O lege care interzice avortul în aproape toate formele sale, la un pas de adoptare într-un alt stat american

O lege care interzice avortul în aproape toate formele sale, la un pas de adoptare într-un alt stat american
Publicat: 15/05/2019, 12:15

Demersul face parte dintr-un efort întreprins de mai multe state americane de a determina Curtea Supremă a SUA să reanalizeze dreptul constituțional al femeii la avort, arată Reuters.

Legea a fost deja aprobată în Camera Reprezentanților din Alabama și ajunge astfel pe masa guvernatorului Kay Ivey care nu a comentat cu privire la decizia pe care o va lua, însă este cunoscută până acum ca o persoană care s-a opus cu fermitate avorturilor.

După ce a fost adoptată cu 25-6 voturi, legea ar intra în vigoare la șase luni după ce va fi semnată de guvernator. Mai multe organizații americane au anunțat că vor contesta în justiție noua lege.

Legi care limitează dreptul la avort au fost introduse în acest an în 16 dintre cele 50 de state americane. Patru dintre aceste legi interzic avortul din momentul în care pot fi detectate bătăile inimii la embrion.

Legea din Alabama merge chiar mai departe interzicând avorturile în orice moment. Cei care vor face avort vor comite o infracțiune și vor fi pasibili de o pedeapsă cuprinsă între 10 și 99 de ani de închisoare. Legea nu prevede pedeapsă pentru femeia care suferă intervenția de întrerupere de sarcină.

Senatul din Alabama, dominat de reprezentanți republicani au respins un amendament al democraților care ar fi permis avorturi pentru femeile și fetele rămase însărcinate în urma violului sau al incestului.

Activiștii anti-avort știu că legile pe care le impun vor fi contestate în justiție, decizii ale curților judecătorești blocând deja legi adoptate pe această temă în statele Kentucky și Iowa.

Suporterii legii din Alabama susțin că dreptul la viață al unui copil care nu s-a născut are prioritate în afara oricăror altor drepturi și își propun să testeze valabilitatea acestei idei, arată The Independent.

Înalta Curte americană, compusă în prezent în majoritate din conservatori, ar putea să schimbe deciza din cazul Roe vs. Wade, din 1973, care a stabilit pentru justiția din Statele Unite dreptul femeii la avort.

Georgia, Kentucky, Mississippi și Ohio au interzis în acest an avortul din momentul în care medicul poate detecta bătaia de inimă într-un embrion. Cei care se opun acestei formule susțin că activitatea cardiacă a unui embrion poate fi detectată chiar și la șase săptămâni de sarcină, chiar înainte ca o femeie să își dea seama că este însărcinată.

Organizația Medici pentru Sănătatea Reproducerii (Physicians for Reproductive Health) au arătat că o interzicere totală a avorturilor ar putea să aibă efecte dezastruoase pentru sistemul de sănătate.

„Medicii nu vor mai fi dispuși să îi ajute pe pacienții care au nevoie, chiar și atunci când sarcina afectează sănătatea pacientului sau îi pune în pericol viața, de frica de a nu intrea sub incidența legii”, a declarar Yashica Robinson, membră a consiliului de conducere al organizației.

Și Organizația Națională pentru Femei (National Organisation for Women- NOW) a calificat legea drept neconstituțională.

„E un demers clar de a strânge sprijin politic pentru candidații care vor veni cu platforme anti-avort la alegerile viitoare și funcționează ca o amenințare directă la adresa sănătății femeilor, a independenței lor și a dreptului de a-și căuta fericirea”, au argumentat cei de la NOW.

Actrița și activista Alyssa Milano a cerut să se declanșeze o grevă sexuală folosind formula #SexStrike pe rețelele sociale ca răspuns la campaniile împotriva dreptului la avort, pledând ca femeile să refuze să facă sex cu bărbați „până când ne vom recăpăta independența corporală”, arată Reuters.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Reacția virală a unei turiste din Marea Britanie când a văzut cât costă o cafea...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Oana Roman a făcut o gafă colosală şi a fost taxată imediat: 'Se vede clar...
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
ANIMAŢIE. "Nu pot să vă spun ce am văzut, băiatul ardea". Trei prieteni, cursă nebună...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Curtea Penală Internaţională solicită mandate de arestare pentru premierul Netanyahu şi Yahya Sinwar - liderul...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Se schimbă buletinele în România. Când se emit noile cărți de identitate
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Victorie pentru Julian Assange! Decizia luată de judecători în procesul împotriva extrădării în SUA
×