Primele pastile pentru tratarea COVID-19 acasă, livrate până de Crăciun

Primele pastile pentru tratarea COVID-19 acasă, livrate până de Crăciun
Publicat: 05/12/2021, 12:31
Actualizat: 05/12/2021, 13:40

Primul lot de pastile pentru tratarea COVID-19 acasă ar putea fi livrat până la finalul lunii, înainte de Crăciun, în cadrul unui proiect-pilot care se desfășoară în Marea Britanie.

UK a comandat medicamente pentru tratarea la domiciliu a 480.000 de persoane, livrarea pastilelor urmând să fie făcută până la finalul anului, notează The Independent.

Conform sursei citate, primele tratamente pentru COVID-19 la domiciliu vor fi livrate până de Crăciun.

Lagevrio, cunoscut și sub denumirea de Molnupiravir, a fost aprobat de Agenția de Reglementare a Medicamentului și Produselor de Sănătate (MHRA) din Marea Britanie, luna trecută, aceasta fiind o premieră mondială.

MHRA a spus că medicamentul este sigur și eficient pentru persoanele diagnosticate cu forme ușoare până la medii de COVID.

Pacienții vor primi medicamentul în termen de 48 de ore de la testarea pozitivă.

Majoritatea pacienților vor lua medicamentul pe cale orală sub formă de pastilă. Acesta va fi administrat de două ori pe zi persoanelor care au fost recent testate pozitiv pentru Covid și au cel puțin un factor de risc pentru dezvoltarea unor boli grave, cum ar fi obezitatea, dacă au peste 60 de ani sau dacă au fost diagnosticați cu diabet sau boli de inimă.

Anumiți pacienți vor primi medicamentul intravenos, în spital, potrivit sursei citate.

Produs de Ridgeback Biotherapeutics și Merck Sharp & Dohme (MSD), medicamentul a fost numit „o nouă armă împotriva pandemiei”.

Datele din studiul clinic al Merck arată că medicamentul, care a fost dezvoltat pentru prima dată pentru a trata gripa, reduce riscul de spitalizare și deces din cauza Covid cu 50% la pacienții recent infectați cu virusul.

Când ajunge medicamentul în România

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătății, Andrei Baciu, a declarat, în 12 noiembrie, că România a primit acceptul de la Comisia Europeană de a achiziționa 600.000 de capsule de Molnupiravir şi 15.000 de doze de inhibitori, cu care ar putea fi tratați 22.500 de pacienți bolnavi de Covid-19.

„În cursul zilei de astăzi, Ministerul Sănătăţii a primit comunicarea Comisiei Europene prin care România are dreptul de a achiziţiona 600.000 de capsule de Molnupiravir şi 15.000 de doze de inhibitori de protează. Suplimentar, România va putea achiziţiona alte 200.000 de capsule de Molnupiravir şi alte 5.000 de doze de inhibitori. Cu cele 600.000 de tablete putem să tratăm aproximativ 15.000 de pacienţi, iar cu cele 15.000 de doze de inhibitori de protează putem să tratăm 7.500 de pacienţi”, a spus Andrei Baciu.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult