INTERVIU. Alex Costache, Președintele „Medici pentru România”: „Vom reface integral etajul VI al Spitalului de Pediatrie din Pitești”

INTERVIU. Alex Costache, Președintele „Medici pentru România”: „Vom reface integral etajul VI al Spitalului de Pediatrie din Pitești”
Alex Costache, Președintele Medici pentru România
Publicat: 08/12/2023, 13:11
Actualizat: 08/12/2023, 13:17

Alex Costache, Președintele Medici pentru România, vorbește, într-un interviu, despre faptul că asociația pe care o conduce va reface integral etajul Vi al Spitalului de Pediatrie din Pitești.

Reprezentantul asociației spune că etajul respectiv nu a mai fost renovat de peste 40 de ani, deși îi trec pragul peste 30.000 de copii și deservește județele Argeș, Vâlcea și Dâmbovița.

Campania prin care se strâng bani pentru renovarea secției se numește #eusuntantonio. Proiectul poartă numele unuia dintre micii pacienți internați la etajul 6. Antonio este un mic ambasador pentru toţi copiii care au trecut şi vor trece pragul spitalului.

„Nu a fost niciodată renovat în ultimii 40 de ani”

♦ Ce presupune refacerea integrală a etajului VI de la Pediatrie, de la costuri la dotări?

Alex Costache: Lucrările de renovare au început în luna iulie a acestui an.

Pentru că acest etaj nu a fost niciodată renovat de la construcția spitalului, de 40 de ani, îl vom renova complet iar printre lucrări menționez:

  • Recompartimentarea întregului etaj pentru realizarea unui grup sanitar în fiecare salon, păstrând numărul actual de paturi dar și respectând normele în vigoare.
  • Înlocuirea tâmplărie interioară;
  • Schimbarea instalațiilor electrice, termice și sanitare;
  • Realizarea instalațiilor de fluide medicale;
  • Placarea cu covor și tapet PVC;
  • Construirea unui grup sanitar pentru persoane cu dizabilități.

♦ Câte secții v-ați propus să renovați la nivel național și ce v-a determinat să  alegeți Piteștiul că prim obiectiv?

Alex Costache: Ne-am propus să renovăm cinci secții, câte una pe fiecare an. Principalul criteriu a fost nevoia, pentru că acest etaj de spital nu a fost niciodată renovat de 40 de ani în ciuda faptului că anual acestui spital îi trec pragul peste 30.000 de copii și deservește județele Argeș, Vâlcea și Dâmbovița.

De asemenea, aici am găsit o conducere deschisă, foarte implicată care și-a dorit să aibă un spital la standarde europene.

Al treilea motiv poate fi subiectiv dar acum 30 de ani am fost internat în acest spital și nu-mi aduc aminte cu foarte mare plăcere de acele zile, originile mele fiind din județul Argeș.

♦ Când va fi gata etajul VI pentru a își reprimi micii pacienți?

Alex Costache: Lucrările sunt în plină desfășurare, estimarea noastră, dacă sosesc toate comenzile la timp, este să-l predăm la începutul lunii februarie 2024.

♦ Cum pot sprijini oamenii de afaceri acest proiect, fără să îi coste nimic?

Alex Costache: Sunt mai multe metode prin care oamenii de afaceri se pot implică în acest proiect:

  • Prin contract de sponsorizare, respectând plafonul de 20% din profitul datorat sau 0,75% din cifra de afaceri anuală; aici se ia în calcul valoare cea mai mică dintre acestea;
  • A două metodă este mai nouă și anume prin depunerea declarației 177 la ANAF,  până la dată de 25 decembrie 2023. ANAF redirecționează direct către noi suma indicată în formular, din impozitul pe care compania l-a plătit deja către bugetul de stat. Formularul poate fi completat de companiile care nu și-au epuizat plafonul de sponsorizări deductibile din anul 2022.  Înainte de depunerea declarației se întocmește un contract de sponsorizare între părți.

♦ Care este următorul „beneficiar” al campaniei de reabilitare a secțiilor din spitalele publice?

Alex Costache: Încă nu am decis care este următoarea locație pentru anul 2024. Ne-am concentrat pe strângerea de fonduri pentru Pitești iar la început anului 2024 sau imediat după ce îl vom finaliza pe acesta vom iniția discuții cu alte unități medicale. Pot doar să va spun că ne dorim să rămânem în Județul Argeș.

♦ Din experiența dumneavoastră, cu ce tip de mesaje ați determinat antreprenorii să vină alături de Medici pentru România?

Alex Costache: În orice proiect de tipul acesta transparență este foarte importantă, iar noi am încercat să fim cât se poate de vizibili, postând în mod regulat pe pagină noastră de Facebook și trimițând newsletter-e cu stadiul lucrărilor, pentru a se vedea unde merg banii.

Am folosit mai multe strategii de comunicare pentru a atrage cât mai mulți sponsori dar și donatori persoane fizice care au trimis textul „DĂRUIESC” la numărul scurt 8845.

De asemenea, împreună cu Loredana am organizat un concert caritabil de unde toate fondurile strânse au mers către acest proiect. Printre artiștii care au urcat pe scenă alături de Loredana au fost Smiley, Connect-R, Oana Sîrbu, Natanticu, Nadir și Cuza.

În parteneriat cu Opera Națională am organizat un vernisaj unde artiști consacrați dar și cei la început de drum și-au expus lucrările iar banii rezultați în urmă vânzării acestora au fost donați către asociație.

Mulți dintre antreprenorii care s-au implicat în proiect au avut o experiență neplăcută într-un spital public din România iar acest lucru i-a determinat să acționeze și să vină alături de noi.

Având în vedere că este un proiect care deservește în mod special comunitatea locală, îmi doresc să văd cât mai mulți antreprenori locali implicați și cu această ocazie fac un apel către aceștia să ni se alăture.

Carla Adamescu
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete