OPERAȚIE EXTREMĂ la spitalul „Sf. Maria” din București. Medicii i-au scos unui bolnav de cancer organe, mușchi și o parte a coloanei

OPERAȚIE EXTREMĂ la spitalul Sf. Maria din București. Medicii i-au scos unui bolnav de cancer organe, mușchi și o parte a coloanei
Publicat: 28/03/2014, 20:58
Actualizat: 18/05/2015, 19:12

Nicolae Androne, tată a doi copii, a fost internat la Spitalul „Sf. Maria” din București în urmă cu trei săptămâni, fiind diagnosticat cu recidivă a cancerului rectal.

Pentru a-l salva, medicii i-au făcut o operație extrem de complexă, de aproape 10 ore, prin care i-au extirpat toată zona afectată, inclusiv organe și mușchi. Intervenția poate fi considerată unică din punct de vedere al dimensiunilor zonei extirpate.

La trei săptămâni de la operație, echipa multidisciplinară care l-a operat pe bărbat, formată din zeci de medici și asistente, a oferit detaliile intervenției încheiate cu succes.

„Pacientul avea recidivă de cancer rectal dezvoltată în pelvis și care a invadat masiv toate structurile și organele din bazin, inclusiv osul sacru, până la un nivel foarte înalt, în apropierea măduvei spinării și care punea probleme deosebite. Asemenea pacienți beneficiază de o singură șansă, respectiv extirparea în întregime a țesutului neoplazic, chiar dacă asta însemna extirparea tuturor structurilor și organelor din pelvis . Deci se punea problema extirpării osului sacru aproape în totalitate. Extirpări de os sacru s-au mai făcut, dar nu de acest nivel. Acesta a fost motivul pentru care am avut nevoie de domnul doctor Dan Nica, neurochirug”, a declarat șeful echipei medicale, Gabriel Mitulescu, medic primar specializat în chirurgie oncologică.

Potrivit dr. Mitulescu, prin extirparea tuturor organelor afectate, pacienții au șanse de vindecare.

„Până nu cu mult timp în urmă, acești bolnavi erau considerați deasupra resurselor terapeutice și se pierdeau. Pacienții se pierdeau pentru că radioterapia nu poate fi eficientă la o cantitate atât de mare de țesut canceros. Șansa pacientului a fost că nu avea metastaze în altă parte a corpului. Am sperat de la început ca prin această intervenție să îl putem vindeca extirpând întregul țesutul neopalzic. Sigur că este o operație exterm de dificilă. Participarea neurochirugului este foarte importantă și extrem de dificilă. La sfârșitul operației, ne trezim cu o cavitate din care lipsesc toate structurile și organele, și aici a intervenit echipa doctorului Stângu Cătălin, de la chirugie plastică și reconstructivă, care a încercat să mai repare din ‘stricăciunile’ făcute de operația noastră. Altfel spus, s-a extirpat tumora, împreună cu canalul anal, cu intestinul gros, cu vezica urinară, cu prostata, cu glandele siminale, cu porțiunea terminală a ureterelor, cu sistemul limfoganglionar din pelvis, cu mușchii care căptușesc pereții interni ai pelvisului și cu sistemele vasculare iliace interne care irigau aceste organe. Practic, de la ombilic în jos, s-au extirpat toate organele și structurile”, a explicat chirurgul Mitulescu.

Tot doctorul Mitulescu a subliniat că operația are consecințe extrem de mutilante, însă, la un cancer atât de agresiv, chirurgia trebuie să fie extrem de agresivă, chiar dacă este mutilantă.

„Pacientul va purta toată viața o derivație fecală și o derivație urinară la nivelul abdomenului. Și ar trebui menționat și aportul esențial al unor echipe de psihologi care au consiliat pacientul ca să-și poată regăsi o viață aproape normală. Din experința a sute de cazuri operate, putem spune că pacienții pot trăi în condiții destul de bune. Oricum, trăiesc. Toată această aventură extremă pentru pacient nu ar fi posibilă fără aportul echipei de terapie intensivă”, a adăugat Mitulescu.

Potrivit chirurgului, pacientul poate să meargă, poate să stea în șezut, mănâncă și nu avea regim alimentar, după finalizarea tratamentului citostatic postoperator. De asemeneam, el va putea șofa, datorită neurochirurgului care „a avut grijă de toate terminațiile nervoase”. „Poate spera la o viață în bune condiții. Va urma, timp de șase luni, un tratament citostatic, iar apoi, dacă lucrurile merg bine, și sperăm să fie așa, vom face reconstrucția continentă de vezică, din ultima porțiune a intestinului subțire și o porțiune a intestinului gros”, a mai spus dr. Gabriel Mitulescu.

Chirurgul a subliniat că a făcut sute de operații de acest fel, însă niciuna atât de amplă.

„În Europa se fac doar de ordinul zecilor, dar în America este rutină. Noi îi depășim pe Europeni cu cele 450 de operații de extirpare multiplă de organe și structuri. Am operații după care pacienții trăiesc de 11 ani. Prima operație am făcut-o în 2000”, a mai spus dr. Mitulescu.

Pacientul – prezentat jurnaliștilor odată cu detaliile operației – s-a arătat optimist. „Sper ca lucrurile să evolueze bine. Uitați, merg, mă plimb, stau pe scaun – sigur, acum, pe un colac. Am doar aceste două pungi după mine. În rest, totul este în regulă”, a spus bărbatul.
Managerul unității sanitare, prof. dr. Narcis Copcă, a spus că, pentru acest caz rezolvat, cum este încadrat de Școala Națională de Management Sanitar, spitalul va primi 1.450 de lei.

„Această operație, codificată ca ‘operație pelvină totală’, este decontată de stat cu 1.450 de lei. În America, o astfel de operație costă câteva sute de mii de dolari. În Europa, în cele câteva centre în care se face, costă câteva sute de mii de euro”, a spus managerul de la „Sf. Maria”.

În opinia profesorului Copcă, din păcate, performanța nu este plătită în România. „Vrem să cerem autorităților să introducă norme noi pentru operațiile extreme, pentru ca acestea să primească finanțare pe măsură. Echipa de terapie intensivă a stat în sală peste 20 de ore. Acest lucru nu se face oricum. Revin, acest caz este decontat de CNAS cu sumna 1.450 de lei. Nu prea te mai trage inima să faci performanță. Noi am avut norocul că Primăria Capitalei, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale, ne-a dotat secțiile la cele mai înalte standarde, cu echipamente de tot. Altfel, nu am putea face operații de asemenea complexitate”, a spus Copcă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
”Fratele meu s-a stins din viață la 34 de ani, din cauza depresiei” Drama care...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
O nouă metodă de fraudă face ravagii: Infractorii se prefac angajați bancari