O nouă tulpină de coronavirus, pericol pentru omenire: „Are potențialul de a se multiplica în celulele umane!”

O nouă tulpină de coronavirus, pericol pentru omenire: „Are potențialul de a se multiplica în celulele umane!”
Încă 3.400 cazuri noi de coronavirus în România. Record de pacienți la ATI. Care este bilanțul deceselor
Publicat: 16/10/2020, 17:21

Noi cercetări de la Universitatea din Carolina de Nord din Chapel Hill sugerează că o tulpină de coronavirus care a alarmat recent industria porcină ar putea avea potențialul de a se răspândi și la oameni.

Tulpina de coronavirus, cunoscută sub numele de sindrom de diaree acută porcină coronavirus (SADS-CoV), a apărut la lilieci și a infectat efectivele de porcine în toată China de când a fost descoperită pentru prima dată în 2016. Focarele unei astfel de boli au potențialul de a face ravagii economice în multe țări din întreaga lume care se bazează pe industria cărnii de porc, relatează Science Daily.

Amenințarea potențială a virusului pentru oameni a fost demonstrată în testele de laborator care au dezvăluit că SADS-CoV s- replicat eficient în ficatul uman și celulele intestinale, precum și celulele căilor respiratorii. Constatările au fost publicate pe 12 octombrie în PNAS.

Tulpina de coronavirus, un adevărat pericol! Ar putea trece la om

Deși se află în aceeași familie de viruși ca betacoronavirusul SARS-CoV-2, care provoacă boala respiratorie COVID-19 la om, SADS-CoV este un alfa-coronavirus care provoacă boli gastro-intestinale la porcine. Virusul provoacă diaree severă și vărsături și a fost deosebit de mortal pentru purceii tineri.

De asemenea, SADS-COV este diferit de alte două alfa-coronavirusuri care circulă la oameni și care declanșează răceala comună, HCoV-229E și HCoV-NL63.

„În timp ce mulți cercetători se concentrează asupra potențialului emergent al betacoronavirusurilor, cum ar fi SARS și MERS, de fapt, alfacoronavirusurile se pot dovedi la fel de importante – dacă nu chiar mai importante – există îngrijorări sănătatea umană, având în vedere potențialul lor de a sări rapid de la o specia la alta”, a declarat Ralph Baric, profesor de epidemiologie la UNC-Chapel Hill Gillings School of Global Public Health.

Deși până în prezent nu a fost confirmat vreun caz de SADS-CoV la om, pandemia COVID-19 reprezintă un memento puternic: multe tulpini de coronavirus găsite la animale au potențialul de a infecta și oamenii – un efect cunoscut sub numele de spillover (n.r. efect de revărsare, virusul trece de la o specie la alta).

Laboratorul Baric a lucrat cu Caitlin Edwards, un specialist în cercetare și masterand în sănătate publică la UNC-Chapel Hill, la studiul care sugerează că oamenii pot fi susceptibili la contractarea și răspândirea SADS-CoV.

Tulpina de coronavirus din 2016: A apărut pentru prima dată la lilieci

Caitlin Edwards, primul autor al studiului, a testat mai multe tipuri de celule infectându-le cu o formă sintetică de SADS-CoV pentru a înțelege cât de mare ar putea fi riscul contaminării între specii.

Dovezile din cadrul studiului indică faptul că o gamă largă de celule de mamifere, inclusiv celule pulmonare și intestinale primare umane, sunt susceptibile la infecție. Potrivit specialistului, SADS-CoV arată o rată mai mare de creștere la nivelul celulelor intestinale găsite în intestinul uman, spre deosebire de SARS-CoV-2, care infectează în primul rând celulele pulmonare.

Imunitatea colectivă de protecție încrucișată îi ajută deseori pe oamenii să nu contracteze multe coronavirusuri găsite la animale. Cu toate acestea, rezultatele testelor efectuate de Edwards și echipa ei sugerează că oamenii nu au dezvoltat încă o astfel de imunitate la SADS-CoV.

„O tulpină asemănătoare ar putea apărea și infecta populațiile umane”

„SADS-CoV este derivat dintr-un coronavirus găsit la liliac numit HKU2, care este un grup eterogen de viruși cu o distribuție la nivel mondial. Este imposibil de prezis dacă acest virus, sau o tulpină asemănătoare cu HKU2, ar putea apărea și infecta populațiile umane. Cu toate acestea, gama largă de gazde a SADS-CoV, împreună cu capacitatea de a se replica în plămânul uman și celulele enterice, demonstrează riscul potențial de a declanșa evenimente viitoare de urgență la populațiile umane și animale”, a declarat Caitlin Edwards.

Ca răspuns la aceste constatări, Edwards și colegii săi au testat Remdesivirul antiviral cu spectru larg ca metodă potențială de tratament pentru infecție.

Lucrând cu Gilead Sciences, Remdesivir a fost dezvoltat de Baric Lab pentru a combate toate coronavirusurile cunoscute, inclusiv SADS-CoV. În prezent, este utilizat pentru a trata infecțiile cu COVID-19 la om. Rezultatele preliminare din acest studiu arată că are o activitate robustă împotriva SADS-CoV, deși Edwards avertizează că sunt necesare mai multe teste li pe alte pe tipuri de celule umane, dar și la animale pentru a confirma aceste descoperiri.

„Datele promițătoare despre Remdesivir oferă o opțiune potențială de tratament în cazul unui eveniment de spillover uman (n.r. de a trece la specia umană). Recomandăm ca atât lucrătorii din industria porcină, cât și porcii să fie monitorizați continuu pentru a și identificate infecțiile cu SADS-CoV și pentru a preveni focarele și pierderile economice masive”, a mai punctat specialistul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici...