Președintele CNAS: Avem 1 mil. de carduri de sănătate tipărite, așteptăm decizia politică privind distribuirea

Președintele CNAS: Avem 1 mil. de carduri de sănătate tipărite, așteptăm decizia politică privind distribuirea
Publicat: 12/09/2013, 15:45
Actualizat: 30/09/2018, 18:53

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Cristian Bușoi, a anunțat, joi, că au fost tipărite un milion de carduri de sănătate și speră ca în maximum două săptămâni să fie luată decizia politică privind distribuția, apreciind că folosirea cardului va duce la diminuarea fraudei.

Cristian Bușoi a declarat, la Forumul Internațional de Sănătate organizat de Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), că pentru mai multă eficiență în cheltuirea banilor publici în sistemul sanitar și pentru a elimina frauda, este nevoie de „un sistem informatic care să funcționeze”.

El a arătat că, pe lângă Sistemul Informatic Unic Integrat și prescripția electronică, care funcționează deja, CNAS are în curs de implementare alte proiecte informatice, dintre care cel mai important ar fi cardul electronic de sănătate.

„Avem un milion de carduri deja produse la Imprimeria Națională. Sper ca într-o săptămână – maxim două să se ia o decizie politică legată de distribuție”, a spus Bușoi, arătând că ar trebui ca în cel mult o lună, după perioada de dezbatere publică, pentru că va trebui modificată Legea 95/2006, să fie luată o decizie finală și să poată fi demarate procedurile pentru distribuția cardului.

Președintele CNAS a precizat că pe acest card vor fi stocate date care pot fi extrem de utile pacientului în situații-limită, precum cele legate de bolile cronice sau grupa sangvină, existând totodată și un mare avantaj pe care îl va aduce sistemului, și anume diminuarea fraudei și ineficienței.

Bușoi a argumentat că, din momentul în care cardul electronic de sănătate va deveni funcțional, nu vor mai putea exista consultații, rețete sau analize de laborator fictive.

Președintele CNAS a mai spus că, dacă vor fi imprimate în continuare câte 50.000 de carduri pe zi și va exista și un sistem de distribuție eficient, ar trebui ca de anul viitor cardul să fie generalizat.

Un alt proiect important al CNAS este și dosarul electronic al pacientului, prin care medicul poate accesa tot istoricul medical al unei persoane.

Prin accesarea de fonduri europene, CNAS urmărește să dezvolte și alte proiecte informatice, din care Bușoi a enumerat bilete de trimitere în format electronic, concedii medicale în format electronic și portalul asiguraților, unde aceștia își vor putea urmări situația.

„Dincolo de aceste proiecte de informatizare, în cel mai scurt timp, probabil în maxim o lună, vom înființa acea Direcție de Control, Monitorizare și Antifraudă la nivelul CNAS. (…) Acum avem 12 oameni ca să controlăm toată țara, toate casele de sănătate, toate spitalele, toate farmaciile, toate laboratoarele, toate centrele de imagistică, medicii de familie și așa mai departe. Este imposibil”, a mai spus Bușoi, precizând că pentru această direcție va fi solicitat transferul de persoane din alte instituții care au competență în activitatea de control.

Președintele CNAS declara, în 16 iulie, că 7,5 milioane de carduri naționale de sănătate vor fi produse până la sfârșitul anului, dar oamenii le vor primi numai după ce medicii, spitalele și laboratoarele vor avea cititoare, precizând că acestea ar putea fi folosite din 2014.

„Potrivit Legii sănătății, orice român va fi obligat să prezinte cardul de sănătate ori de câte ori apelează la servicii medicale. În acest context, până la sfârșitul lui 2013 vor fi produse 7,5 milioane de carduri. Apoi, cardurile de sănătate vor fi distribuite către casele județene de asigurări de sănătate. Va urma un dialog pentru a convinge medicii de familie să sprijine distribuția și să realizeze inițializarea cardurilor. Totodată, vor fi stabilite specificațiile pentru cititoarele de card, pentru a fi garantată compatibilitatea acestora cu sistemul informatic al cardului electronic”, preciza Cristian Bușoi într-o conferință de presă în care a prezentat principalele obiective ale mandatului său la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”