind să se estompeze. Neavând un număr de personal la DSP-uri, acest lucru se făcea mai greu. În acest moment avem acești oameni și doar coordonați bine de către conducerea DSP-urilor ar trebuie să vedem și rezultatele”, a explicat Nelu Tătaru.

Ministrul, despre experimentul DSP: „I-am înțeles. Sunt puțini, obosiți, au făcut anchete, dar trebuie să răspundem și la aceste telefoane”

De asemenea, acesta a punctat despre experimentul de vineri seară, la care a fost martor șeful DSU Raed Arafat, că probabil tot lipsa de personal a fost cauza.

„Am auzit, am vorbit cu doctorul Arafat. Discuțiile sunt cam pentru toate DSP-urile. Lipsa de personal care exista în acel moment… Acel telefon pe care noi l-am indicat să fie pentru orice urgență, lipsa de personal explica și lipsa răspunsului la acel telefon.

Sâmbătă seara am vorbit și cu șefa DSP București, explicând că acum au acei oameni, acel personal prin detașarea celor de la medicina școlară și pot acoperi o linie la care să poată suna să se informeze cetățenii. Aveți dreptate, se întâmplau aceste lucruri. Tocmai de aceea am luat și deciziile cu suplimentarea oamenilor.

I-am înțeles. Sunt puțini, obosiți, au făcut anchete, dar trebuie să răspundem și la aceste telefoane. După ce suplimentăm vom face anchete, verificări, care trebuie să ne redea faptul că s-a schimbat ceva”, a mai precizat ministrul Sănătății.

Premierul Ludovic Orban a reacționat sâmbătă în legătură cu experimentul Digi24 care a arătat că persoanele care vor să sune la DSP pentru a anunța că sunt diagnosticate cu COVID-19 sau că au simptome caracteristice acestei boli riscă să aștepte zeci de minute pentru a primi un răspuns de la reprezentanții instituției.

Orban a declarat că Guvernul a asigurat cadrul legal pentru a detașa angajați la direcțiile de sănătate publică din țară, tocmai pentru a putea răspunde apelurilor cetățenilor, motiv pentru care această situație nu ar mai trebui să se repete.

Raed Arafat a asistat la un experiment, în studioul Digi 24. Ce s-a întâmplat, când jurnaliștii au sunat la DSP

Digi 24 a făcut un experiment vineri seara, în prezența secretarului de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU): Jurnaliștii s-au  pus în situația unui cetățean care are o problemă legată de Covid-19 și vrea să sune la Direcția de Sănătate Publică (DSP).

Doar că au fost cel puțin șase încercări, la trei numere de telefon puse la dispoziție de DSP București, și toate s-au soldat fie cu ton de „ocupat”, fie cu vocea unui robot.

Aproape de încheierea emisiunii, a răspuns cineva de la DSP București. „Da, vă rog, bună seara, medicul de gardă, doctor Ilie, DSP București, vă rog”.

Doamna doctor a explicat că sunt trei persoane de gardă. „Eu în jurul meu am trei telefoane, colegele mele au alte trei. Eu am închis acum trei apeluri simultan, că nu mai dovedeam să fac față”, a explicat medicul, care a precizat că patru colegi ai săi au demisionat deja, din cauza volumului mare de muncă.

„Pot să crească numărul (personalului-n.r.). E un oraș mare. Poate că într-adevăr, trebuie schimbat modul. Nu știu care e modul în care sunt legate telefoanele”, a reacționat Raed Arafat

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge noua Dacia Duster în off-road? Test în condiții reale cu noul SUV românesc...
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Lui Meghan nu-i pasă de cancerul Regelui Charles și prințesei Kate
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
”Ne înclinăm în fața domnișoarei doctor și ne luăm rămas bun” Durere fără margini la...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului