Produse medicale expirate și sală de operații fără apă sterilă într-un spital din Târgu Jiu

Produse medicale expirate și sală de operații fără apă sterilă într-un spital din Târgu Jiu
Publicat: 07/11/2019, 18:18

În raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătății, despre care mai multe autorități spuneau că era ținut secret, dezvăluit joi, se arată, că în urma verificărilor efectuate în luna martie au fost descoperite mereguli grave. Printre acestea se numără sală de operații fără apă sterilă, pereți degradați, cu infiltrații în Secția de Chirurgie, instrumente sterile depozitate lângă cele nesterile și o mașină neigienizată pentru transportul hranei pacienților.

„Mașina pentru transportul alimentelor nu era curățată și dezinfectată, neputându-se face dovada ultimei dezinfecții de către personalul desemnat, iar conducătorul auto nu avea echipament de protecție corespunzător, conform normelor sanitare. Persoana care împărțea hrana pacienților, la cele patru secții: oncologie, boli infecțioase, psihiatrie, dermatologie, nu avea echipament de protecție adecvat, nu purta mănuși, bonetă, iar la data controlului echipamentul de protecție prezenta urme vizibile de mizerie”, se precizează în raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătății.

Potrivit acestuia, la Secția de Medicină Internă I, în frigiderul din cabinetul asistentelor erau păstrate alături de medicamente, și produse alimentare, iar lenjeria murdară era depozitată în baie. „Nu se respectă circuitul lenjeriei murdare, boxa destinată depozitării temporare a acesteia se afla în grupul sanitar”, se mai precizează în raport.

În cabinetul Obstetrică-Ginecologie au fost găsite, conform raportului, flacoane de alcool etilic expirate din 2015. Mai mult, inspectorii au descoperit că anumiți medici din cadrul SJU Târgu-Jiu lucrează cu unele aparate pe care nu știu să le folosească, iar dezinfecția instrumentarului era făcută haotic.

„Personalul care efectuează manevre de curățare și dezinfecție a instrumentarului și a componentelor bronhoscopului și endoscopului, verificat prin sondaj, nu cunoaște etapele de curățare și dezinfecție, pe care este obligatoriu să le aplice asupra instrumentarului și echipamentelor pe care le prelucrează între utilizări. Nu se poate face dovada elaborării Ghidului de izolare al unității sanitare, în vederea aplicării precauților specifice în cazul depistării colonizărilor/infecțiilor cu germeni multiplurezistenti la pacienții internați”, se mai arată în raport.

Gigel Capotă, care fost până miercuri manager al spitalului, a revenit la funcția de director fianciar contabil, pe care a mai ocupat-o între anii 2015-2017.

„Am revenit la funcția de director fianciar contabil. Eu am spus foarte clar. Mi-am dat demisia din funcția de manager pentru a proteja instituția și angajații, pentru că toată ziua erau acuze asupra spitalului. O să vedeți că o să înceteze și din nou va fi soare și frumos, când nu mai e Capotă manager”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Gigel Capotă.

Acesta a negat acuzațiile potrivit cărora ar fi fost susținut în funcție de PSD. „Ce treabă am eu cu PSD-ul? Care e problema cu PSD? Orice om din țara asta poate să aibă o afinitate către un partid. Încalc vreo regulă? Eu am spus foarte clar că nu fac parte din niciun partid, poate pe viitor o să mă înscriu și eu la vreun partid. Este vreo problemă? Contractul meu de management nu avea treabă cu acel raport, care vizează o activitate mai în spate. A fost practic un audit al activității din spate, pentru că știți câte nenorociri au venit din spate, cu repercursiuni asupra bugetului. S-au lăsat niște măsuri, pe care noi, în proporție de 90% le-am pus la punct”, a mai declarat Capotă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția