Nu suntem vedete, nici eu, nici soția. În România actuală ne creșteau FLORI PE BURTĂ. Povestea unui român care a experimentat sistemul medical din ITALIA

Nu suntem vedete, nici eu, nici soția. În România actuală ne creșteau FLORI PE BURTĂ. Povestea unui român care a experimentat sistemul medical din ITALIA
Publicat: 11/11/2018, 21:37

Constantin Alexandru a povestit pe o rețea socială cum a apelat la serviciile medicale din Italia, la doar patru zile după ce se stabilise acolo:
„În 2010, proaspăt venit în Italia, aveam doar 4 zile în Belluno, un oraș relativ mic, soției i se face rău; fiind însărcinată, am dus-o de urgență la spital, unde s-a descoperit la analize că suferea de leucemie mielogranuocitară cronică”.

Românul povestește că, deși nu avea asigurare medicală, soția acestuia a fost internată pe loc:

„Au internat-o pe loc, (pe mine mă apucase groaza, o dată pentru situația ei și a doua oară că încă nu aveam asigurare medicală).Nu pot descrie în cuvinte cum m-am simțit când a venit o asistentă si m-a condus într-o sală unde erau adunați circa 10-11 doctori veniți de acasă.Mi-am zis , nu aveam de unde să știu atunci că acei oameni se adunaseră acolo pentru condiția soției mele – criză renală, sarcină, leucemie. Mă chemaseră acolo să îmi explice starea de fapt și soluțiile pe care le aveau să salveze mama și copilul”.

Pentru medicii italieni, lipsa asigurării medicale nu a contat, iar soția românului a primit tratamente gratuite:

„Cu o voce gâtuită, am zis că sunt de acord cu soluția medicală propusă, însă nu am bani pentru cheltuielile medicale, că suntem doar de 4 zile rezidenți în Italia și că încă nu avem asigurare.
Zâmbind, unul dintre medici mi-a zis: .

În fine, am trecut cu bine peste perioada aceea, fetița e mare deja și sănătoasă, la soție, în urma tratamentului primit după naștere, leucemia a intrat în remisie 100%: tratament cu Glivec, cutia pentru o luna costă 3488 de euro, totul primit gratis de la spital, lună de lună, timp de 8 ani buni”.

Românul relatează că s-a confruntat și el cu o situație medicală critică, din care a scăpat cu bine, datorită doctorilor italieni:

Eu anul trecut în 9 martie, la ora 9:15 minute am făcut un infarct, la 9:25 am ajuns la urgențe și la 10:06 deja mă scoteau din sala de operație, cu stentul montat; după trei zile am fost externat.

Concluzia poveștii, vis-à-vis de sistemul medical românesc este una cât se poate de tristă:
„Nu suntem vedete, nici eu, nici sotia, în mod cert dacă eram în România actuală ne creșteau flori pe burtă deja”, scrie pe Facebook Constantin Alexandru, un român care locuiește în Italia de 8 ani.

În primăvara acestui anun tenor din Craiova a murit după un infarct, pentru că nu a avut cine să-l opereze: „Din păcateau murit foarte mulți oameniîn același mod (din infarct – n.r.). Acum câteva luni de zile, un domn care lucra la Filarmonică a făcut un infarct. Eu nu eram aici,eram plecat din țarăși a murit,” a explicat Paul Trașcă, unicul doctor care face cardiologie intervențională în Craiova.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase