Pacienții supraponderali au de două ori mai multe șanse să supraviețuiască infecțiilor

Pacienții supraponderali au de două ori mai multe șanse să supraviețuiască infecțiilor
Publicat: 29/05/2018, 15:44

Cu toate că supraponderabilitatea afectează, în general, în mod negativ starea de sănătate, având efecte negative și în ceea ce privește intervențiile chirurgicale și alte proceduri, aceasta poate fi un element care salvează vieți în momentul în care persoana este supusă unor îngrijiri intensive pentru boli infecțioase sau afecțiuni grave, cum ar fi pneumonia.

În aceste condiții, pare că zicala „cu cât mai greu, cu atât mai bine” devine una de bun augur. S-a dovedit că a fi obez este mai bine decât a fi supraponderal, în ceea ce privește șansele de recuperare în cazul unei infecții agresive, potrivit The Independent.

Acest paradox ar putea fi valabil datorită faptului că oamenii obezi au mai multe rezerve de energie pentru a lupta impotriva infecției sau poate fi un rezultat al inflamației cronice de care suferă, ceea ce însemnă că sistemul lor imunitar consideră că lupta împotriva infecției este ceva primordial.

Aceste date au fost scoase la iveală de cercetătorii danezi în cadrul Congresului European pentru Obezitate și au fost obținute în urma analizării a 35.406 cazuri de pacienți internați în spital pentru proceduri medicale sau chirurgicale complexe între anii 2011 și 2015.

Uitându-se la ratele de mortalitate în rândul acestor pacienți, cercetătorii au observat că cei supraponderali prezentau un risc cu 40% mai mic de deces, iar pacienții obezi unul de chiar 50% mai mic.

Aceste cifre se mențineau chiar și în momentul în care erau luate în calcul și alte contante, precum fumatul și alte boli sau schimbări de greutate corporală care ar fi putut sugera alte probleme de sănătate.

O cercetare separată, condusă de medicii de la Spitalul Universitar din Taipei, Taiwan și Spitalul John Peter Smith din Texas, a analizat datele de la 1.000 de spitale de pe teritoriul Statelor Unite.

Au fost, astfel, identificate 5.4 milioane de cazuri în care pacienții fuseseră spitalizați cu pneumonie sau sepsis (o infecție care pune în pericol viața, iar sistemul imunitar reacționează peste limită și începe să atace corpul).

Analizând și indicele de masă corporală al fiecărui pacient, cercetărorii arată că pacienții obezi au cu 29% mai multe șanse de supraviețuire în cazul pneumoniei și cu 22% mai multe șanse de a supraviețui sepsisului decât o persoană cu o greutate corporală normală.