PREMIUL NOBEL pentru MEDICINĂ 2018 a fost câștigat de doi cercetători pentru descoperirile lor în terapia ANTICANCER

Redactor:
Ana Obretin
PREMIUL NOBEL pentru MEDICINĂ 2018 a fost câștigat de doi cercetători pentru descoperirile lor în terapia ANTICANCER
Premiul Nobel pentru Medicină 2018, obținut de James P. Allison și Tasuku Honjo pentru descoperirea unei terapii împotriva cancerului. Află cum au descoperit cercetătorii terapia revoluționară

Descoperirile laureaților de anul acesta se bazează pe capacitatea sistemului imunitar de a ataca celulele canceroase prin intermediul unor mecanisme ce au la bază niște proteine.

Cancerul ucide milioane de persoane anual și este una dintre marile provocări din medicină. Prin stimularea capacității sistemului imunitar de a ataca celulele canceroase, cei doi laureați au impus noi principii în terapia anticancer, apreciază reprezentanții Comitetului Nobel.

Specialistul în imunologie american James P. Allison a studiat o proteină care funcționează ca o frână în sistemul imunitar. Acesta a descoperit o metodă de a stimula această proteină, astfel încât să determine celulele imunitare să atace tumorile. Allison a dezvoltat conceptul într-un nou tratament anticancer.

„Sunt onorat să primesc această recunoaștere prestigioasă. O motivație de a continua pentru oamenii de știință este pur și simplu să depășească frontierele cunoașterii. Nu-mi stabilisem să studiez cancerul, ci să înțeleg biologia celulelor T, aceste celule incredibile care călătoresc în corpul nostru și lucrează pentru a ne proteja”, a spus specialistul american.

Imunologul japonez Tasuku Honjo a primit premiul Nobel pentru Medicină pe 2018 pentru descoperirea unei proteine din celulele sistemului imunitar care are funcția de încetinire, dar cu un alt mecanism de acțiune. Terapiile bazate pe descoperirea sa s-au dovedit a fi foarte eficiente în lupta împotriva cancerului.

La câteva momente după ce au fost anunțați câștigătorii, Tasuku Honjo a apărut într-o poză pe Twitter, alături de echipa sa.

În vârstă de 70 de ani, James P. Allison este profesor și președinte al departamentului de imunologie și director executiv al platformei de imunoterapie la M. D. Anderson Cancer Center din Houston, dar și director al consiliului științific al Cancer Research Institute din New York.

Tasuku Honjo, în vârstă de 76 de ani, este director general adjunct și profesor la Institutul universitar pentru studii avansate din Kyoto și profesor la Universitatea din Kyoto.

Anul trecut, premiul Nobel pentru medicină a fost acordat cercetătorilor Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash și Michael W. Young, „pentru descoperirile lor în ceea ce privește mecanismele moleculare care controlează ritmul circadian”, potrivit comunicatului publicat pe site-ul nobelprize.org.

Între premiul Nobel pentru medicină, anunțat luni, și cel pentru pace, de vineri, vor fi cunoscute numele câștigătorilor din domeniile fizică, marți, și chimie, miercuri. Premiul Nobel pentru economie va fi decernat pe 8 octombrie.

La începutul lunii mai, Academia Suedeză a anunțat că premiul Nobel pentru literatură va fi suspendat anul acesta, pe fondul scandalului sexual care a izbucnit în sânul secției ce decernează prestigioasa distincție.

„Credem că este necesar să treacă un timp pentru a recâștiga încrederea publicului în academie, înainte ca următorul laureat să fie anunțat”, a declarat la momentul respectiv Anders Olsson, secretarul permanent al instituției.

Acesta a mai spus că Academia Suedeză a acționat astfel „din respect pentru precedenții și viitorii laureați ai premiilor pentru literatură, pentru Fundația Nobel și public în general”.

„Premiul Nobel pentru literatură pe 2018 va fi acordat și anunțat în același timp cu cel pe 2019”, se mai arăta în comunicat.

Anul acesta, fiecare premiu Nobel vine cu un cec în valoare de nouă milioane de coroane suedeze (870.000 de euro).

Laureații își vor primi premiile Nobel în timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm și la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului distincțiilor, Alfred Nobel, decedat în 1896.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepția celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituții. Premiile au fost create după moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei, conform voinței sale din testament.

Foto: The Nobel Prize/ Twitter

Inchide