Obezitatea infantilă atinge cote alarmante în România, unde unul din trei copii este supraponderal sau obez, potrivit unei campanii recente a Ministerului Sănătății.
Situația se agravează constant, mai ales în mediul urban, iar specialiștii atrag atenția asupra unui pericol invizibil din alimente: bisfenolii, compuși chimici utilizați în ambalajele alimentare, asociați cu dezechilibre metabolice și risc crescut de obezitate, mai ales în rândul fetelor.
Un studiu recent realizat de Institutul de Cercetare Biosanitară din Granada aduce dovezi clare privind impactul acestor substanțe asupra sănătății copiilor.
Cercetarea a analizat dieta și expunerea la bisfenol A (BPA) și bisfenol S (BPS) a 303 copii cu vârste între 3 și 12 ani și a descoperit că fetițele care consumă frecvent carne și ouă au un risc de aproape trei ori mai mare de a deveni supraponderale sau obeze.
„Este posibil ca bisfenolii, prin acțiunea lor disruptivă asupra sistemului endocrin, să influențeze acumularea de grăsime corporală, mai ales la fete. Este crucial să investigăm în continuare efectele acestor substanțe asupra sănătății”, a explicat profesorul Alberto Zafra, coordonatorul studiului, potrivit Adevărul.
Paradoxal, copiii care urmează o alimentație aparent sănătoasă, bazată pe carne și ouă provenite din surse „eco” sau „curate”, sunt expuși la cele mai mari cantități de bisfenoli. Asta pentru că aceste substanțe pot migra din ambalaje, inclusiv din cele considerate sigure, în alimentele consumate frecvent de copii.
În schimb, în cazul băieților, calitatea dietei nu pare influențată de expunerea la acești compuși. Totuși, o concluzie gravă a studiului este că doza de bisfenol A și S ingerată de copii depășește limitele sigure stabilite de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA).
„Expunerea este generalizată și nu poate fi ignorată. Avem nevoie de mai multă transparență în ceea ce privește ambalajele care intră în contact cu produsele alimentare, de limite mai stricte și de o monitorizare atentă pentru a proteja sănătatea copiilor”, se arată în raportul final al cercetătorilor.
În contextul creșterii alarmante a obezității infantile și a contaminării alimentelor cu bisfenoli, specialiștii oferă părinților o serie de măsuri esențiale pentru protejarea sănătății celor mici.
Pentru a evita creșterea în greutate a copilului tau redu consumul de carne roșie și ouă ambalate industrial, mai ales în cantități mari. Alege surse proaspete și neprocesate.
De asemenea, optează pentru alimente neambalate în plastic și evită conservele sau produsele „la pachet”.
Este vital să alegem gustări naturale pentru cei mici. Astfel, înlocuiește produsele procesate cu fructe, nuci sau semințe. Încurajează mișcarea zilnică și limitează timpul petrecut în fața ecranelor.
Foarte important! Fii un exemplu de alimentație sănătoasă în casă. Copiii imită adesea comportamentele părinților.
Atunci când mergi la cumpărături citește cu atenție etichetele produselor alimentare și evită ingredientele cu aditivi, zaharuri adăugate sau conservanți chimici.
Asigură-te că mesele celor mici sunt regulate și echilibrate, fără gustări nesănătoase între ele. De asemenea, controlează dimensiunea porțiilor, pentru a preveni excesele alimentare.
În cazul în care observi semne de supraponderalitate sau tulburări alimentare la copilul tău, adresează-te unui specialist în nutriție.